Main menu

header

538 8 2de Carmen Ciripoiu

Surse bogate de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, prunele sunt incredibile leacuri pentru sănătate fie că sunt consumate în stare proaspătă, fie că sunt utilizate deshidratate. Este de înțeles atunci de ce medicii declară că, dacă toată lumea ar consuma măcar două-trei prune pe zi, multe boli ar fi prevenite.

Sunt cunoscute pentru proprietățile lor energizante

Pe lângă potasiu, vitaminele C, A, K și fibrele conținute, specialiștii au descoperit că atât prunele proaspete, cât și cele uscate au doi fitonutrienți unici, denumiți neoclorogenic şi acid clorogenic, cu niște calități antioxidante remarcabile, ce au rolul de a distruge radicalii liberi care atacă celulele umane. Un alt avantaj al prunelor este faptul că acestea ajută datorită vitaminei C conținute la absorbția fierului. Fructele sunt, de asemenea, cunoscute pentru proprietățile lor energizante, având rolul de a alunga oboseala și stresul. Sărace în calorii, prunele sunt excelente pentru persoanele care vor să țină dietă.

Combat anemia

Pentru că sunt sărace în grăsimi și nu conțin nici grăsimi saturate, aceste fructe sunt indicate în bolile de inimă. De asemenea, pigmentul roșiatic-albăstrui conținut de prune ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer. O singură prună conține aproximativ 8% din aportul zilnic de vitamina A, cea care ajută la refacerea și creșterea oaselor. Tot prunele sunt cele care tratează cu succes constipația, întâlnită cel mai frecvent printre adulți, ca urmare a sedentarismului, lipsei sportului și a consumului preponderent de carne, și au un rol important și în prevenirea și tratarea anemiei feriprive. Chiar dacă au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete reglează diabetul. Conținutul de betacaroten, vitamina E și vitamina C al prunelor are un puternic efect asupra ochilor. În consecință, un consum sporit de prune crește șansele să aveţi ochi sănătoși.

Sucul proaspăt, de mare folos

O cură cu prune durează între două săptămâni și o lună, zilnic fiind recomandate între 400 g şi 600 g de fructe, consumate în mai multe reprize, cu un sfert de oră mai devreme de mesele principale. Prunele se spală foarte bine înainte de fi mâncate și se consumă cu tot cu coajă, aceasta fiind extrem de valoroasă în lupta cu bolile. În perioada tratamentului este indicat și consumul sucului de prune, obținut astfel: se pun în blender 400 g prune fără sâmburi, o linguriță cu miere și puțină zeamă de lămâie. Se recomandă 200-400 ml suc de prune zilnic, consumat imediat după preparare.

SFAT. Pentru prevenirea și stoparea osteoporozei se recomandă o cură de o lună cu prune proaspete.

Prunele ajută și la tratarea toxiinfecțiilor alimentare și diminuează inflamațiile

Sfaturi utile

Pentru că au o concentrație ridicată de glucide, prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.