Main menu

header

533 10 1de Cătălina Tăgârță

Remediile naturiste sunt din ce în ce mai utilizate în tratarea diverselor probleme de sănătate apărute atât la adulți, cât și la copii. Din păcate, majoritatea persoanelor obțin informațiile direct de pe internet, fără a mai consulta un specialist în domeniu. În aceste condiții, e important să știți că rezultatele nu se văd imediat, iar dacă nu folosiți nici dozele corespunzătoare, atunci pot să nu mai apară deloc. Fitoterapeutul Dănuț Albuț, reprezentantul Poieni Plant, ne-a spus mai multe despre plantele ce pot fi date cu încredere copiilor și despre tratarea răcelilor din sezonul cald.

„Copiii pot lua produse pe bază de tei, cimbrișor, pătlagină”

- Domnule Dănuț Albuț, de câtă vreme vindecați oamenii cu ajutorul produselor naturiste?

- Remediile naturiste sunt o tradiție de familie. Ne ocupăm de plante din tată în fiu, iar afacerea s-a dezvoltat de la o generație la alta. În urmă cu circa 12 ani am făcut și școala de fitoterapie, dar de plante m-am ocupat toată viața. În plus, soția este și ea fitoterapeut.

- Având atâta experiență cu plantele, cred că sunteți persoana cea mai potrivită să le vorbiți mămicilor despre plantele pe care le pot folosi în tratamentele copiilor.

- Copiii pot lua cu încredere produse pe bază de: tei, cimbrișor, pătlagină, dar, din ultimele amintite, indicate ar fi siropurile. De asemenea, mai pot consuma ceai de cătină și/sau măceșe, îndulcit cu miere.

- Că tot ați amintit despre pătlagină, ne puteți spune care sunt proprietățile acestei plante? Pentru ce o recomandați dumneavoastră?

- Pătlagina este bună în principal pentru afecțiuni respiratorii.

- Pătlagina poate fi dată copiilor foarte mici, începând de la sugari, sau celor mai mari?

- Siropul, spre exemplu, poate fi folosit începând de la vârsta de 3 ani, dar aceste lucruri sunt trecute de regulă și pe eticheta produsului, cu indicațiile de utilizare.

- Poate fi preparat în casă un astfel de sirop?

- Teoretic, da, însă, practic, eu recomand să se facă în casă ceaiurile, decocturile, iar siropurile să fie cumpărate de-a gata. Ideea e destul de simplă: chiar dacă denumirea produsului e dată de planta cu cea mai mare pondere, pentru obținerea efectelor dorite sunt folosite de regulă mai multe plante, și e absolut necesar să fie utilizate cantitățile exacte. Altfel, proprietatea unei plante o va anula pe a celeilalte. Produsele noastre sunt 100% naturale, asta e sigur. Găsiți orice detalii doriți pe site-ul www.poieniplant.ro sau la numărul de telefon 0742.092.717.

„Măceșele sunt ideale pentru întărirea imunității”

- Dacă s-a lămurit problema siropurilor, ne dați cel puțin câteva ponturi legat de cum trebuie pregătit corect un ceai?

- Sigur. Cititorii trebuie să știe că, pentru a avea efect, anumite plante trebuie utilizate sub formă de infuzie, iar altele, sub formă de decoct.

- Ce remedii naturiste recomandați pentru răcelile de vară? Vremea e foarte schimbătoare, după câteva ore petrecute la piscină, pe soare, vine ploaia, iar strănutul și mucozitățile nazale nu întârzie să apară.

- Recomand ceaiul de măceșe și pe cel din cătină, fiindcă ambele conțin vitamina C. În plus, măceșele conțin și toată gama de vitamine B, sunt ideale pentru întărirea imunității copiilor. Noi avem un sirop de cătină cu măceșe special pentru copii. Cele două plante se completează una pe alta, fiindcă, așa cum spuneam și mai devreme, nu prea lucrăm cu planta simplă. E la fel ca o ciorbă. Dacă e doar de cartofi, nu e prea gustoasă, dar dacă mai adaugi și morcovi, ceapă, ardei, în cantități potrivite, lucrurile se schimbă...

