Main menu

header

530 11 1de Carmen Ciripoiu

Adunate în „Noaptea de Sânziene” și împletite în cunună, au darul de a feri casa de rău. Dar și de boală. Pentru că micuțele flori de sânziene, cu parfum dulce, dar cu gust amar, sunt adevărate bombe de sănătate, fiind recomandate în vindecarea a nu mai puțin de 50 de maladii.

Protejează rinichii și ficatul

Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori, care se prepară astfel: se pun două linguriţe cu pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează două luni şi se repetă, la nevoie, după o pauză de 30 de zile. Maceratul la rece este recomandat mai ales în afecțiunile tiroidiene. Poțiunea se obține dintr-o lingură cu flori de sânziene, care se pune în 250 ml apă, și se ține șase-opt ore la temperatura camerei. Se strecoară și se bea pe stomacul gol.

Maceratul, eficient în epilepsie

Tratamentul cu macerat la rece de sânziene este eficient și în bolile sistemului nervos (epilepsie, Parkinson, Alzheimer), dar şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură cu plantă uscată, care se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece. Ceaiul se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi băut. Se administrează trei căni pe zi. Tratamentul durează două luni și se poate repeta după 14 zile. Pentru combaterea stresului, sânzienele se asociază cu trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea ceaiului se foloseşte o lingură cu amestec de plante, care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă trei-patru căni pe zi, timp de şase săptămâni. În cazul artrozei și anemiei, extrem de eficientă este infuzia combinată.

Gargara vindecă afecțiunile coardelor vocale

În tratamentul laringitei, faringitei, dar și în afecţiunile coardelor vocale este eficientă gargara cu infuzie concentrată de sânziene. Aceasta se prepară din trei linguriţe cu sânziene uscate şi 250 ml apă clocotită. Se face gargară zilnic cu câte trei căni cu infuzie. Un remediu foarte eficient pentru afecţiunile tiroidei este şi maceratul preparat din coji verzi de nuci uscate şi măcinate şi din sânziene (trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece de seara până dimineaţa. Se beau trei căni cu ceai pe zi, prima cană fiind consumată înainte de micul dejun. Tratamentul durează 12 luni. În acest interval, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene. Pentru reumatism, erupţii cutanate şi erizipel se recomandă băi locale sau generale cu decoct de sânziene. Preparatul se obține din șapte linguri cu plantă uscată şi mărunţită, la un litru de apă, care se fierbe 15-20 de minute la foc mic.

Excelent în tratarea herniei

530 11 2Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu amestec şi 300 ml apă clocotită. Se lasă trei minute, apoi se filtrează. Se consumă trei-patru căni cu ceai pe zi. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei. Persoanelor care suferă de hernie le este foarte utilă tinctura de sânziene. O lingură cu tinctură se administrează cu o jumătate de cană cu apă, de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul durează 49 de zile, timp în care va fi redusă cantitatea de mâncare și sunt evitate alimentele care balonează sau constipă.

PONT. Unguentul de sânziene este un leac pentru răni, furuncule, eczeme, ulceraţii şi dureri reumatice.

Pentru cancerul limbii se recomandă gargară cu infuzie proaspătă

Extractul fluid de sânziene este un ajutor prețios în tratamentul bolilor venerice

Roua de pe flori îndepărtează cearcănele

Compresele cu infuzie de sânziene sunt excelente în cosmetică, pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu flori uscate, apoi se umezeşte o compresă, care se pune pe faţă dimineaţa şi seara. De asemenea, roua de pe florile de sânziene se aplică pe pleoape şi în jurul ochilor în fiecare dimineaţă, având rol în refacerea ochilor obosiţi, îndepărtarea cearcănelor şi a ridurilor, precum şi la îmbunătăţirea acuităţii vizuale.