Main menu

header

508 6 1de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă la prima vedere nu pare cu adevărat o boală, oboseala se poate constitui într-o maladie cu adevărat periculoasă prin consecințele sale. Uneori e foarte greu de diagnosticat, dar vestea bună este că oboseala cronică cedează în fața tratamentelor naturiste.

Semnele bolii

Principalele simptome care însoțesc sindromul de oboseală cronică sunt: dificultățile de concentrare, cefalee, durere în gât, ganglioni limfatici sensibili, dureri musculare și articulare (uneori foarte puternice), stări febrile, dificultăți de somn, depresii, alergii, scădere sau, după caz, creștere în greutate, tahicardie, extrasistole, constipație, tulburări de dinamică sexuală sau durere toracică. De asemenea, cei afectați pot avea probleme cu funcția cardiovasculară, tulburări intestinale și disfuncții senzoriale, precum intoleranța la zgomot și probleme de echilibru.

Masaj cu oţet de mere

Excelent reechilibrant al sistemului nervos și emoțional, tinctura de rozmarin este un remediu foarte bun în lupta cu oboseala cronică. Se administrează 60 de picături/zi, cu puțină apă sau cu ceai, în cure de 20 de zile pe lună. Tratamentul durează două luni. La rândul său, masajul cu oțet de mere poate face adevărate minuni în alungarea atât a stării de oboseală, cât și a surmenajului intelectual. Se amestecă oțet aromatizat cu două-trei picături de ulei de levănțică sau de rozmarin și se masează întregul corp, insistându-se asupra umerilor, a cefei și a frunții. Sucul de orz verde poate fi considerat un adevărat panaceu în toate stările de oboseală cronică, de epuizare, de stres sau de convalescență. Semințele de orz se înmoaie în apă timp de 24 de ore, apoi se pun în ghivece cu pământ. Când planta ajunge la 15-20 cm, se taie și se prepară sucul de orz, adăugând apă într-un blender. Acesta revitalizează organismul și încetinește procesul de îmbătrânire. Se recomandă 50 ml suc de orz pe zi, timp de 20 de zile pe lună. Cura se ține două luni.

Polenul de albine, aliment-medicament

De mare ajutor persoanelor care desfășoară muncă intelectuală este polenul de albine, acesta având rolul de a reduce oboseala, efectele stresului și de a diminua depresia, prin multitudinea de vitamine și de minerale necesare unei bune funcționări a organismului (vitaminele A, D, E, K, complexul de B-uri, calciu, fier, zinc, magneziu, seleniu, fosfor). Se consumă în fiecare dimineață o lingură cu polen, înainte de masă, timp de 20 de zile. De asemenea, ceaiul verde aduce organismului adevărate beneficii, eliminând stresul și stimulând digestia, de aceea, este nelipsit în lupta cu oboseala cronică. Se consumă trei căni cu ceai pe zi, din care una dimineața, pe stomacul gol, pentru revigorare.

Băi cu ace de pin

Un pahar cu suc de morcovi la micul dejun este excelent pentru a îndepărta neplăcutele simptome ale oboselii cronice. Doi-trei morcovi proaspeți se curăță de coajă și se transformă în suc cu ajutorul unui blender. Preparatul se consumă imediat. În oboseala cronică sunt indicate și băile cu ace de pin. Se fierb trei mâini cu ace de pin timp de 10 minute, se strecoară, iar lichidul se pune în apa din cadă, unde se stă aproximativ 15 minute. Bolnavilor le este de un real ajutor și ceaiul de ginseng. Trei grame de rădăcină de ginseng se infuzează în 500 ml apă clocotită timp de un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă o cană cu ceai în fiecare dimineață, timp de 15 zile. Atenție! Consumat în exces, ceaiul de ginseng poate cauza tahicardie. De asemenea, este contraindicat femeilor însărcinate, copiilor sub 16 ani și hipertensivilor.

Uleiurile eterice măresc capacitatea de concentrare

Starea de oboseală cronică, stresul și somnul insuficient afectează și capacitatea de concentrare a atenției. Rezultate foarte bune în acest caz au: infuzia din amestec de părăluţe - bănuţi (40 g), coada-şoricelului (30 g), pătlagină (30 g), tătăneasă (30 g), cicoare (20 g), urzică (20 g), mentă (10 g). O linguriță cu amestec se infuzează trei minunte în 250 ml apă clocotită, apoi se îndulcește cu miere. Se consumă două căni pe zi. Un efect foarte bun în păstrarea și mărirea capacității de concentrare o au și uleiurile eterice din busuioc, din cimbrișor, din rozmarin și din mentă, folosite la pulverizarea camerelor. Persoanelor de vârsta a treia li se recomandă consumul de miere și de scorțișoară, în părți egale. O jumătate de lingură cu miere se pune într-un pahar cu apă, se presară pudră de scorțișoară și se consumă zilnic, dimineața. Efectul este garantat.

Pont.Pentru evitarea stărilor de oboseală se recomandă plimbări în aer liber și exerciții ușoare de relaxare.

Femeile cu vârsta între 25 şi 45 de ani sunt de două ori mai afectate de oboseală cronică decât bărbații

Argila revigorează organismul

Prin proprietățile sale detoxifiante, cura cu argilă ajută la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală și de epuizare. Într-un pahar cu apă plată se adaugă o linguriță cu argilă și se lasă să stea de seara până dimineața. În primele șapte zile se consumă înainte de fiecare masă, cu o jumătate de oră, doar apă de argilă, apoi se bea tot conținutul. Tratamentul durează două săptămâni.

Atenţie la alimentaţie!

Alimentația modernă, săracă în crudități, poate fi una dintre cauzele favorizante ale oboselii cronice. Pentru învingerea bolii, specialiștii recomandă o perioadă din care se exclud dulciurile, cafeaua, tutunul, mezelurile și carnea de orice fel. În fiecare zi se consumă câte cinci porții de fructe și de legume (aproximativ o jumătate de kilogram), pentru vitaminizarea organismului, dar și pentru eliminarea toxinelor. O atenție deosebită trebuie acordată consumului de ardei, de usturoi, de țelină sau de fragi, care împiedică îmbătrânirea creierului, precum și al uleiului de măsline extravirgin, care contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire a creierului.