Main menu

header

536 6 1de Carmen Ciripoiu

Cu 1.000 de ani în urmă, Hildegard von Bingen, o călugăriță de origine germană, a descris în detalii incredibile leacurile folosite în terapia naturistă de astăzi. Verificate în timp, specialiștii au constatat că rețetele sale sunt de mare valoare, iar aceasta a intrat în rândul pionierilor medicinei alternative care au promovat o alimentație corectă și un stil de viață sănătos.

Cimbrul de grădină, ideal pentru Parkinson

Dacă bobornicul e recomandat de călugăriță drept un remediu excepțional pentru constipație și reumatism, sub formă de mâncare, menta de baltă, consumată crudă, e foarte bună pentru persoanele care vor să slăbească. De asemenea, Hildegard recomandă menta creață pentru digestie, în timp ce, pentru gută, cel mai bun remediu este valeriana. În acest caz se amestecă praful plantei cu făină și se fac biscuiți. La rândul său, busuiocul este un remediu de netăgăduit pentru persoanele cu dificultăți de vorbire, după cum spunea călugărița: „Un om căruia i s-a împietrit limba, așa că nu mai poate vorbi, să-și pună câte o frunză sub limbă, și el își va recăpăta vorbitul. Însă și cine are febră puternică să fiarbă busuioc în vin și să pună ceva miere, și asta să strecoare și să bea des pe stomacul gol înainte de masa de seară, și febra va dispare”. Bolile de stomac se vindecă, în opinia călugăriţei Hildegard, cu pelin negru gătit în mâncare, iar cimbrul de grădină este ideal pentru Parkinson. Pentru ameliorarea acestei boli se amestecă pulbere de cimbru cu praf de chimen, praf de salvie și apă fiartă cu miere. Amestecul se consumă după masă.

Ciuboțica-cucului, bună în caz de leșin și comă

În ceea ce privește depresia, Hildegard spune că cel mai bun remediu este ciuboțica-cucului: „Când melancolia se urcă în om, ea îl face trist și neliniștit în comportament și îl face să vorbească împotriva lui Dumnezeu. De aceea, pune planta asta pe inimă ca să se încălzească, și spiritele aerului care îl chinuie îl vor părăsi din cauza puterii acestei plante care vine de la soare”. Și tot ciuboțica-cucului, spune călugăriţa, e bună și în caz de leșin și comă dacă se așază pe creștetul capului.

Și bolnavii de artroză și reumatism au găsit cel mai bun medicament tot în leacurile vechi ale lui Hildegard: pătlagina. În acest caz se consumă zeama plantei amestecată cu miere și cu vin. Din punctul de vedere al călugăriței, minunatul leuștean, cu gustul său inconfundabil, ajută în caz de tuse dacă este macerat în vin. Fratele său, pătrunjelul, are rolul de a elimina pietrele la rinichi. Pentru aceasta, călugărița recomandă să se amestece cu coada-șoricelului și să se fiarbă în vin. Pentru pareză, „se iau pătrunjel și fenicul în aceeași cantitate și ceva mai puțină salvie. Se zdrobesc aceste ierburi un pic într-un mojar și se adaugă ulei de măsline și de trandafir. Se pune pe locul unde suferă și se leagă cu o cârpă de in”.

Urzica este ideală în curăţarea stomacului și a intestinelor

536 6 2O plantă folosită de Hildegard în tratarea multor boli este urzica, despre care călugărița spunea că „nu este în niciun caz crudă bună de mâncat, când însă ea iese primăvara din pământ, este bună de mâncat fiartă, căci curăță stomacul și intestinele și le elimină secrețiile rele. Orice tip de urzică face asta. Bolnavul să ia sucul de la urzică cu cel de la lumânărică în aceeași cantitate și frunze de nuc sau scoarță de nuc de două ori mai mult decât cele două și ceva oțet și miere și să le fiarbă într-o oală. Să arunce spuma care se ridică și, după ce a dat în clocot, să o ia de pe foc și să bea băutura asta cu măsură, pe stomacul gol (înainte de mese), timp de 15 zile, iar după mese un pic mai mult”. Și amnezia are leac, în viziunea călugăriței, iar „cine uită împotriva voinței lui (adică încă știe că uită), să ia urzică și ceva ulei de măsline și să-și ungă pieptul și tâmplele. Să facă des asta, și uitarea îi va fi micșorată”.

Salvia, recomandată în halenă

Dintre toate plantele, în opinia călugăriței Hildegard, salvia este remediul universal. Dar cel mai des, aceasta o recomandă în halenă, miros de transpirație sau digestie proastă: „Mâncată crudă sau gătită, ea este bună pentru cei care suferă din cauza sucurilor rele, căci ele sunt curățate de ea. De aceea, ia frunze de salvie, fă-le praf și mănâncă des praful ăsta pe pâine, și el îți va diminua sucurile rele din corp. Cine are prea multă secreție sau respirație cu miros urât să fiarbă salvie în vin, să o strecoare printr-o pânză și să bea asta des, și sucurile și secrețiile rele îl vor părăsi”.

„Cine tuşeşte sau are dureri la ficat şi cine are aburi la plămâni să mănânce isop cu carne sau cu grăsime“

Remediile călugăriței Hildegard nu se folosesc decât sub supravegherea specialiștilor

Reguli de aur

Potrivit călugăriței Hildegard, numită de credincioși Sfânta Hildegard din Bingen, pentru a ne păstra sănătatea trebuie să ținem cont de câteva reguli de aur: o alimentație corectă, întoarcerea în natură, o proporție echilibrată între somn, muncă și mișcare, detoxifierea organismului. La toate acestea se adaugă curățirea sufletească prin credință, Hildegard spunând că „sufletul este, pentru corp, ceea ce sucul vieții din măduva copacului este pentru un copac, și puterea sufletului își creează forma precum copacul își creează forma lui”.