„Recomand siropul de pin în caz de laringită”

533 10 2- Ce alte remedii mai recomandați pentru copii?

- În prima fază recomand plantele amintite, pentru imunitate, iar pentru căile respiratorii, mămicile le pot da celor mici siropul de pin, pătlagină și cimbrișor. Această combinație dă și poftă de mâncare, este utilă în caz de laringită, faringită, astm, bronșită... În plus, remediile ar fi indicat să se ia preventiv. Din păcate, oamenii apelează la fitoterapie doar în ultimul moment, când sunt deja bolnavi, și așteaptă minuni în câteva zile.

- Deci ar fi bine să le reamintiți cititorilor că rezultatele tratamentelor naturiste nu se văd atât de repede precum cele ale tratamentelor date de medic...

- Exact. Tocmai de aceea, tratamentul durează între una şi trei luni, chiar șase luni. Deci, în general, produsele naturiste se iau în cure mai lungi, pentru a se vedea rezultate. Fiindcă sunt 100% naturale, remediile naturiste nu au contraindicații și pot fi luate în scop preventiv.

„Anghinarea luptă cu bolile hepatobiliare”

- Vorbeați mai devreme despre pătlagină. Ce ne mai puteți spune despre aceasta? În ce cantități se ia?

- Noi lucrăm după rețete de la străbunicul, fiecare plantă intră într-un dozaj anume, fiindcă, așa cum spuneam mai devreme, își taie din proprietăți unele altora dacă nu sunt bine dozate.

- Ne puteți spune care sunt plantele cel mai căutate?

- Rostopasca este una dintre plantele foarte căutate, fiind folosită cel mai des în afecțiuni hepatobiliare. Dar seva plantei verzi poate fi folosită și pentru negi. De asemenea, anghinarea este un alt ingredient important alături de celelalte în ceaiul hepatobiliar. Și, spre deosebire de rostopască, aceasta poate fi consumată și în cantități mari. Ceaiul de anghinare poate fi băut ca unul obișnuit, însă cel de rostopască, nu. Această plantă este foarte toxică în cantități mari, de aceea nu se ia mai mult de o linguriță cu infuzie o dată. Iar copiii au voie abia după 12 sau chiar 14 ani.

„Pentru obținerea efectelor dorite sunt folosite de regulă mai multe plante, și e absolut necesar să fie utilizate cantitățile exacte. Altfel, proprietatea unei plante o va anula pe a celeilalte“

Nodulii mamari dispar cu... năpraznic

- Tratați și afecțiuni grave cu produsele dumneavoastră? Ne dați câteva exemple?

- Spre exemplu, am avut câteva cazuri de noduli mamari, pe care le-am tratat cu ceaiul şi cu tinctura de năpraznic.

- Vă rog să ne dați mai multe detalii. Poate sunt interesate și cititoarele noastre!

- Am avut o pacientă diagnosticată cu noduli mamari, care a fost pe la toate spitalele, pe la toți medicii, și nu i-a rezolvat nimeni problema. Deși era în fază avansată, după șase luni de tratament, doamna este în regulă. Acum ia tratament preventiv, și de bucurie că a reușit să scape de operație și că se simte bine, acum am devenit medicul întregii familii și îmi face comenzi pentru oameni din întreaga localitate în care locuiește.

- Ce produse i-ați dat pentru nodulii mamari? Doar ceaiul și tinctura de năpraznic?

- Da. Le-a luat de câte trei ori pe zi. Năpraznicul se pune la macerat de seara până dimineața în apă rece. Dimineața se strecoară, se pune deoparte lichidul, iar planta rămasă se opărește cu apă. Se strecoară din nou, apoi se amestecă cele două părți, și ceaiul pentru tratament este gata. Se ia de trei ori pe zi, iar la fiecare cană cu ceai se pune câte o lingură cu tinctură de năpraznic. Se face cură de 30 de zile, urmată de o pauză de cinci zile, apoi se reia următoarea cură. Depinde de gravitatea bolii. În plus, pe lângă asta i-am dat și o cremă specială cu gălbenele și rostopască, pacienta făcându-şi masaj ușor la nivelul sânilor, într-o singură direcție.