Main menu

header

514 10 1de Cătălina Tăgârță

Mai puţin cunoscute la noi, cuișoarele sunt bobocii florilor unui copăcel veşnic verde, ceea ce ne face să ne gândim la imensa valoare terapeutică pe care o au. Aceste produse sunt folosite timid în bucătăria tradiţională românească, deși există nenumărate motive pentru care ar trebui să fie consumate cât mai des. Delia Popa (foto), consultant nutriţie și fondatoarea Hrănătate (www.hranatate.ro), ne-a spus mai multe despre acest subiect.

„Eugenolul, toxic pentru organismele parazitare”

- Pentru început, vă rog să ne spuneți unde se găsesc cuișoarele!

- Arborele este originar din Indonezia, însă creşte şi în ţări precum India, Tanzania, Sri Lanka, Brazilia sau Madagascar. Negustorii arabi au adus cu ei cuișoarele şi le-au făcut cunoscute şi în Europa, începând cu secolul al IV-lea. Sunt folosite de mii de ani ca şi condiment şi medicament în bucătăria indiană şi asiatică. Aroma lor dulce este dată de eugenol, un ulei esenţial conţinut şi de alte plante de leac. Eugenolul este foarte toxic pentru organisme parazitare: virusuri, bacterii, paraziţi intestinali, candida.

- La ce afecţiuni pot fi folosite cuișoarele şi în care dintre ele au cea mai mare eficacitate?

- Înainte de a vorbi despre beneficiile pentru sănătate pe care le aduce cu sine planta, trebuie să vă spun că pe scala ORAC (sistem de clasificare al alimentelor în funcţie de capacitatea lor antioxidantă), cuișoarele ocupă un loc de cinste: respectiv locul doi, cu o capacitate antioxidantă de 290.283 de unităţi, o valoare imensă dacă vă gândiți că o cană plină cu căpşuni are pe aceeaşi scală ORAC o valoare antioxidantă de 4.302 unităţi. Capacitatea antioxidantă atât de mare face din cuişoare un adevărat scut de protecţie împotriva radicalilor liberi, la a căror acţiune suntem supuşi zilnic din cauza regimului alimentar, a stilului de viaţă sau poluării mediului înconjurător. Cuișoarele acţionează ca şi medicament împotriva mai multor afecţiuni.

„Tratează flatulența”

514 10 2- Care sunt proprietățile acestora?

- Sunt antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, antiparazitare, carminative şi indicate contra flatulenței. Eugenolul conţinut de cuişoare, pe lângă aroma dulce pe care o conferă condimentului, este un ulei esenţial, cu proprietăţi antiseptice şi anestezice, ceea ce le transformă într-un eficient medicament contra afecţiunilor dentare şi orale. O metodă foarte bună în caz de durere de dinte/măsea este să înmuiați puţină vată în ulei esenţial de cuişoare şi să o plasați chiar la rădăcina dintelui dureros. Cuişoarele conţin principii active, ce favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv, prevenind şi vindecând indigestia, constipaţia sau flatulenţa.

- Sunt bogate în vitamine, în minerale...?

- Desigur. Cuișoarele sunt o sursă bună de minerale şi de vitamine, având un conţinut bogat în potasiu, în magneziu, în fier, în seleniu şi în magneziu. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamina A şi de betacaroten, vitamina K, vitaminele B1 şi B6 şi vitamina C. Uleiul de cuişoare este folosit cu succes în aromoterapie, pentru afecţiuni respiratorii (bronşite, astm, alergii, sinuzite, tuse iritativă), dar şi pentru acţiunea sa relaxantă, fiind eficient în reducerea stresului. O persoană care suferă de depresie, de anxietate sau de pierderi de memorie îşi poate pune într-o lampă de aromoterapie câteva picături de ulei de cuişoare, pentru ameliorarea simptomelor.

„Înlătură simptomele artritei”

- Sub ce formă mai poate fi folosită planta, în afară de ulei esențial?

