Main menu

header

540 8 1de Raluca Grințescu

Cajeputul este un arbore originar din Australia şi Asia, creşte până la 30 de metri, are coaja subţire şi frunze înguste, eliptice. Este cultivat în multe zone pentru calităţile ornamentale ale florilor sale albe, roz sau roşii. Cajeputul face parte dintr-o familie de peste 150 de arbori şi este cunoscut ca arborele de ceai alb sau arborele de mlaştină. Uleiul esenţial de cajeput este obţinut prin distilarea frunzelor şi are un miros pătrunzător.

Rezolvă nevralgiile dentare

Uleiul esenţial de cajeput este un antiseptic pulmonar şi intestinal, dar şi sudorific. El ajută la calmarea durerilor reumatismale. Este şi vermifug (ajută la ecuarea paraziţilor intestinali) şi tratează în mod eficace afecţiunile de piele, precum acneea sau psoriazisul (pete roşii acoperite cu scuame groase, de culoare albă). Uleiul esenţial de cajeput este recomandat în laringită cronică, având un efect calmant.

Pentru orice tip de nevralgie dentară, aplicaţi o picătură, cu ajutorul unui beţişor pentru urechi, direct pe dintele bolnav. Pentru nevralgiile auriculare, aplicaţi o picătură de ulei esenţial de cajeput pe un beţişor pentru urechi şi introduceţi în interior; marginile urechii pot fi masate cu ulei esenţial.

Calmează astmul

În uz intern, cajeputul poate fi utilizat ca sirop. Pentru bronşită cronică, adăugaţi o picătură de ulei esenţial de cajeput, una de ulei esențial de pin şi una de ulei esenţial de niaouli într-o linguriţă cu miere. Pentru calmarea astmului, tot într-o linguriţă cu miere, puneţi o picătură de ulei esenţial de cajeput, una cu ulei esenţial de isop şi una cu ulei esenţial de levănțică. Atunci când suferiţi de diaree, fricţionaţi abdomenul cu un balsam compus din cinci picături de ulei esenţial de cajeput şi 50 ml ulei de migdale dulci. Acelaşi amestec poate calma durerile articulare şi reumatismale prin fricționarea regiunii dureroase de mai multe ori pe zi.

Atunci când este utilizat în doze mari, uleiul esențial de cajeput poate provoca vărsături şi arsuri