Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale afrodisiace și mineralizante, rucola este considerată de specialiști unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Excelentă sursă de fibre alimentare, fier și potasiu, cea mai importantă calitate a rucolei rămâne îmbunătățirea calității sângelui.

Taie pofta de mâncare

Specialiștii consideră rucola un aliment de forță în curele de slăbire și obezitate. Se consumă zilnic, cu zece minute înainte de fiecare masă, una-două porții de salată de rucola. De reținut faptul că, în cantități mici și medii, salata mărește apetitul și crește viteza de digestie, iar în cantități mari aceasta le inhibă, tăind pur și simplu pofta de mâncare și prelungind senzația de sațietate. Frunzele rucolei, bogate în fier, favorizează asimilarea acestuia, previn și ajută la tratarea aterosclerozei, a ischemiei cardiace și a accidentelor vasculare. Se recomandă consumul unei salate de două ori pe zi, mai ales în timpul verii, timp de o lună.

Apără organismul de infecţii

Consumul rucolei apără totodată organismul de infecții și îi sporește capacitatea de apărare. Fitochimicalele conținute de rucola reduc efectele cancerigene ale hormonilor estrogeni, având un rol important în prevenirea cancerului de prostată, cervical și ovarian. Pentru că este plină de acid folic, rucola se recomandă și femeilor însărcinate pentru prevenirea malformaţiilor congenitale. Dar nu numai atât. Pentru că tot rucola menține sănătatea sistemului osos, creşte densitatea osoasă, mineralizează oasele și reduce riscul de fracturi fiind indicată persoanelor care suferă de osteoporoză. Rucola se folosește și în cosmetică, în tratamentul scalpului și la prepararea loțiunilor tonice pentru corp.

Atenţie! Rucola se consumă în maximum două zile de la cumpărare, deoarece cu trecerea timpului își pierde gustul și substanțele benefice. Nu se amestecă niciodată cu oțet pentru că o oxidează și-i distruge calitățile.

Planta elimină refluxul gastric reducând aciditatea din stomac și stimulează libidoul