Main menu

header

508 8 2de Iulian D. Moleianu

Sărbătorile s-au încheiat şi, ca în fiecare an, nu de puţine ori ne confruntăm în această perioadă cu astenia de iarnă. Soluţia principală este mişcarea constantă, dar nutriţioniştii susţin că și schimbarea dietei vă va ajuta să vă simţiți mult mai bine.

Pomelo are un conţinut ridicat de vitamina D

Un studiu publicat anul trecut în SUA arată că tratarea deficienţei de vitamina D poate îmbunătăţi starea celor care suferă de astenie sau de depresie. De altfel, şi până acum au existat o mulţime de teorii care subliniază beneficiile pe care vitamina D le are asupra psihicului. Cum organismul omenesc acaparează o mare parte de vitamina D atunci când stă la soare, e lesne de înţeles că iarna este mai greu să o obținem. Puteți să adăugați însă vitamina D printr-un meniu zilnic: cereale pentru micul dejun, lactate, ouă, peşte (hering, sardine, somon) şi chiar fructe precum pomelo sau mango. Pe lângă buna dispoziţie, aceste alimente aduc şi un plus de energie şi ajută la fortificarea sistemului imunitar. Asta pentru că în acest anotimp scade şi nivelul de Omega 3 din organism.

Alimente bogate în fibre

Vitamina B12 ajută şi ea la producerea hormonilor care vă fac să vă simţiți în largul vostru, precum serotonina şi dopamina. Vitamina B12 se găseşte în lactate slabe, în crustacee, în cereale integrale şi mai ales în carnea slabă de vită. De asemenea, iarna, sunteți tentaţi să mâncați mai mult şi să tânjiți după carbohidraţi. E bine să-i ocoliți, pentru că vor creşte nivelul zahărului în sânge, şi să alegeți varianta plăcută a alimentelor bogate în fibre, precum legumele, fructele, orezul brun şi ovăzul.

Ceaiul de urzică echilibrează sistemul imunitar

Ceaiul de urzică vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul imunitar, eliminând stările de anemie sau de astenie. Se iau două mâini cu frunze de urzică şi se pun în 200 ml apă într-un vas de ceramină, iar apoi se lasă la macerat timp de trei ore. Ulterior, amestecul se strecoară, iar apa rezultată se bea. Urzicile sunt recunoscute pentru acţiunea lor antidepresivă datorată conţinutului bogat în vitamine (A, B2, C) şi în minerale (magneziu, fier), care înlătură oboseala.

10 picături de „iarba-pisicii” au efect miorelaxant

Un alt remediu eficient antiastenic este valeriana. Planta este originară din Asia Centrală şi Orientală şi s-a răspândit, treptat, în Europa şi în America de Nord. În România, valeriana creşte în flora sălbatică prin tufişuri, fâneţe, luminişuri de pădure, locuri umede, zăvoaie şi margini de pâraie din zonele deluroase şi montane. În popor, planta este cunoscută sub diferite denumiri, precum odolean, iarba-pisicii, guşa-porumbelului şi năvalnic. Valeriana are acţiune sedativă, antidepresivă şi miorelaxantă. Se recomandă câte zece picături de tinctură de valeriană, de câte trei ori pe zi, până la dispariţia simptomelor. De asemenea, valeriana poate fi administrată şi sub formă de capsule. Medicii sfătuiesc să se consume între două şi patru capsule zilnic, în funcţie de severitatea simptomelor.

Nivelul scăzut de Omega 3 duce la pierderea bunei dispoziţii. Dieta recomandată presupune nuci, seminţe de in, seminţe de dovleac şi de soia. Pentru gurmanzi şi pentru cei cu gusturi fine, recomandăm o reţetă de salată cu pere, brânză Roquefort şi miez de nucă

Sunătoarea respinge depresia

Sunătoarea este renumită pentru proprietăţile sale antidepresive. Se recomandă o infuzie din una-două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Produsul obţinut trebuie băut în doze de câte una-două căni pe zi. Totuşi, trebuie să fiți foarte atenţi la doza zilnică recomandată. Consumul excesiv de ceai de sunătoare favorizează apariţia migrenelor. În timpul curei cu ceai de sunătoare se vor evita o serie de alimente, precum drojdia de bere, ciocolata şi castraveţii muraţi în oţet. Pentru a obţine rezultate pozitive, cura este recomandată timp de 21 de zile.