Main menu

header

537 10 2de Carmen Ciripoiu

Pentru majoritatea oamenilor, aspectul ciudat al unghiilor este stânjenitor, mai ales că cele mai multe persoane le asociază cu o infecție fungică. De asemenea, dacă, în trecut, expresia „bujori în obrăjori” caracteriza un aspect sănătos, astăzi, roșeața mai mult sau mai puțin accentuată a pomeților, cunoscută sub numele de cuperoză, este un puternic inamic al tenului. Cum scăpați de aceste două afecțiuni ne spune doctor Daniela Buşneag (foto), medic de medicină generală, competențe în apifitoterapie și homeopatie.

„Vitamina C poate opri din evoluție orice boală inflamatorie”

- Este cuperoza mai des întâlnită la femei decât la bărbați?

- Cuperoza este o afecțiune dermatologică, o boală inflamatorie, determinată de fragilitatea vaselor capilare de la nivelul feței. Aceasta se manifestă prin înroșirea tenului, mai ales la femei, și este localizată cel mai frecvent la nivelul obrajilor, nasului și bărbiei.

- Care sunt cauzele apariției?

537 10 3- Apariția cuperozei are mai multe cauze, între care reactivitatea exagerată vasomotorie de cauză genetică, fototipul cutanat (culoarea deschisă a pielii), expunerea îndelungată la frig, vânt, soare, tulburări digestive, tulburări hormonale, disfuncții metabolice, proliferarea parazitului Demodex la nivelul feței, ca manifestare la nivelul pielii a unor boli sistemice, ca reacții adverse sau secundare după abuz de creme cu dermatocorticoizi, după abuz de alcool sau mâncăruri picante, în situații de stres psihic sau emoții puternice.

- Cât de importantă este vitamina C pentru îmbunătățirea calității vaselor de sânge?

- Vitamina C este un antioxidant foarte puternic, care poate opri din evoluție orice boală inflamatorie, inclusiv cuperoza.

„Recomand şi cremele pe bază de castane de India”

- Se poate preveni apariția cuperozei? Dacă da, cum?

- Cuperoza poate fi prevenită dacă nu se ajunge la excesele pomenite mai devreme, dacă aveți o alimentație bogată în vitamina C și în antioxidanți, dacă vă hidratați corespunzător și vă protejați pielea.

- Cum ne ajută natura în acest sens? Ce remedii ne recomandați?

- Tratamentul natural al cuperozei include creme pe bază de castane de India, ceaiuri pentru îmbunătățirea circulației venoase, care să conțină plante precum frunze de Ginkgo Biloba, frunze de castan, frunze de viță-de-vie, rădăcină de ghimpe, frunze de ceai verde și sulfină. Un alt remediu util în cuperoză sunt măștile cosmetice cu pătrunjel verde, cu ulei de mentă și cu argilă verde.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- Pot fi găsită la Centrul Armonia, programări la numărul de telefon 0726.271.884.

„Folosiţi ceaiuri pentru îmbunătățirea circulației venoase, care să conțină frunze de Ginkgo Biloba, frunze de castan, frunze de viță-de-vie, rădăcină de ghimpe, frunze de ceai verde și sulfină“