Main menu

header

532 8 1de Carmen Ciripoiu

Pline de antioxidanți, vișinele, surorile văduvite de celebritate ale cireșelor, au beneficii incredibile asupra sănătății noastre, de la combaterea insomniei și arderea caloriilor până la echilibrarea sistemului nervos.

Adjuvant de excepție în cancer

Cu un conținut impresionant de vitamina C, dar și de antocianine, vișinele sunt recunoscute pentru ajutorul pe care îl dau împotriva formării celulelor, transformare ce duce la cancer. Consumate cu moderație, vișinele împiedică și acumularea grăsimilor în ficat și scad nivelul colesterolului rău. Și tot vișinele ajută la slăbit, datorită potasiului pe care îl au din plin și care contribuie la arderea mai repede a caloriilor și îndepărtează totodată și grăsimile de pe abdomen. Persoanele care suferă de constipație ușoară pot apela cu succes tot la vișine, care elimină toxinele din corp și ajută și la acidul uric din sânge.

Infuzia, recomandată în colite de fermentaţie

Siropul de vișine, preparat dintr-un kilogram de suc de fructe și 1,5 kg zahăr, se consumă diluat cu apă minerală sau plată și este o excelentă băutură răcoritoare, cu efecte antifebrile, reconfortante, antianemice și cu acțiune în stimularea creșterii întârziate la copii, precum și în menținerea tinereții. În cazul aterosclerozei, litiazei biliare, colitei de fermentație, obezităţii, dar și pentru prevenirea bătrâneții, se recomandă infuzie din fructe uscate (o lingură, la 250 ml apă clocotită), care se mai fierbe două minute, se infuzează alte 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. Pentru tratarea stărilor de amețeală, migrene sau dureri de cap se aplică pe frunte cataplasme cu fructe zdrobite. Cataplasma aplicată pe obraz și gât, sub formă de mască, redă elasticitatea pielii, combate petele de bătrânețe, pecinginele, pistruiele și crăpăturile pielii.

Siropul, excelent în stările de oboseală

Persoanele care suferă de reumatism, cistite, stări prelungite de oboseală, obezitate sau edeme găsesc în siropul de vișine un leac imbatabil. Preparatul se obține astfel: se spală două kilograme de vișine, se scot sâmburii, apoi se pun într-un vas, se amestecă bine cu zece linguri cu zahăr și se lasă câteva ore. Se scurge apoi tot siropul lăsat, se adaugă un kilogram de zahăr și se pune la fiert până începe să se îngroașe. Se depozitează în sticle la loc răcoros.

Atenţie! Fructele se introduc în alimentația bebelușului după vârsta de 8 luni.

Vișinele nu sunt recomandate persoanelor cu aciditate ridicată a sucului gastric, celor care suferă de diabet, obezitate, afecțiuni pulmonare și diaree

Dulceaţa, indicată în indigestie la bătrâni

Oricine aude de minunata dulceață de vișine, o asociază imediat cu unul dintre cele mai apreciate deserturi: clătitele. Dar aceasta are și alte calități incredibile, fiind un remediu de excepție pentru persoanele debile, dar și pentru a vindeca indigestia la oamenii în vârstă. Modul de preparare este următorul: se curăță vișinele de sâmburi, se amestecă cu zahăr (aceeași cantitate ca și fructele) și se pun la fiert, având grijă să fie luată spuma care se formează, pentru a preîntâmpina caramelizarea. Se adaugă apoi zeama de la două lămâi. Dulceața este gata atunci când, picurând pe o farfurie sirop, acesta are aspectul unor boabe ferme de rouă. Se depozitează în borcane care se închid perfect.