Main menu

header

533 10 1de Carmen Ciripoiu

Când spui Stelian Chivu (medalion) vorbești de fapt despre ultima speranță. Pentru că fitoterapeutul a reușit să vindece boli în fața cărora nu de puține ori medicina a ridicat neputincioasă din umeri. Asta pentru că doar Dumnezeu știe să facă leacurile și l-a ales pe domnul Chivu să le administreze. Cum trebuie să se trateze un bolnav de arterită, tromboflebită sau varice găsim în interviul de mai jos.

„Se pun pe rană picături de tinctură de arnică”

- Domnule Chivu, în cele mai multe cazuri, când un bolnav de arterită aude de dumneavoastră consideră că e pe jumătate vindecat.

Ce remedii naturiste extraordinare aveți pentru această maladie?

533 10 2- Primele simptome ale bolii apar sub formă de înțepături, cârcei și crampe în pulpele și gleznele picioarelor și senzația de greutate și oboseală în timpul mersului pe jos sau la eforturi fizice. În același timp, începând de la degete, picioarele se răcesc atât iarna, cât și vara și prezintă modificări de culoare, de la palid-albicios, la roșu-intens, violaceu și chiar negru, iar unghiile devin fragile și se deformează. În unele cazuri, boala poate fi tolerată câțiva ani, iar în altele, are o evoluție rapidă. Eu pregătesc unguente pentru masaj, ce se efectuează în fiecare seară, loțiuni care au în compoziție mai multe plante. De asemenea, dacă apar răni la extremități, eu folosesc două tincturi care grăbesc vindecarea. Într-o primă etapă, în fiecare seară se pun pe rană cinci-șase picături de tinctură de arnică. În etapa a doua se pune pe locul afectat tinctură de Ginkgo Biloba, tot în jur de cinci-șase picături, apoi se unge piciorul cu unguent de sunătoare și ulterior cu o cremă obținută din gălbenele, rășină și frunze de Ginkgo Biloba. Tratamentul se face seara, apoi piciorul se învelește cu o fașă. Foarte important este ca bolnavul să stea cât mai mult timp cu putință cu picioarele ridicate.

- Ce regim alimentar se impune în această boală și ce mișcări fizice trebuie făcute?

- Recomand orice fel de supe sau de ciorbe cât mai dietetic gătite, pulpe de pui fără piele, la grătar și, o dată la trei zile, grătar de vită. Cine nu are diabet trebuie să mănânce trei-patru nuci la prânz și seara și miere, două-trei lingurițe pe zi. Se scot din meniu brânzeturile și lactatele, pentru că acestea conțin calciu, care se depune pe arterom. De asemenea, trebuie evitate ouăle.

„Decoctul de măceș menține elasticitatea vaselor capilare”

533 10 3- Dacă unele plante vindecă boala, sigur că există și altele care o previn. Care ar fi acestea?

- E foarte bună infuzia din frunze şi rădăcini de păpădie (două linguriţe, la 200 ml apă clocotită), care normalizează circulaţia sângelui. Utile sunt și infuzia din coada-şoricelului, care se bea seara, după apariţia primelor înţepături în picioare, și decoctul din fructe de măceş (două linguri cu fructe uscate se fierb zece minute în 500 ml apă şi se bea întreaga cantitate în cursul zilei), având efecte în menţinerea permeabilităţii şi elasticităţii vaselor capilare datorită conţinutului ridicat în vitaminele P şi C.

- Tratați cu succes și trombangeita obliterantă, o boală rară a arterelor de la mâini și de la picioare. Ce combinații de plante fac minuni în această situație?

- Un efect incredibil îl are infuzia de sulfină. Se pun două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă clocotită, se infuzează 20 de minute și se beau două-trei căni pe zi. Bună este și pasta, care se obține prin strivirea plantei. Două linguri cu această compoziție se pun în 200 ml apă rece, se lasă două ore și se bea jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masă. De mare ajutor este și infuzia de coacăz negru, un excelent stimulent al circulației periferice. Aceasta se prepară din două lingurițe cu fructe uscate peste care se adaugă 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute și se beau trei căni pe zi înainte de mese.