- Cuișoarele se folosesc ca şi condiment în diverse reţete, sub formă măcinată sau întreagă. Personal, prefer să le depozitez într-un recipient pe care îl ţin la întuneric şi să le macin în râşnița de cafea de câte ori am nevoie, ţinând pudra de cuişoare într-un recipient bine închis în frigider pentru o scurtă perioadă. Le adaug în mâncăruri (dulci sau sărate), alături de alte condimente; sau în ceaiuri, în combinaţii cu alte plante sau cu fructe. În mâncare, se pun chiar cu puţin timp înainte de a termina preparatul, astfel încât uleiurile esenţiale să nu se evapore în urma gătitului prelungit.

- Pot fi consumate și sub formă de ceai?

- Da. Pentru infuzie, eu fac un amestec de plante, în care pun şi cuişoare întregi sau măcinate. De exemplu, unul dintre ceaiurile mele preferate este cel de măceşe, la care adaug felii de măr uscat, porumbe uscate, cuişoare şi bucăţi de scorţişoară. Este un ceai minunat pentru perioadele în care este frig afară. Așa cum am mai spus, cuișoarele se folosesc şi sub formă de ulei esenţial, în aromoterapie. Câteva picături adăugate în apa de baie constituie un remediu eficient în durerile musculare sau în artrită, favorizând circulaţia sangvină. Pulberea de cuişoare, încapsulată (pentru că altfel este extrem de iritantă pentru tubul digestiv), este unul dintre elementele de bază ale tratamentului de deparazitare conceput de Hulda Clark - cunoscută pentru lucrarea sa „Vindecarea tuturor formelor de cancer”.

„În cazul problemelor digestive se combină cu cimbru și cu piper negru”

- Pentru tratarea diverselor afecțiuni, pe ce perioadă trebuie utilizate şi de câte ori pe zi?

- Ca şi condiment, ceai sau ulei esenţial - cuișoarele se pot folosi oricând. Tratamentul deparazitar se ţine 18 zile, crescând treptat doza de capsule, şi se repetă de trei-patru ori pe an.

- Ce ne mai puteți spune despre combinarea lor cu alte plante?

- Este chiar indicat să combinăm cuișoarele şi cu alte plante de leac. În prepararea hranei, cuișoarele merg combinate foarte bine cu turmeric, piper, curry şi scorţişoară. Pentru ceai, v-am spus deja rețeta mea preferată. Dar, în funcţie de afecţiunea de care suferiți, puteți combina cuișoarele cu plante ce se adresează aceleiaşi afecţiuni. De exemplu, în cazul problemelor digestive, puteți face un ceai de cimbru, la care să adăugați cuişoare şi piper negru. Uleiul de cuişoare în combinaţie cu cel de măsline şi cu uleiul de arbore de ceai este un remediu excelent pentru afecţiuni ale pielii.

- Ce cazuri aţi rezolvat dumneavoastră cu acestea?

- Am făcut şi am recomandat multora tratamentul deparazitar cu cuişoare, cu nuc negru şi cu pelin. Este extrem de benefic pentru organism, ajutând la eliminarea eventualilor paraziţi (pe care este imposibil să nu îi avem în corp - 97% din populaţie are diverşi paraziţi), dar şi la eliminarea toxinelor. Înainte de orice cură de detoxifiere, recomand să se facă acest tratament antiparazitar. Detalii puteți găsi pe site-ul meu sau la: mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., număr de telefon: 0720.042.477.

„Unul dintre ceaiurile mele preferate este cel de măceşe, la care adaug felii de măr uscat, porumbe uscate, cuişoare şi bucăţi de scorţişoară. Este un ceai minunat pentru perioadele în care este frig afară“

Contraindicate persoanelor cu colite ulcerative

- Există contraindicaţii şi efecte adverse?

- Ca la orice plantă de leac, efecte adverse pot apărea în cazul abuzului. Cantităţi mari de cuişoare pot irita tractul gastrointestinal, dar cine poate să consume cantităţi atât de mari?! Totuşi, este bine ca persoanele care suferă de ulcere stomacale, colite ulcerative şi afecţiuni diverticulare să evite consumul preparatelor ce conţin cuişoare. De asemenea, femeile însărcinate este bine să le evite.