Main menu

header

523 8 2de Carmen Ciripoiu

E vremea să vă vitaminizați, să vă detoxifiați și să vă mineralizați organismul și în același timp să combateți astenia de primăvară. Cu alte cuvinte, e timpul să profitați de efectele extraordinare ale urzicilor!

Indicată şi persoanelor fumătoare

Cu siguranță că urzica este un adevărat elixir pentru tubul digestiv, dar și pentru intestine, datorită efectelor sale cicatrizante și calmante, care refac țesuturile distruse de procesele infecțioase sau de substanțele toxice din băuturi și din alimente. Urzica se consumă ca atare (sub formă de salată), fiartă sau doar zeama plantei, care are și rolul de a normaliza tranzitul intestinal. Sucul și salata au însă efecte incredibile și în bolile respiratorii, printre care și astmul. Se recomandă o cură toată primăvara, timp în care se consumă un pahar cu suc de urzică de două ori pe zi, dimineața și seara. Acest tratament este foarte bun și pentru descongestionarea căilor respiratorii de secreții și previne totodată și apariția crizelor de sufocare specifice astmului. De asemenea, cura este indicată și copiilor care suferă de bronșită recidivantă, dar și persoanelor fumătoare. Sucul de urzici se obține astfel: o mână cu plantă proaspătă, bine curățată, se amestecă bine cu 200 ml apă plată sau de izvor și se pune în mixer pentru două minute, apoi se amestecă împreună cu două lingurițe cu suc de lămâie. Sucul se consumă imediat, pentru a-și păstra proprietățile. Pentru prepararea salatei se folosesc două mâini cu frunze și cu tulpini proaspete, care se toacă foarte fin, se adaugă puțină sare și se frământă cu mâna protejată de o mănușă (urzica înțeapă). Se adaugă puțin suc de lămâie și ulei de măsline și pișcătura dispare. Pentru un efect maxim, salata se consumă dimineața, pe stomacul gol.

Înlătură metalele grele

O cură de două săptămâni cu salată de urzici, consumată de două ori pe zi, se spune că înlătură și cea mai severă formă de anemie. De asemenea, este un excelent reglator al reacţiilor sistemului imunitar, fiind recomandată inclusiv în bolile sângelui. Urzica este și planta considerată un adevărat miracol pentru înlăturarea metalelor grele, clorofila sa fiind un adevărat magnet pentru substanțele nocive. Micuțele frunze de urzică sunt un panaceu de excepție al vaselor de sânge, reglând tensiunea arterială în mod natural. Specialiștii spun că cei care consumă frunze de urzică își reglează ritmul cardiac și sunt mai puțin predispuși la crize de inimă dureroase. O cură de opt săptămâni cu suc de urzică (trei pahare consumate zilnic) este un tratament de excepție pentru bolile autoimune de tot felul și ajută și la refacerea țesutului elastic afectat de aceste boli. În ceea ce privește reumatismul, urzica este de departe cel mai bun antiinflamator din câte există. După o cură de doar trei săptămâni cu suc proaspăt de urzică (o jumătate de litru pe zi), specialiștii spun că atât durerile, cât și inflamațiile articulare dispar.

Combate mătreaţa

Un tratament cu ceai de urzică înlătură mătreața și tonifiază firele de păr. Acest tratament presupune o cantitate de urzici proaspete sau uscate de aproximativ 1,5 kilograme de frunze, care se pun într-o oală de cinci litri plină cu apă rece, se aduc la punctul de fierbere, apoi se mai ţin aproximativ zece minute și se lasă la răcit. Cu acest amestec se spală părul de trei ori în două săptămâni. Se pot folosi și rădăcini de urzici. În acest caz se iau două mâini pline și se ţin o noapte în apă rece într-un vas. A doua zi se pune vasul pe foc până dă în clocot, apoi se mai fiarbe încă zece minute. Se folosește în fiecare săptămână pentru a clăti părul. Atenție! Pe parcursul tratamentului pentru spălarea podoabei capilare se folosește doar săpun medicinal.

Datorită proprietăţilor de detoxifiere, urzicile pot provoca, la unele persoane, un uşor disconfort gastrointestinal. Deoarece ele pot determina contracții ale uterului, este recomandat ca gravidele să le evite pe toată durata sarcinii

Beneficiile ceaiului

  • Scade nivelul glicemiei, vindecă bolile și inflamațiile căilor urinare, precum și retenția urinară patologică;
  • Se poate folosi ceai de urzici ca tonic feminin, mai ales pentru femeile tinere, la începutul menstruaţiei, şi pentru femeile în vârstă, aflate la menopauză;
  • Măreşte concentraţia de testosteron în mod natural, crescând vitalitatea la bărbaţi;
  • Prin acţiunea antiinflamatoare, reduce simptomele cauzate de artrită.