Main menu

header

513 8 1de Dana Purgaru

Prinţul Charles, cunoscut pentru faptul că apreciază tratamentele naturiste, a permis ca din grădinile din jurul reşedinţei sale, Highgrove House, să fie recoltate crenguţe din gardul viu de tisă pentru a fi folosite ca medicamente în lupta împotriva cancerului.

Un proiect de mare anvergură

Iniţiativa Prinţului Charles survine iniţierii unui proiect al companiei Limehurst, din Chichester, care, de mai bine de 20 de ani, se ocupă de recoltarea crenguţelor de tisa pentru a le folosi în tratarea cancerului. Peste 4.000 de grădini publice şi private participă la acest proiect, inclusiv grădinile de la Highgrove. Chiar şi prinţul însuşi a tăiat câteva crenguţe din propriul gard viu de tisa. Odată colectate, acestea sunt puse la uscat la hambarul Limehurst din Sussex, înainte de a fi trimise în Europa, la companiile farmaceutice unde are loc extracţia compuşilor preţioşi.

Compania plăteşte pentru aceste recoltări, iar Prinţul Charles a donat cele câteva sute de lire primite către un azil local.

Se recoltează numai într-o anumită perioadă

Unele specii de tisa, inclusiv cele de la reședinţa Highgrove, conţin molecule ce pot lupta cu cancerul, ele fiind concentrate în frunzele aflate la vârfurile crengilor. Aceste molecule previn multiplicarea celulelor canceroase. Recoltarea acestor crenguţe de tisă se face doar într-o anumită perioadă a anului, când are loc un nou ciclu de creştere.

În vremuri preistorice, arborele tisa era considerat o plantă miraculoasă. Învelişul cărnos al seminţelor se mânca, iar rămurelele erau folosite pentru a alunga duhurile rele din jurul turmelor de oi şi de capre ale păstorilor