Main menu

header

535 9 1de Carmen Ciripoiu

Când vedem minunatele crăițe, bătute în culori vii de portocaliu și cărămiziu, cu greu ne putem lua ochii de la ele. Însă câți sunt conștienți de valorile lor terapeutice? Câți știți că aceste flori cresc acuitatea vizuală și sunt un bun hipotensiv ocular? Sau că tot micuțele flori vă ajută în diabetul zaharat, în nervozitate, în hemoragii sau în boli ale aparatului respirator?

Tinctura salvează bolnavii de diabet

Diabetul zaharat s-a instalat și se încăpățânează să nu mai plece? Tinctura de crăițe este un ajutor de neprețuit. Se macerează o săptămână 50 de flori în 500 ml țuică, apoi se strecoară și se storc bine. Se consumă 15 picături de trei ori pe zi, înainte de masă, diluate în 100-150 ml ceai, preparat din părți egale de crăițe, troscot, fructe de ienupăr și cicoare. Unul dintre marile pericole ale diabetului este înrăutăţirea vederii. Pentru a combate această afecţiune se consumă zilnic două-trei flori proaspete înainte de masă. La rândul său, uleiul de crăițe este minunat pentru afecțiunile aparatului respirator, diminuând tusea. Tot uleiul de crăițe este indicat și pentru resorbția hematoamelor, iar folosit în aromoterapie vă scapă de nervozitate, prin efectul său calmant și relaxant. Modul de preparare al uleiului de crăițe este următorul: se toacă mărunt 100 g flori, se amestecă bine cu un litru de ulei nerafinat și se lasă la macerat timp de 12 ore într-un borcan. După această perioadă se ține borcanul cu ulei pe baie de abur 30 de minute, se răcește şi se strecoară bine prin pânză topită. Se consumă două picături de ulei, amestecate cu o linguriță cu miere, de două-trei ori pe zi.

Ceaiul, benefic pentru pancreas

Crăițele sunt un leac din bătrâni și pentru hipertensiune. Se amestecă flori de crăițe, de gălbenele și de mentă în părți egale, iar o linguriță din acest amestec se infuzează cu 250 ml apă fierbinte timp de 15 minute. Se consumă tot lichidul amestecat cu o linguriță cu miere, o dată pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru afecțiunile pancreasului ideal este ceaiul de crăițe. Se face o infuzie dintr-o floare tocată și 200 ml apă clocotită, care se consumă între mese, în patru reprize. Ceaiul este foarte bun și împotriva căderii părului, în vitiligo, psoriazis sau vedere slabă. Pentru hemoragii diverse se amestecă trei linguri cu flori de crăițe cu două linguri cu crețușcă și două linguri cu traista-ciobanului și se infuzează cu un litru de apă fierbinte. Se consumă zilnic 500 ml ceai în trei reprize, înainte de masă.

Decoctul, indicat în hepatita C

Crăițele sunt excelente și în boli ginecologice, în afecțiuni ale prostatei, dar și pentru întărirea organismului. Cinci flori de crăițe intens colorate și trei flori de albăstrele se pun seara în 500 ml apă de izvor, iar dimineața se fierbe compoziția pe foc mic cinci minute. Se lasă să se răcească, apoi se consumă licoarea cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Tratamentul durează două luni, cu o pauză de o săptămână în fiecare lună. Persoanelor bolnave de hepatita C le este de folos decoctul de crăițe. Se toacă o floare de crăiță de mărime medie și se amestecă bine cu zece flori de gălbenele, cu o crenguță de peliniță cu floricele, cu o linguriță rasă cu rostopască și cu o lingură cu mentă. Plantele se pun pe foc într-un litru de apă rece. După ce dau în clocot se mai lasă pe foc mic încă două minute, apoi se acoperă cu capac, se răcesc şi se strecoară. Preparatul se consumă pe parcursul zilei. Atenție! În timpul tratamentului nu se mănâncă nimic două ore după prima administrare. Cura durează trei-șase luni. După primele zece zile de tratament se face o pauză de trei zile, perioadă în care se consumă ceai din lăstari de prun. De asemenea, se renunță la grăsimi animale, margarină, prăjeli, zahăr alb și se optează pentru cât mai multe lactate degresate, dovleac și sfeclă.

Sucul diminuează piodermita

Din cele mai vechi timpuri, crăițele sunt un remediu senzațional pentru diminuarea durerilor și a inflamațiilor provocate de înțepăturile albinelor. În acest caz se rupe o crenguță de crăiță din care se face o zeamă și se unge locul afectat cu aceasta. Crăițele sunt de folos și celor care suferă de iritații cutanate, cu pielea aspră pe coate, pe genunchi și pe călcâie sau cu piodermită. Se tamponează locurile afectate cu infuzie obținută din două linguri cu crăițe tocate și amestecate cu două linguri cu un amestec din frunze de mesteacăn, pelin, vetrice sau dentiță și 500 ml apă fierbinte. Vasul cu apă și cu plante se fierbe cinci minute, apoi se infuzează o oră. După uscare, locurile afectate se ung cu uleiul de crăițe.

SFAT. Nu se folosesc decât flori portocalii și purpurii, întrucât florile galbene provoacă adesea vomă și diaree.

Uleiul de crăițe nu se recomandă femeilor însărcinate, deoarece poate dezvolta alergie

Buzele crăpate se ung cu ulei de crăiţe de trei-patru ori pe zi Soluţii uimitoare pentru ten

Soluţii uimitoare pentru ten

Tot crăițele sunt un remediu minunat pentru ten. Pentru persoanele cu tenul gras se infuzează opt ore două linguri cu crăițe tocate cu 200 ml apă fierbinte. Se strecoară apoi lichidul, se adaugă o lingură cu rachiu și cu suc de lămâie. Cu acest preparat se șterg fața și decolteul de trei ori pe zi. Pentru tenul iritat se fierb în 350 ml apă caldă două linguri cu flori și frunze tocat de crăițe, apoi se lasă la infuzat trei ore. Ulterior, în decoct se stoarce sucul dintr-o frunză mare de aloe și se toarnă două linguri cu apă minerală. Balsamul se folosește pentru comprese sau pentru tamponarea periodică a locurilor iritate de pe față și de pe mâini.