Main menu

header

531 8 1de Cătălina Tăgârță

Pentru o viață sănătoasă, pe lângă mișcare, medicii și nutriționiștii recomandă consumul de fructe și legume. Însă acestea e de preferat să fie procurate din surse sigure și, foarte important, să fie spălate bine înainte de consum. Potrivit unor studii efectuate recent în America și în Danemarca, unde zeci de persoane s-au îmbolnăvit de hepatita A după ce au consumat fructe de pădure congelate ce proveneau dintr-un lanţ de supermarketuri, oamenii de știință atrag atenția cu privire la modul de curățare al alimentelor. În plus, în România trebuie acordată atenție și la locul de unde sunt procurate produsele.

Căpşunile se spală cu codițe

531 8 2Spre exemplu, dacă vă culegeți singuri fructele trebuie să le spălați bine, iar dacă le cumpărați gata culese, de la vânzătorii de pe marginea drumului, trebuie să fiți conștienți că există un risc în plus și că igiena trebuie făcută cu și mai mare băgare de seamă. Poate aceștia suferă de hepatită sau de o boală de piele și nici măcar nu știu. De aceea ideal este să preveniți.

Dacă cireșele nu ridică probleme în momentul spălării, zmeura sau căpșunile sunt mai greu de curățat, fiindcă se strivesc imediat. Ideal este să le puneți pentru câteva minute într-un castron cu apă, ca să se desprindă pământul/praful de pe ele, apoi să le spălați ușor, iar la final să le puneți sub jetul de apă, direct la robinet. Nutriționiștii recomandă păstrarea codiței până după spălare, pentru a nu se pierde sucul din fruct (și odată cu acesta, vitaminele). Însă acest lucru îl puteți face dacă luați fructele din grădina dumneavoastră. Dacă provin din orice altă parte, ideal e să lăsați vitaminele pe locul doi și mai întâi să vă ocupați de prevenție. Iar dacă optați pentru fructe sau legume congelate, nu uitați că trebuie spălate și acestea.

ATENŢIE! Hepatita A este cunoscută ca „boala mâinilor murdare”. Această boală este contagioasă, iar simptomele „se arată” abia la două-șase săptămâni de la contractarea virusului. „Semnele” infectării cu hepatita A sunt greaţa, vărsăturile, starea de oboseală, lipsa poftei de mâncare şi dureri în partea dreaptă a abdomenului.