Main menu

header

532 10 1de Cătălina Tăgârță

Ligia Pop (foto) este liderul oficial în materie de raw food din România. Din 2009, de când a început promovarea acestui stil de viaţă prin evenimente naţionale şi cărţi publicate în domeniu, curentul a luat o amploare foarte mare. La ora actuală, un rezultat indirect al activităţii sale este existenţa celor peste 50 de restaurante, cofetării, firme de catering şi centre de sănătate din ţară, care promovează o alimentaţie bazată preponderent pe crudităţi. Ligia este raw food chef (bucătar specializat în alimentaţia vegană fără foc), consultant în nutriţie raw food şi autor. Pe lângă acestea, organizează Raw Generation Expo - un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos și este gazda show-urilor tv online „Ligia’s Kitchen” şi „De Vorbă cu Ligia”. Dacă sunteți interesați de un stil de viață sănătos, pe site-ul său, ligiapop.com, puteți găsi sfaturi și rețete explicit detaliate. Ligia amintește frecvent de importanța consumului de semințe chia, despre care puteți afla mai multe în continuare.

„Cele mai complexe surse de energie şi de putere”

532 10 2- Ligia, ce le poți spune cititorilor noștri despre semințele de chia?

- Seminţele de chia sunt printre cele mai mărunte din lume, având însă proprietăţi excepţional de complexe: sunt bogate în minerale, în acizi Omega 3, în antioxidanţi şi, nu în ultimul rând, în proteine complexe. Seminţele fac parte din familia salviei şi au fost menţionate încă din secolul al XVI-lea în documentele aztece - Codex Mendoza -, afirmându-se că sunt cele mai complexe surse de energie şi putere. Pot avea două culori, bej şi negru, însă ambele variante sunt extraordinare.

- Sub ce formă pot fi consumate?

- Acestea pot fi consumate sub diferite forme - adăugate în smoothies, făcute budinci, în pâinici raw, în salate sau le puteți presăra în cerealele de dimineaţă. Și fiți siguri că nu veţi regreta.

„Organismul are nevoie de o diversitate mare de nutrienți”

- Pot fi consumate zilnic, precum roșiile sau merele, spre exemplu?

- Consumaţi chia de câteva ori pe săptămână, însă încercaţi totuşi să nu mâncaţi zilnic, fiindcă organismul are nevoie de o diversitate mare de nutrienţi, care vor ajuta la asimilarea nutrienţilor găsiţi în aceste seminţe miraculoase. Asiguraţi-vă o diversitate în alimentaţie şi nu vă axaţi doar pe un singur ingredient sănătos, deoarece corpul mai are nevoie şi de alţi nutrienţi.

- Care sunt nutrienții de bază ai acestui produs?

- Semințele de chia conţin de cinci ori mai mult calciu decât laptele (plus boron, care ajută calciul să se transfere în oase). Conţin de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de trei ori mai mult fier decât spanacul, de tot atâtea ori mai multă fibră decât ovăzul. În plus, sunt o sursă complexă de proteine, având toţi aminoacizii esenţiali într-o formă extrem de uşor de digerat. De asemenea, semințele de chia conţin de două ori mai mult potasiu decât bananele, mai mulţi acizi Omega 3 şi 6 decât seminţele de in şi nu se râncezesc. Pe lângă toate acestea, sunt o sursă excelentă de energie - în special pentru atleţi -, iar o cantitate mică oferă saţietate.

„Taie pofta de mâncare”

- E adevărat că ajută la slăbit?

- Da. Semințele de chia face corpul să elimine kilogramele în plus şi taie pofta de mâncare. În plus, ajută organismul să îşi susţină şi să îşi reconstruiască muşchii în momentul exerciţiului fizic, în timpul sarcinii, dar şi după naştere, deoarece au rol important în regenerarea membranei.

- Pot fi consumate și de copii, nu?

- Sigur. Aceste produse cresc lactația şi sunt o sursă compactă de nutrienţi pentru copiii de orice vârstă.

- Ce gust au? Cu ce ar putea fi asemănate?

- Nu au gust şi absorb apa foarte uşor, transformându-se în mai puţin de zece minute într-o budincă densă. Sunt uşor de digerat şi imediat după ingerare sunt transportate şi folosite de celulele corpului nostru. Pe lângă toate acestea, erau folosite de indieni şi de misionari la bandajarea rănilor, pentru grăbirea vindecării şi pentru evitarea infecţiei. Le foloseau şi pentru a îndepărta infecţiile oculare şi pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a două seminţe în ochi.

Reţetă de budincă

532 10 3- Spune-ne, te rog, cum prepari semințele de chia!

- Noi le preferăm sub formă de budincă. Pentru preparare aveți nevoie de următoarele ingrediente: 50-75 g seminţe de chia, 120 ml lapte de migdale şi de susan, pastă de curmale, după gust. Instrucţiuni: toate ingredientele se adaugă într-o cană şi se amestecă timp de cinci-zece minute, până devin gelatinoase. Se pot adăuga fructe proaspete sau uscate precum zmeură, caise, piersici, banane, kiwi, mango etc. Laptele de migdale se prepară astfel: o cană cu migdale sau cu orice fel de nuci raw, înmuiate peste noapte; două-trei căni cu apă filtrată călduţă (sub 40 de grade Celsius), îndulcitor natural după gust și esenţă de vanilie naturală. Laptele se procesează în blender până ce totul se omogenizează complet. Se strecoară cu ajutorul unei pungi speciale de lapte. Dacă doriţi să fie mai gras, puneţi mai multe migdale. Se mai poate adăuga opţional, pentru gust: o banană, două curmale, miere, vanilie, rom, cacao, carob etc. Iar pasta de curmale este foarte simplu de făcut: cinci-șase curmale fără sâmburi se blenduiesc cu laptele de migdale ori de susan, sau cu apă. Găsiți rețetele și pe site-ul meu.