Main menu

header

538 6 1de Carmen Ciripoiu

Boală infecțioasă produsă de același virus herpetic care provoacă și apariția herpesului și a vărsatului de vânt, zona zoster cedează foarte bine la tratamentele oferite de natură.

Însănătoşirea completă are loc în două-patru săptămâni

De cele mai multe ori, zona zoster apare la persoanele adulte care au sistemul imunitar slăbit, dar și la cele care au avut vărsat de vânt în copilărie, din cauza virusului care se poate reactiva oricând. Transmiterea virusului se poate face prin contactul cu lichidul din veziculele erupţiei sau prin aer. Boala începe cu dureri, senzaţii de arsură, mâncărime şi amorţeală în zona nervului afectat. Disconfortul apare pe o singură parte a corpului, mai frecvent pe piept sau pe spate, dar poate apărea şi pe abdomen, cap, faţă, gât, pe o mână, un picior sau în zona inghinală. În plus, mai apar simptome asemănătoare cu cele ale gripei: frisoane, dureri de stomac sau diaree. Ulterior apar niște vezicule mici umplute cu un lichid clar la început şi tulbure după câteva zile. Pacientul trebuie să aibă mare grijă, deoarece veziculele se pot sparge destul de uşor. În aproximativ cinci zile, veziculele formează o crustă, iar vindecarea completă are loc în două-patru săptămâni.

Veziculele dispar cu decoct de salcie

Un remediu foarte bun pentru oprirea inflamațiilor și infecțiilor la nivelul veziculelor este coaja de salcie. Se recomandă o lingură, de două-trei ori pe zi, sub formă de decoct. Pentru grăbirea vindecării veziculelor se fac spălături şi comprese cu macerat de tătăneasă sau comprese cu decoct de cimbru (100 g la un litru de apă fiartă, timp de 15 minute). Pentru înlăturarea durerilor provocate de boală este excelent sucul de urechelniţă. Se iau patru-cinci frunze cărnoase de urechelniţă şi se despică, tăindu-le de-a lungul. Seva obţinută se foloseşte pentru ungerea de câteva ori pe zi a locurilor afectate. Același efect de calmare a durerilor îl are și sarea grunjoasă. Se realizează un săculeț din tifon, se umple cu sare și se stropește cu puțină apă. Bolnavul se așază peste săculeț, în așa fel încât locul afectat să intre în contact direct cu sarea (se stă cel puțin o oră).

Linărița face adevărate minuni

O altă plantă folosită cu succes în tratarea zonei zoster este linărița. Se iau câteva fire de iarbă cu flori, se toacă sau se mixează și se aplică pe piele. La fel de utile sunt și firele de linăriță tocate și fierte zece minute în lapte. Preparatul se folosește pentru comprese sau tamponare. Unguentul de fumăriță este, de asemenea, un remediu demn de luat în seamă. O lingură cu pulbere de plantă uscată se mixează cu patru linguri cu vaselină și se aplică de câteva ori pe zi pe pielea afectată. Un ajutor deosebit îl dă și menta. O lingură cu mentă se fierbe cu un pahar cu apă timp de 15 minute, pe baie de aburi sau se infuzează în termos. Se strecoară, apoi se unge pielea afectată. Nici brusturele nu a rămas nepăsător în lupta cu zona zoster. Două frunze de brusture se țin timp de 15 minute în apa adusă până la fierbere. Ulterior, frunzele se scot, se scutură de apă și se aplică pe piele, iar peste acestea se pune o fașă elastică.

Tinctura de propolis distruge virusul

Potrivit specialiștilor în terapii naturiste, cel mai vechi tratament care ajută la tratarea bolii este usturoiul, el fiind utilizat în această boală chiar de pe vremea vechilor egipteni. Acesta e atât de puternic încât poate distruge virusul definitiv. Astfel, se recomandă crema de usturoi preparată astfel: se curăţă usturoi, se pisează și se amestecă bine cu o cantitate dublă de untură de porc nesărată. Se fierbe apoi pe baie de apă timp de trei ore, apoi se strecoară. Se depozitează în cutiuțe mici și se folosește local de mai multe ori pe zi, aplicat în strat subţire. Un efect deosebit îl are și tinctura de propolis. Indiferent de evoluţia bolii, se recomandă două picături la fiecare cinci kilograme corp, de trei ori pe zi. Acestea se pun pe puțin miez de pâine, se mestecă bine, apoi se înghit. Tratamentul se mai face încă o săptămână după ce afecțiunea s-a vindecat.

Zerul de lapte, de mare ajutor

Persoanelor care suferă de zona zoster le este de mare folos și maceratul de ovăz. Un pahar cu plantă se lasă la macerat într-un litru de apă timp de 24 de ore. Se consumă 200 ml lichid strecurat, de trei ori pe zi, înainte de masă. De asemenea, specialiștii recomandă ca pe toată perioada bolii să fie consumat cât mai mult zer de lapte, acesta fiind indicat și pentru comprese. De ajutor este și sucul de podbal. Se consumă cinci picături, de trei ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă. Hrișca dă la rândul său rezultate excelente în vindecarea zonei zoster. O lingură cu hrișcă se fierbe 20 de minute în 400 ml apă. Locurile afectate se tamponează de două-trei ori pe zi cu decoctul obținut. De folos este și oțetul de mere. O batistă înmuiată în oțet de mere se pune pe porțiunea afectată a pielii de patru ori ziua și de trei ori noaptea. Un remediu eficace este și infuzia de mărar. O linguriță cu semințe măcinate se infuzează cu 250 ml apă clocotită, apoi se strecoară. Cu lichidul obținut se spală zona afectată. Intern se consumă două căni pe zi.

De retinut

  • În timpul tratamentului se exclud produsele alimentare prăjite și picante, carnea, băuturile carbogazoase și cele alcoolice;
  • Preventiv se recomandă echinacea, pentru a întări imunitatea;
  • Pentru dezinfectarea şi tratarea veziculelorse pun seara pe locul afectat comprese cu foide varză crudă zdrobită, iar dimineaţa se curăţă locul şi se unge cu alifie de gălbenele;
  • Apa de mare are un efect curativ asupra zonei zoster