„Ceaiul din rădăcină de tătăneasă, folositor pentru dilataţii venoase”

- Domnule Chivu, le puteți ajuta pe doamne să scape și de neplăcutele vase sparte de pe picioare? Aveți leacuri minunate și pentru varice?

- Desigur. Pe lângă tratamentele pe care le trimit acasă împreună cu instrucțiunile de folosire, sunt de mare ajutor și compresele cu oțet de mere. Se înmoaie o cârpă în oțet de mere nediluat și se aplică pe porțiunea de piele pe care se văd venele. Se lasă să acționeze 20 de minute. Procedeul se repetă de două ori pe zi, timp de o lună, până ce vinișoarele se estompează. Recomand, de asemenea, și tinctură de castan sălbatic, șase-șapte picături cu care se ung zonele afectate. Este un vechi remediu pentru varice care îmbunătățește elasticitatea venelor. Nu în ultimul rând, pentru că suntem în anotimpul cald, alternați dușurile reci cu cele calde (trei minute cu alte trei minute). Astfel, vasele de sânge se dilată și se contractă, îmbunătățind circulația.

- Fie că este din cauza varicelor, fie că este vorba doar despre tulburări circulatorii arteriale și arteriovenoase netratate, ulcerul varicos îngrozește. Și totuși dumneavoastră i-ați venit de hac.

- Cea mai utilizată plantă în vindecarea ulcerului varicos este tătăneasa. Se consumă două-trei ceaiuri pe zi din decoct preparat cu o linguriță cu rădăcină măcinată și uscată, la 250 ml apă. Se poate utiliza și tinctura, obținută din 20 g rădăcină mărunțită, la 100 ml alcool, care se lasă la macerat opt zile. Tinctura se poate folosi şi pentru badijonări pe rană. Ceaiul concentrat din rădăcină de tătăneasă este bun și la băi locale și comprese.

Cura cu polen, indicată în tromboflebită

- Să nu uităm și de tromboflebită, o boală de care suferă tot mai multe persoane în ultima perioadă. Cum o tratăm naturist?

- În afară de tratamentul pe care-l trimit personalizat persoanelor bolnave, recomand și pulberea de scoarță de salcie, care are acțiune asemănătoare aspirinei, previne formarea trombilor şi are efecte vasodilatatoare. Pentru a accelera vindecarea tromboflebitei, se pot lua trei linguriţe rase cu pulbere de scoarță de salcie pe zi. Eficientă este și cura cu polen, acesta fiind un aliment foarte complex, care conţine aminoacizi, vitamine, minerale şi enzime. Se consumă între 10 g şi 30 g polen pe zi, pe stomacul gol, timp de două săptămâni. Polenul se mestecă foarte bine, până devine ca o pastă, înainte de a fi înghiţit. Atenţie la cei care sunt alergici!

- Unde vă găsesc cei care au nevoie de ajutorul dumneavoastră?

- Cei interesaţi mă pot contacta la numărul de telefon 0741.206.148 și pe site-ul www.chivu-stelian.com.

„Persoanele suferinde de tromboflebită trebuie să evite constipația, cordoanele strânse și jartierele. care împiedică circulația venoasă“

Atenţie la igienă!

- Domnule Chivu, cât de importantă este igiena în vindecarea acestor boli?

- Bolnavii de arterită trebuie să aibă mare grijă de igiena locală, pentru a evita pericolul major al cangrenei provocate de traumatisme, infecții sau arsuri. Se recomandă spălarea atentă a picioarelor cu apă călduță seara, ungerea cu lanolină, pentru a menține elasticitatea pielii, pudrarea cu talc în caz de transpirație, folosirea unor șosete de lână iarna, tratarea micozelor locale fără creme agresive. Persoanele suferinde de tromboflebită trebuie să evite constipația, cordoanele strânse și jartierele, care împiedică circulația venoasă. În plus, acestora li se recomandă să reducă şi consumul de sare. Și să nu uite să ridice picioarele deasupra nivelului inimii cât mai des, pentru a dinamiza circulaţia venoasă a picioarelor.