Main menu

header

531 6 1de Carmen Ciripoiu

Afecțiune incomodă, întâlnită la aproape 3% dintre locuitorii planetei, hiperhidroza (transpirația excesivă) apare, potrivit specialiștilor, ca urmare a unei întreruperi de informaţie între hormoni şi hipotalamus, centrul din creier care controlează nervii responsabili cu activitatea glandelor sudoripare. Cum scăpați de ea? Cu ajutoarele din natură, folosite cu succes în medicina tradițională de mii de ani.

Recomandată infuzia de salvie cu muşeţel

Consumul zilnic de ceai de salvie, în cure de trei săptămâni, are un efect uimitor asupra persoanelor care suferă de transpirație excesivă. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu salvie uscată sau proaspătă amestecată cu o linguriță și jumătate cu petale de mușețel și totul se fierbe în 200 ml apă. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se bea îndulcit cu o linguriță cu miere. Atenție! Ceaiul nu se consumă mai mult de o lună, deoarece poate cauza menstre abundente! Un efect binefăcător îl are și bicarbonatul de sodiu, care, aplicat pe zonele cu probleme, neutralizează acizii ce dau mirosul neplăcut. În ceea ce privește oțetul din cidru de mere, chiar dacă nu are un gust prea bun, poate reduce neplăcuta transpirație în doar câteva zile! Se aplică local sau se consumă îndulcit cu miere.

Brusturele, puternic efect astringent

O plantă cu un puternic efect astringent este brusturele. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, care este totuşi destul de amar şi are un uşor efect laxativ, sau sub formă de tinctură, aplicată pe zonele afectate de hiperhidroză. La rândul său, sucul de lămâie blochează apariția mirosurilor și ajută la reducerea transpirației excesive. Se taie lămâia în două sau rondele și se freacă subsuoara. De asemenea, castravetele are un efect astringent și închide porii. Se taie rondele și, de asemenea, se freacă la subsuoară câteva zile. Rezultatele sunt uimitoare. Și pătrunjelul ameliorează transpirația excesivă, clorofila absorbind mirosurile corporale. Se recomandă mestecarea frunzelor de pătrunjel pe toată durata zilei.

Aloe vera închide porii

531 6 2Specialiștii în terapii naturiste recomandă și sucul de roșii, care permite controlarea transpirației excesive. Se adaugă două cești cu suc de roșii în cadă sau se aplică roșie direct la subsuoară timp de 15 minute, apoi se clătește bine cu apă. Tratamentul se face în fiecare zi timp de două săptămâni. Eficiență maximă în tratamentul transpirației excesive îl are și ceaiul negru. Se țin picioarele în ceai negru 20 de minute, de două ori pe săptămână. Proprietăți astringente deosebite are și aloe vera. Aceasta stopează și dezvoltarea bacteriilor care împiedică apariția transpirației excesive și a mirosurilor neplăcute. Un amestec de excepție recomandat persoanelor care suferă de transpirație excesivă este format din frunze de stejar și frunze de mesteacăn. Se consumă două căni pe zi din această infuzie dimineața și seara.

Binefăcătoarele băi

Cel mai indicate băi locale în hiperhidroză se realizează cu decoct din ace de brad (200 g la trei litri de apă) sau din frunze de nuc (aproximativ 200 g frunze uscate la doi litri de apă și se fierb 15 minute). Decoctul se adaugă în apa de baie și se fac băi locale sau generale 15-20 de minute. Rezultate excepționale are și uleiul de levănțică, acesta se adaugă în apa de baie și se fac spălături în zonele afectate 15-20 de minute. Folosite extern, remediile din coajă de stejar sunt de ajutor în transpiraţia excesivă. Se face un macerat din coajă de stejar din 300 g plantă la un litru de apă. Amestecul se lasă la macerat cel mult 14 ore, după care se adaugă în apa de baie, în care se stă o jumătate de oră. Frunzele de nuc au rolul de a înlătura mirosurile neplăcute date de transpiraţie. Se fierb 300 g frunze de nuc într-un litru de apă un sfert de oră, iar după ce infuzia s-a răcit se toarnă în apa de baie. Nucul se poate administra şi intern, sub formă de infuzie. Aceasta se prepară din trei linguri cu fructe uscate la o cană cu apă clocotită. Se consumă trei linguri cu ceai zilnic, după mesele principale.

Administrarea de medicamente antidepresive sau cele pentru tratamentul răcelilor poate stimula producerea transpiraţiei  excesive

Sfaturi

  • Se fac zilnic dușuri cu săpun fără parfum;
  • Se folosește doar îmbrăcăminte din bumbac;
  • Se evită băuturile prea reci sau prea calde;
  • Se foloseşte pudră de argilă, care înlocuiește antiperspirantul.

Dieta potrivită: fără sare şi condimente

Ca în multe afecțiuni, regimul alimentar joacă un rol extrem de important în tratarea bolii. De aceea, persoanele care suferă de hiperhidroză trebuie să evite carbohidrații, optând pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, iar laptele consumat trebuie să aibă cât mai puţine grăsimi. În același timp, cantitatea de sare şi de condimente trebuie limitată drastic. Sunt recomandate alimentele bogate în calciu și consumul a cât mai multă apă, minimum opt pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului.