Main menu

header

509 11 1de Raluca Grinţescu

Intoxicația reprezintă, de fapt, un șoc toxic. Introducerea în organism a oricărui compus chimic sau produs ce conține un element dăunător sau în doză mărită duce la intoxicație. Ce puteți face în acest caz? Bătrânii noștri au și pentru asta un răspuns.

Cu ciuperci

Medicii se confruntă cu numeroase cazuri de otrăvire cu ciuperci. Oamenii mănâncă fie ciuperci otrăvitoare, pe care nu le cunosc şi se păcălesc, fie ciuperci comestibile care au extras din sol substanţe nocive. Simptomele intoxicării cu ciuperci sunt: stări de tulburări ale stomacului, greaţă şi vomă repetate, dureri abdominale, diaree puternică, uneori cu sânge şi mucozități. La copii, simptomele apar mai repede și sunt mult mai puternice. În cazurile de intoxicaţii cu ciuperci comestibile, simptomele apar după una-trei ore de la consumare. Soluția: peste trei linguri cu un amestec din cinci părţi trifoi roşu, două părţi scoarţă de stejar măcinată și cinci părţi coada-calului se toarnă un litru de apă în clocot, se mai clocoteşte totul 30-60 de secunde, se lasă o oră să se tragă şi se strecoară. Se iau câte 100 ml din acest preparat, de şase ori pe zi.

Cu alcool

Numărul intoxicaţilor şi băutorilor înveteraţi este în continuă creştere. Simptomele în cazul intoxicaţiilor severe sunt: o roşeaţă puternică a feței, urmată apoi de o paloare bruscă, stare de agitaţie, alternând cu somnolenţă, un miros puternic de alcool degajat în jur, spumă la gură, un somn cu leşin, apoi chiar o stare de pierdere a cunoştinţei. Un leac din bătrâni: se amestecă patru părţi izmă bună, două părţi leuştean, patru părţi dafin. Din acest amestec se iau trei linguri, se opăresc cu un litru de apă în clocot, se clocotesc încă 30-60 de secunde. Se lasă să se tragă o oră şi se strecoară. Din acest preparat trebuie să se bea câte 50 ml de patru-şase ori pe zi. O altă reţetă (prin care se completează şi lipsa de potasiu, ce duce, se pare, la dorinţa de a bea) este administrarea celui aflat în prag de comă alcoolică a unei cantităţi de 500-600 g miere, câte una-două linguri la fiecare sfert de oră, după care se bea câte un pahar de apă minerală sau cu ceai de salvie, de mentă, de cimbru.

Cu acizi

De regulă, intoxicațiile cu acizi sunt accidentale. Simptomele includ: dureri puternice (usturimi, arsuri) în cavitatea bucală, de-a lungul tractului digestiv, vărsături repetate cu sânge, respiraţie îngreunată din pricina inflamării zonei laringo-faringeale. În aceste cazuri se face gargară cu bicarbonat de sodiu și spălături gastrice cu o soluţie slab alcalină, după care se vor înghiţi până la 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui. În plus, se vor ţine picioarele în apă caldă în fiecare seară. Se prepară, de asemenea, următorul amestec: se iau, în părţi egale, rozmarin sălbatic, lumânărică şi cimbrişor, se vor pune două linguri, peste care se toarnă un litru apă în clocot. Se continuă clocotitul 30-60 de secunde, se lasă să se tragă o oră, apoi se strecoară. Din acest preparat se bea câte o lingură, de zece ori pe zi.

Cu narcotice şi cu somnifere

Astăzi aflăm despre mulţi că se droghează cu diverse produse, alţii se sinucid (sau doar încearcă). Pentru a putea interveni la timp, trebuie să cunoaştem, în primul rând, cum se manifestă cel intoxicat. Simptomele: excitaţie psihomotoare, dilatarea pupilelor, zgomote în urechi, halucinaţii vizuale foarte sugestive. Iată două variante de reţete: 1. se amestecă două părţi de passiflora, două părţi batat de apă, patru părţi busuioc şi trei părţi efedra cu două spice. Din acest amestec se iau trei linguri, peste care se toarnă 800 ml apă în clocot. Se mai fierbe 30-60 de secunde, se lasă o oră şi se strecoară. Se vor bea câte 30 ml de şase ori pe zi; 2. din amestecul de mai sus se pun trei linguri în ulei de arahide la macerat. Se vor lua apoi, de trei ori pe zi, câte o lingură din acest extract, o perioadă mai mare.

