Main menu

header

508 8 1de Cătălina Tăgârță

O reţetă găsită de un călugăr rus, care are la bază miere şi sirop de ridiche neagră, pare a fi un remediu uimitor în răceli, în gripă şi în tuse. Leacul este unul tradiţional siberian, iar efectele benefice ale băuturii se pot vedea chiar după prima zi de tratament.

Siropul, benefic și contra tusei

Siropul de ridiche neagră cu miere este un remediu naturist tradiţional în rândul popoarelor estice și are nenumărate efecte benefice asupra organismului: combate şi tratează tusea şi răgușeala, gripa şi răceala. Ridichea neagră a fost folosită în medicina naturistă încă din cele mai vechi timpuri, atribuindu-i-se puteri de vindecare a bolilor digestive, biliare și respiratorii. Conţine glucide, uleiuri esenţiale, enzime, microelemente, vitaminele B şi C, flavonoide, fitonutrienți numiți izotiocianați și inhibitori de enzime. Este un puternic energizant, elimină toxinele din organism şi regenerează ficatul.

Desfundă sinusurile

Pentru prepararea remediului-minune e nevoie de o ridiche neagră și două-trei linguri cu miere. Atenție însă! Pentru pregătirea siropului trebuie ca ridichea neagră să fie întreagă, iar mierea să fie polifloră ori de tei, fiindcă aceasta luptă și cu insomnia, desfundă sinusurile, tratează rinita alergică, răgușeala, sinuzita etc. Ridichea nu se curăță de coajă, se spală foarte bine cu apă rece şi se şterge cu un prosop. Se taie deasupra (acolo unde au fost frunzele) un capac care se va da deoparte, iar cu o linguriţă sau cu un cuţit se va scobi în interiorul ei şi i se va scoate miezul, lăsând totuşi cam un centimetru de conţinut de jur-împrejur. În golul respectiv se pune îndulcitorul, apoi se acoperă ridichea cu capacul ei şi se lasă aşa la macerat peste noapte, pentru a se forma siropul.

Și feliuțele macerate cu zahăr sunt de ajutor

Aceeași ridiche poate fi folosită de mai multe ori, până se va înmuia. Astfel, când se termină lichidul, puneți din nou miere în ea și lăsați peste noapte. Opţional, din miezul de ridiche rămas se poate prepara o salată sau se pot tăia feliuţe subţiri pe care le presărați cu zahăr şi le lăsați la macerat peste noapte. Consumate, acestea au acelaşi efect în combaterea tusei, gripei și răcelii.

SFAT. Se vor lua dimineața câte două linguri cu sirop, apoi ori de câte ori mai este nevoie.