Main menu

header

538 10 1de Carmen Ciripoiu

Vă doriți un corp de invidiat? Picioare sculptate? Abdomen perfect? Specialiștii consideră că forma fizică a unei persoane poate fi remodelată prin mișcare, exerciții fizice la sală și dietă. Rețeta succesului ne-o dezvăluie fitoterapeutul Adrian Udrea (medalion).

„Înainte de a merge la sală, este indicat un control medical”

- În ziua de astăzi este o modă să mergi la sală. Și totuși, mulți nu au noțiunile elementare. Ce trebuie să știe o persoană înainte de a face acest pas?

- Nu e doar o modă, ci o necesitate datorită sedentarizării populației de toate vârstele. Dar înainte de a merge la sală, mai ales dacă nu am efectuat exerciții fizice de mult timp sau suntem supraponderali, e indicat un control medical, care să reflecte starea cardiovasculară și pulmonară a organismului.

- Ce tipuri de exerciții recomandați pentru slăbit și pentru tonifiere?

- Pentru slăbit e bine să se combine exercițiile tip cardio (exerciţii la biciclete, alergare, Tae Bo, Kangoo Jumps) cu exerciții pentru creșterea și toniferea masei musculare, astfel stratul adipos subcutanat, dar şi cel depus pe organele interne sunt arse mai eficient. Pentru a tonifia musculatura și a contura masa musculară se pot efectua exerciții cu greutatea corpului (flotări, genuflexiuni, tracțiuni la bară), exerciții cu greutăți sau la aparate (trei-patru serii a câte 15-20 de repetări). Cele mai cunoscute exerciții pentru creșterea masei musculare sunt împinsul de la piept cu haltera sau ganterele, genuflexiuni cu haltera la ceafă, îndreptări cu haltera din stand pentru zona lombară.

„Spirulina crește masa musculară”

538 10 2- Care sunt produsele naturiste cel mai indicate în creșterea masei musculare pentru persoanele care merg la sală?

- Un rol important îl ocupă spirulina, o algă care conţine, în funcție de mediul unde este cultivată, între 60% şi 70% proteine, având un caracter amfoter (în ea regăsim toate principiile active din plante, dar și din animale). Spirulina mai conține şi clorofilă, cu rol în alcalinizarea organismului și în combaterea acidozei metabolice. Chlorella este o altă algă cu proprietăți similare cu cele ale spirulinei. Polenul este totodată o sursă bogată în proteine, vitamina A și complexul B necesar în asimilarea aminoacizilor și sinteza proteinelor. La rândul său, proteina de cânepă oferă 50% proteină și acizi grași Omega 3, cu rol în combaterea inflamației și în funcționarea optimă a creierului și a sistemului cardiovascular. Maca, Mucuna Pruriens și Tribulus Terestris acționează asupra profilului hormonal, crescând cantitatea de testosteron și hormoni de creștere. Dintre aminoacizi, cei mai importanți sunt cei cu catena ramificată (izoleucina, leucina, valina), glutamina și arginina (stimulează secreția hormonului de creștere). Utile sunt vitaminele C, D, complexul B (în special B6), iar dintre minerale se remarcă Mg, Ca, K, Zn și Se.

- Există suplimente pe care trebuie să le administreze persoanele care fac sală atât înainte de antrenamente, cât și după acestea?

- Înaintea antrenamentului se recomandă un shake echilibrat în conținutul de proteine și carbohidrați. Putem combina proteină de cânepă cu spirulină, polen, Maca și o linguriță cu cacao crudă pulbere, pentru energie. Aceste pulberi le putem mixa în lapte vegetal, lapte de vacă sau de capră. Cel mai sănătos lapte este cel crud, dar se consumă doar dacă animalul este perfect sănătos. După antrenament e indicat un shake bogat în proteine și aminoacizi cu catena ramificată. Se poate combina cânepă + spirulină + pulbere de aminoacizi cu catena ramificată, amestecate în lapte vegetal sau de vacă.

„Greutatea se menține cu o dietă personalizată”

- Cât de importantă este alimentația în dezvoltarea masei musculare? E indicat un regim vegan?

