Main menu

header

537 10 1de Carmen Ciripoiu

- Un procent însemnat din populație suferă de o infecție fungică a unghiei, cea mai frecventă afectând unghia degetului mare de la picior. Cum apare boala și cât de gravă este?

- Onicomicoza este o infecţie de natură fungică, ce afectează unghiile de la picioare și de la mâini. Boala este cauzată de trei tipuri diferite de fungi, independent sau în asociere. Onicomicoza localizată la nivelul unghiilor de la picioare apare mai frecvent la persoanele cu unghie încarnată, cu leziuni sau după tăierea frecventă a unghiilor. De asemenea, afecțiunea apare după contactul direct cu o ciupercă, ce începe să se dezvolte la nivelul unghiei și este favorizată de căldură și de umezeala locală. De aceea, persoanele predispuse pentru a dezvolta astfel de infecții trebuie să știe că acestea pot recidiva dacă nu se iau măsuri de prevenție. Pe lângă aspectul inestetic, netratată, afecțiunea poate duce la căderea unghiei.

„Zilnic trebuie făcută baie la picioare cu ceai de pelin”

- Cât de importantă este igiena în tratamentul bolii?

- Alături de administrarea unui tratament adecvat, igiena este esențială în tratamentul oricărei boli de piele, inclusiv la nivelul unghiilor. De aceea, bolnavii nu trebuie să poarte pantofi incomozi sau care mențin umezeala. Foarte important este să nu se folosească zilnic aceeași pereche de încălțăminte, iar după ce e încălțată, aceasta trebuie întotdeauna aerisită. Picioarele trebuie spălate cât mai des, iar ciorapii schimbați, dacă e posibil, de câteva ori pe zi. Întotdeauna, după baie, picioarele trebuie uscate, iar papucii/șlapii spălați cât mai des. E recomandat ca, atunci când sunt folosite dușuri sau saune comune, dar și săli de gimnastică, să fie purtați șlapi de baie. Nu în ultimul rând, când mergeți la saloanele de cosmetică e foarte important să vă asigurați că instrumentele cu care vi se face manichiura sau pedichiura sunt foarte bine sterilizate.

- Această afecțiune poate împiedica pacientul să-și exercite activitățile obișnuite?

- În general nu, dar în cazul suprainfectării unghiei, este necesar un tratament special.

- Care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru vindecare?

- Tratamentul naturist al micozelor piciorului se face astfel: zilnic trebuie făcută baie la picoare cu ceai de pelin, în care se pune o aspirină. Apoi se șterge piciorul cu un prosop curat și se pune un pansament pe unghie îmbibat în ulei de arbore de ceai. Tratamentul se face cel puțin o lună, până la apariția și creșterea unghiei sănătoase. O altă modalitate de tratament este cu unguent pe bază de propolis, aplicat după baia cu pelin.