Main menu

header

509 9 1de Raluca Grințescu

Ştiați că seminţele de pin erau consumate încă din Paleolitic în Asia şi în Europa? Vechii greci şi romani consumau seminţele de pin pentru proprietăţile lor afrodiziace, în timp ce pentru chinezi reprezentau un simbol al longevităţii şi imortalităţii. În zilele noastre, seminţele de pin sunt folosite în diverse preparate culinare, însă dispun şi de numeroase beneficii pentru sănătate. Seminţele de pin sunt crocante şi delicioase, bogate în vitamine, în minerale şi în antioxidanţi puternici care protejează sănătatea.

Bogate în nutrienţi esenţiali

Seminţele de pin sunt ideale pentru salate şi preparate la cuptor. Conţin multe calorii, care provin în special de la acizii graşi mononesaturaţi, benefici pentru organism. Aceste seminţe sunt o parte importantă a dietei mediteraneene, una dintre cele mai echilibrate din întreaga lume. În plus, seminţele de pin sunt bogate şi în proteine şi fibre alimentare. Seminţele de pin conţin acid pinolenic, care este bun pentru reducerea kilogramelor în plus, deoarece este un inhibitor natural al poftei de mâncare. În plus, ajută şi la controlarea nivelului de colesterol.

Sursă importantă de vitamina E

Ca şi migdalele şi seminţele de floarea-soarelui, seminţele de pin sunt bogate în vitamina E. Conţin 9 mg de vitamina E la 100 de grame de seminţe, ceea ce este echivalent cu 62% din doza zilnică recomandată. Vitamina E este un antioxidant puternic, foarte benefic pentru piele. Seminţele de pin sunt şi o sursă importantă de vitamine din complexul B. De asemenea, conţin şi minerale esenţiale precum calciu, fier, potasiu, mangan, zinc, magneziu şi seleniu. În seminţele de pin există cantităţi mari de proteine, în comparaţie cu alte nuci şi seminţe.

Încetinesc procesul de îmbătrânire

Una dintre cele mai importante calităţi ale seminţelor de pin este abilitatea acestora de a încetini procesul de îmbătrânire. Acest fenomen este datorat conţinutului ridicat de antioxidanţi, care protejează organismul împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. În plus, în seminţele de pin se găseşte şi cupru, un nutrient care previne îmbătrânirea prematură. Seminţele de pin conţin luteină, care ajută ochii să filtreze lumina ultravioletă, ceea ce previne degenerarea maculei, responsabilă pentru vederea centrală. Degenerarea maculară se agravează odată cu îmbătrânirea, iar luteina previne acest proces de deteriorare. De asemenea, seminţele de pin conţin şi betacaroten, care este metabolizat de organism în vitamina A, foarte importantă pentru sănătatea generală a ochilor.

Repară țesuturile

Deoarece conţin şi cantităţi importante de proteine, seminţele de pin conferă multă energie. Proteinele sunt necesare şi pentru repararea şi dezvoltarea ţesuturilor. Magneziul din seminţele de pin îmbunătăţeşte modul în care organismul utilizează oxigenul pentru a arde caloriile, ceea ce măreşte nivelul de energie. Nucile şi seminţele, inclusiv seminţele de pin sunt cunoscute pentru rolul lor important în reducerea riscului de afecţiuni cardiace. Sunt bogate în nutrienţi, acizi graşi esenţiali, fibre, steroli naturali, arginină, minerale, vitamine şi antioxidanţi care protejează inima.

100 grame de seminţe de pin conţin aproximativ 14 grame de proteine

Cum se pot consuma

  • în biscuiţi, fursecuri, ciocolată, checuri, batoane de cereale;
  • în salate şi sosuri pentru salate;
  • în smoothie-uri;
  • alături de frunze proaspete de busuioc, în pesto;
  • presărate peste pizza;
  • în preparate pe bază de carne, de pește, de legume.