Main menu

header

513 9 1de Carmen Ciripoiu

Prețuită atât de doctori, cât și de tămăduitori, cu o vechime de peste 5.000 de ani, verbina ne uluiește și acum cu puterile sale tămăduitoare. Cunoscută și sub numele de iarba prezicerii sau iarba sfântă, planta se numără printre remediile cel mai bune în bolile renale, fiind și un ajutor doamnelor care doresc un bust mai proeminent.

Induce calmul și relaxarea

Specialiștii în terapii naturiste spun că mai mult de jumătate dintre bolile tratate de această minunată plantă sunt cele legate de maladiile sistemului nervos. De aceea, se numără printre primele remedii recomandate în cazul depresiilor și al tulburărilor depresiv-anxioase. În această situaţie, se administrează tinctură de verbină, trei-patru lingurițe pe zi. Extractul hidroalcoolic de verbină se prepară astfel: 20 de linguri cu pulbere de plantă se amestecă bine cu 500 ml alcool și se lasă la macerat două săptămâni la loc călduros, apoi se filtrează. Preparatul se depozitează în sticluțe închise la culoare. Tratamentul durează trei luni și ajută la refacerea psihică rapidă. În cazul migrenelor care apar pe fond de stres se apelează la ajutorul infuziei combinate de verbină, din care se consumă un litru pe zi, în cure de zece zile. Cum se prepară infuzia: trei-patru linguri cu plantă mărunțită se pun într-o jumătate de litru de apă și se ţine la macerat zece ore, se filtrează, apoi preparatul se pune deoparte. Planta rămasă se mai fierbe în jumătate de litru de apă cinci minute, apoi se lasă la răcit și se filtrează. În final se amestecă cele două poțiuni.

Acțiune neuroprotectoare

Studii de specialitate au scos în evidență faptul că verbina se numără printre puținele plante cu acțiune neuroprotectoare, de aceea este indicată persoanelor suferinde de Alzheimer și celor cu boli specifice vârstei a treia, precum tulburări de memorie sau labilitate psihică. Se recomandă consumul a patru lingurițe pe zi cu tinctură de verbină. Tratamentul durează șapte săptămâni. Pentru o eficiență maximă se poate combina cu polen de albine. Planta este excelentă și pentru tratarea insomniei, o linguriță cu tinctură de verbină luată cu o jumătate de oră înainte de culcare face adevărate minuni. Foarte utilă pentru tulburările de somn este și baia cu infuzie combinată de verbină, făcută cu o oră înainte de culcare. Atacurile de panică sau stările de anxietate sunt tratate cu succes cu pulbere de verbină amestecată cu pulbere de rozmarin. O linguriță cu această combinație se administrează de trei ori pe zi. În cazul durerilor de cap, tot infuzia combinată, obținută din patru lingurițe la o cană cu apă, este remediul. În acest preparat se introduce o bucată de tifon și se pune pe ceafă și în jurul capului. Intern, se recomandă o lingură din această poțiune la jumătate de oră. Persoanelor care suferă de boli renale le este de mare ajutor ceaiul de verbină (o linguriţă cu plantă se pune într-o cană cu apă clocotită şi se lasă 20 de minute). Se consumă o cană pe zi.

Stimulează lactația

Care femeie nu ar vrea să uite de durerile de sâni, de ovare, de cap sau de stările de nervozitate care însoțesc sindromul premenstrual? Soluția este verbina. Folosită în timpul menstrelor, aceasta reduce stările neplăcute și înlătură gândurile negre. Se recomandă o linguriță cu tinctură de verbină de trei-patru ori pe zi. Și tot această plantă sacră sporește și lactația. Se recomandă consumul unui litru de infuzie combinată pe zi. Ca remediu de prim ajutor pentru colită sau pentru crampe abdominale, infuzia fierbinte de verbină este ideală, obținută dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Datorită efectelor sale tonice și drenoare hepatice, infuzia combinată de verbină este indicată și în vindecarea hepatitei și a icterului. Se consumă două-trei căni pe zi. Pentru diferitele eczeme, se apelează cu încredere la cataplasmele cu verbină, renumite pentru efectele lor calmante și antiinflamatoare. Procedeul este următorul: o mână cu plantă mărunțită se lasă la înmuiat în apă caldă timp de două ore, apoi se pune pe locul afectat. Cataplasma va fi ţinută acolo o oră.

Uleiul, eficace împotriva sinuzitei

Vechii tămăduitori spuneau că cine vrea să fie sănătos, spornic și fericit trebuie să facă neapărat cunoștință cu uleiul de verbină. Perfect adevărat, pentru că acesta este eficace atât împotriva sinuzitei și a gripei (se fricționează sinusurile și gâtul), pentru vindecarea diferitelor tipuri de răni, cât și tonic excelent (se aplică dimineața pe ceafă, pe spate și pe tălpile picioarelor). Pentru combaterea stresului, se masează zona plexului solar. În cazul picioarelor obosite și umflate, se toarnă în apă două picături de ulei esențial.

Verbina este folosită pentru carii şi în dureri gingivale

Planta nu este indicată femeilor însărcinate, iar administrată în doze mari provoacă voma

Regenerează podoaba capilară

Pentru ca părul să se regenereze, spălați-vă cu infuzie combinată de verbină, obținută din patru lingurițe cu plantă mărunțită la o cană cu apă. Preparatul se folosește ca ultimă apă de clătit. În acest fel, firul de păr va deveni puternic și foarte rezistent. Pentru stimularea creșterii părului, se adaugă în șampon câteva picături de ulei de verbină.