Main menu

header

513 8 2de Dana Purgaru

Păducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la o înălțime de câțiva metri. Este cunoscut în întreaga Europă și i se mai spune și „planta vieții” sau „planta tinereții veșnice”, conferindu-i-se aceleași virtuți ca și ginsengului, prețuit de asiatici.

Totul se folosește, nimic nu se aruncă

Păducelul este întâlnit la noi în zonele de deal, până către munte, și este numit și gherghin, mălai moale, mărăcin și chiar măceș (deși înrudite, există diferențe între cele două plante). Chiar dacă este un arbust, are alura unui pom, datorită ramificațiilor tulpinii sale și faptului că poate ajunge la circa 10-15 metri înălțime. De la păducel se folosesc cu bune rezultate florile, frunzele și fructele; toate se caracterizează printr-o bogăție aparte de substanțe. Florile se recoltează în momentul în care încep să se deschidă, ceea ce corespunde lunii aprilie. Acestea trebuie uscate cât mai repede fie în încăperi aerisite, fie în uscătorii, la o temperatură de 35 de grade Celsius. Fructele se usucă în camere încălzite sau uscătorii, la o temperatură de cel mult 70 de grade Celsius, avându-se grijă a se asigura o ventilație corespunzătoare. Uscarea se poate face și în aer liber, la soare, așezând fructele în straturi subțiri. Din 4-6 kilograme de flori și 2-2,5 kilograme de fructe proaspete se obține un kilogram de produs uscat.

Echilibrează tensiunea

Situațiile în care se recomandă preparatele de păducel sunt, în primul rând, cele legate de problemele cardiace cu substrat nervos. Se elimină astfel dereglările cardiovasculare, se echilibrează tensiunea (la hipertensivi) și aritmiile cardiace, sistemul nervos se calmează (un efect excelent este dispariția stărilor de irascibilitate la femei), sunt alungate insomniile. Pe de altă parte, același preparat ajută la tratarea tulburărilor de menopauză și a anginei pectorale, având o influență pozitivă și în astmul bronșic. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu plantă (flori sau fructe) la 250 ml apă fierbinte. Se lasă un sfert de oră, se strecoară și, eventual, se îndulcește cu miere, întreaga cantitate consumându-se de-a lungul zilei.

Vindecă tulburările de somn

Tot din flori sau din fructe de păducel se poate prepara și o tinctură, deseori indicată cardiacilor, persoanelor hiperexcitabile și celor cu tulburări de somn. Pentru preparare, se folosesc 20 g plantă, puse la macerat în 100 ml alcool. Se lasă zece zile, după care se poate începe tratamentul, cu 10-15 picături de trei ori pe zi, ultima doză fiind luată înainte de culcare. Aceeași tinctură, combinată cu cea de valeriană, dă un preparat cu bune efecte în afecțiunile cardiace de natură nervoasă (30-50 de picături, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale).

Planta căsătoriei, a curăţării fizice şi psihice

Păducelul este asociat cu momentul căsătoriei, al curățării, al iubirii și al protecției. Este considerat un copac femeiesc, și de aceea este asociat cu ideea de zeiță. Pe lângă faptul că reprezintă energia sexuală, pasiunea și vitalitatea, energia păducelului poate fi canalizată pentru vindecarea durerilor tipice femeilor, precum cele apărute în urma unor probleme legate de ovare.