- Foarte importantă. Eu recomand trei mese principale (mic dejun, prânz și cină) și două gustări. Dieta trebuie să conțină carbohidrați (cartrofi copți, orez brun, fulgi de ovăz, pâine integrală cu semințe), leguminoase pentru aportul de proteină (mazăre, fasole, linte, soia, năut), pseudocereale (hrișcă, amaranth, quinoa). Pentru a obține o proteină completă este recomandat să combinăm la aceeași masă carbohidrații cu leguminoasele și pseudocerealele. Din alimentație nu trebuie să lipsească lactatele nepasteurizate, brânza obținută din lapte crud, urda, untul cu 80% grăsime, ouăle, peștele, carnea slabă de pasăre și carnea roșie (în cantități mici). Să nu uităm de fructe și legume, importante pentru aportul de vitamine, minerale și fitochimicale, dar și de semințele de dovleac, in, cânepă, chia, floarea-soarelui) și de nucifere (nuci, alune, migdale, caju, nuci de Brazilia, nuci de Macadamia), bogate în vitamina E.

- Se spune că, atunci când consumăm alimentele într-un ritm alert, ne îngrășăm mult mai repede. Ce trebuie să facem ca să ne menținem greutatea în condițiile în care facem și sport?

- Soluția este să facem o dietă personalizată, în funcție de necesități, să combinăm adecvat alimentele și să reducem cantitatea de alimente procesate. Ca și gustări vom opta pentru fructe și nucifere în detrimentul chipsurilor, sticksurilor sau al biscuiților.

Tei, roiniță și melisă, pentru o noapte liniștită

- Odihna are un rol important în procesul refacerii mușchilor. Dar cum ne ajută natura dacă somnul nu vine?

- Se știe că în perioada somnului mușchii cresc în dimensiune, iar organismul își reface stocurile de energie. Înainte de culcare se recomandă citirea unei cărți, ascultarea unei melodii relaxante, plimbările în natură. De mare ajutor este ceaiul de tei, roiniță sau melisă, capsulele de passiflora, valeriană sau melatonină.

- Ne ajută mersul la sală și tratamentele naturiste să ținem sub control celulita și să o ameliorăm?

- În cazul celulitei ne ajută mersul la sală, dieta adecvată și administrarea unor suplimente cu rol în purificarea organismului ca păpădia, anghinarea sau urzica. Foarte eficient este masajul zilnic pe zonele afectate cu creme pe bază de ardei iute, cafeină, iederă și gălbenele. De asemenea, hidratarea corespunzătoare cu apă oligominerală plată, alcalină.

- Unde vă pot găsi cei care au nevoie de ajutorul dumneavoastră?

- Persoanele care doresc întocmirea de rețete personalizate în ceea ce privește dieta sau regimul de suplimente îmi pot scrie pe următoarea adresă de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau pot intra pe http://terapienaturala.blogspot.ro.

PONT. Proteina de cânepă ajută la funcționarea optimă a creierului și a sistemului cardiovascular.

Păpădia, anghinarea şi urzica purifică organismul

Acaiul arde grăsimile

- Care ar fi cele mai bune remedii pentru arderea grăsimilor fără a pierde masa musculară?

- Cu siguranță efectuarea de exerciții fizice de patru-cinci ori pe săptămână și alimentația adecvată. De mare folos este cafeaua verde, acaiul, ceaiul verde (care stimulează metabolismul), precum și acizii linoleici conjugați, care acționează asupra grăsimii abdominale.

„Sportul trebuie început de la vârste fragede“

- De la ce vârstă e indicat să mergem la sală?

- Sportul este bine să fie efectuat de la 4-5 ani, iar la vârsta majoratului se recomandă atletismul, gimnastica, înotul, jocurile de echipă. După 18-20 de ani se poate începe efectuarea de exerciții fizice la aparate, cu greutăți. Este important ca începătorii să deprindă corect modalitatea de efectuare a exercițiilor, pentru a preveni accidentarea și dezvoltarea inestetică sau dizarmonioasă a corpului.