Main menu

header

536 11 2de Carmen Ciripoiu

V-ați gândit vreodată cum arată o plantă cu flori de trei culori? Roșu sânge, violet și albastru? E o minune a naturii. Plămânărica însă nu numai că ne fascinează cu frumusețea ei, dar ne și vindecă, fiind recunoscută ca unul dintre cele mai bune remedii existente până în prezent în afecțiunile respiratorii și în cele urinare.

Recomandat în răceală și gripă

Guturaiul a bătut la ușă? Infuzia de plămânărică rezolvă urgent problema. Preparatul se obține turnând 200 ml apă peste o lingură cu frunze mărunțite. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni cu ceai pe zi, după mesele principale. Planta nu rămâne insensibilă nici în cazul inflamațiilor gâtului, în răgușeală sau laringită, gargara cu infuzie sau decoct fiind un remediu minunat. Și tot plămânărica face minuni în cazul tuberculozei. O lingură cu plantă mărunțită se fierbe cinci minute în 250 ml apă, apoi se strecoară. Se administrează trei căni pe zi, în cure lungi, dar cu efect maxim.

Un leac imbatabil pentru cistită

Nu există femeie care să nu se fi confruntat măcar o dată în viață cu neplăcuta anexită sau cistită, dar plămânărica știe exact ce să facă pentru ca afecțiunea să plece la fel de repede cum a venit. Se pun două lingurițe cu plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită, se ține vasul acoperit un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. Datorită caracterului său cicatrizant, crăpăturile sânilor se tratează foarte bine cu cataplasme ori cu băi locale cu infuzie de plămânărică. În cazul rănilor se pun două linguri cu frunze mărunțite la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se fac băi locale sau comprese. Ceaiul este util și pentru degerături, pecingine sau mătreață, în acest caz fiind indicate spălăturile. Pentru plăci și eczeme, foarte bună este pulberea de plămânărică, ce se obține din planta bine uscată și măcinată.

PONT. Ceaiul din frunze de plămânărică se recomandă convalescenților și debililor, pentru conținutul mare de vitamine, în special de vitamina C.