Alimentare

Aceste îmbolnăviri se produc în urma consumării unor produse infestate cu microorganisme, care conţin şi toxine bacteriale. Simptome: dureri abdominale, greţuri, vărsături, scaun deranjat, diaree, slăbiciune din ce în ce mai puternică (până la totală epuizare), tegumente palide, deshidratare. Iată câteva remedii: tuberculii de untul-vacii se opăresc cu apă clocotită (la 2 g tuberculi uscaţi se pun 200 ml apă). Se agită amestecul timp de 10-15 minute, scuturând borcanul în care se află. Mucilagiul obţinut se ţine la rece două-trei zile. Se ia intern - câte o lingură înainte de masă şi seara, înainte de culcare (de trei-patru ori pe zi); se iau 20-30 g cărbune activ de mesteacăn, bine mărunţit, cu apă (la o priză - 20-30 g cărbune şi un pahar cu apă); se bea apă caldă, o cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ şi permite curăţirea rapidă a stomacului de toxinele aflate în el.

Cu metale grele

Accidental pot avea loc intoxicaţii cu mercur, cu arsen, cu plumb, cu cupru. Simptome: dureri abdominale, gust metalic în gură, vărsături, scaune dese, stare de slăbiciune, ameţeli, dureri de cap. Ce să faceți? Luați de trei ori pe zi, înainte de masă, câte o lingură cu suc preparat din măcrişul-iepurelui. Atenție! Nu se recomandă celor cu calculi renali (oxalaţi) sau gută! Se pregăteşte un amestec: cinci părţi floarea-soarelui şi patru părţi coada-calului. Se opăresc două linguri cu acest amestec cu 80 ml apă în clocot, se mai fierb 30-60 de secunde, se lasă o oră şi se strecoară. Din preparat se iau câte 100 ml de patru ori pe zi; din amestecul preparat cu cinci părţi frunze verzi de nuc şi nuci verzi şi şapte părţi coada-calului se iau două linguri, peste care se toarnă 1.200 ml apă în clocot, se mai fierbe 30-60 de secunde, apoi se lasă o oră, după care se strecoară. În intoxicaţiile cronice cu mercur se vor lua de şapte ori pe zi câte 100 ml.

Cu substanţe alcaline

În această categorie intră intoxicatiile cu clorură de var, amoniac, sodă caustică sau potasă caustică. Simptome: în cazul înghiţirii acestor substanţe, se produc arsuri ale cavităţii bucale, esofagului, stomacului, însoţite de senzaţii de usturime şi de arsură foarte puternică, greţuri, vărsături cu sânge; bolnavul respiră greu din cauza tumefierii zonei laringo-faringiene. Remediu? Se fac spălături gastrice şi ale întregului tract afectat cu soluţie apoasă de acid acetic sau citric (soluţie foarte slabă de oţet sau sare de lămâie cu multă apă), pentru neutralizarea substanţei alcaline; se beau câte 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui în 24 de ore.

În cazul toxiinfecţiilor cu peşte se bea imediat o lingură cu rachiu de anason dizolvat în 200 ml apă

Cu tutun sau cafea

Simptome: dureri de cap, ameţeli, greţuri, diaree, transpiraţie rece, micşorarea pupilelor, slăbirea văzului şi auzului (în intoxicaţiile acice); zgomot în urechi, ameţeală, greţuri, palpitaţii (în cazul intoxicației cu cafea). În astfel de intoxicaţii se bea multă apă minerală sau lapte. Există şi un alt remediu: se amestecă şapte linguri cu muşeţel (floare) cu un litru de frişcă şi se fierbe cinci minute. Se lasă o oră să se tragă. Prima porţie de 300 ml se ia imediat după preparare, restul, în doze de 200 ml, de trei ori pe zi.