Main menu

header

509 10 1de Raluca Grințescu

Tofu este un aliment nutritiv şi bogat în proteine. De exemplu, 100 de grame de tofu conţin 40% din necesarul zilnic de triptofan (aminoacid esenţial care produce serotonină, răspunzătoare pentru transmiterea perfectă a mesajelor de la creier spre diferite funcţii ale organismului) şi 30% din cel de mangan şi de iod. Alţi nutrienţi esenţiali prezenţi în tofu sunt proteinele, acizii graşi Omega 3, seleniul, cuprul, fosforul, calciul şi magneziul.

Aport de fitoestrogeni

Beneficiile cardiovasculare aduse de soia sunt printre cele mai mari avantaje. Concret, consumul de tofu scade colesterolul, scade nivelul trigliceridelor şi poate chiar îmbunătăţi colesterolul bun. Femeile au nevoie de un consum ridicat de soia şi, implicit, de tofu în perioada menopauzei, fiindcă acest aliment conţine fitoestrogeni, care asigură echilibrul nivelului de estrogen din organism. Adiţional, majoritatea tipurilor de brânză tofu sunt îmbogăţite şi cu calciu, ceea ce duce la întărirea sistemului osos al femeilor aflate în această perioadă a vieţii. Fierul şi cuprul din tofu ajută la producerea hemoglobinei, care transportă oxigenul prin sânge. Acizii graşi Omega 3 nu se găsesc în cantităţi sporite doar în uleiul de peşte, ci şi în tofu. Aceştia au grijă ca sângele să nu se îngroaşe şi să transforme colesterolul rău în colesterol bun.

Previne Alzheimerul

Seleniul reprezintă un nutrient important din tofu, acest element menținând în stare bună sistemul antioxidant al organismului şi reparând ADN-ul. Practic, o dietă bogată în seleniu ajută decisiv la prevenirea cancerului şi în lupta contra radicalilor liberi. În fine, studii efectuate în Asia şi în Statele Unite, în rândul aceleiaşi categorii de oameni în vârstă, între 65 şi 85 de ani, au relevat că incidența bolii Alzheimer este mai mică în Asia, în rândul persoanelor care au consumat regulat tofu.

ATENȚIE! Produsele de soia produc alergii la anumite categorii de oameni, mai exact la cei care suferă alergii la tipuri de mâncare precum laptele, brânza, alunele, ouăle, portocalele. Implicit, fiind făcut din lapte de soia, şi tofu este un aliment pe care persoanele care se ştiu alergice trebuie să-l consume cu moderaţie.