Main menu

header

507 8 1de Dana Purgaru

Potasiul sau kaliul are un rol foarte important în buna funcționare atât a mușchilor scheletici, cât și ai inimii. Potasiul se găsește în aproape toate alimentele, dar mai ales în cartofi, în fructe precum banane, mere, cireșe și pere, și în zarzavaturi.

Protejează învelișul vaselor de sânge

Potasiul se află în cantitate de circa 150 de grame în organism, din care 98%, în lichidul intracelular. Acest mineral acționează laolaltă cu sodiul și este esențial organismului, asigurând o bună funcționare a inimii și a sistemului nervos. Potasiul controlează presiunea osmotică și starea de aciditate a sângelui. Mineralul intervine în menținerea bunei desfășurări a metabolismului, a proceselor de creștere (formarea de celule noi este însoțită de adăugarea de potasiu în acestea), a contracției musculare, a sintezei insulinei, glucagonului, somatotropului, la menținerea echilibrului hidric și a reglării ritmului cardiac. De asemenea, protejează învelișul vaselor sangvine (endoteliul) împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi. S-a descoperit faptul că persoanele cu concentrație optimă a potasiului în sânge sunt cu 40% mai puțin predispuse la atac cerebral.

Necesarul zilnic este de 160 mg

Este bine de știut că necesarul zilnic de potasiu este de 160 mg. În cazul hipokalemiei, când aportul nu asigură necesarul de potasiu, apar: sete, slăbiciune generală, iritabilitate cutanată, scăderea reflexelor nervoase, paralizii, acnee, insomnii, carii, cârcei, tahicardii, fibrilație ventriculară, stop cardiac, constipație și altele.

Potasiul scade din sânge când se consumă alimente sărace în acest mineral ca: pâine albă, dulciuri rafinate ori după medicamente diuretice sau pe bază de cortizon. De asemenea, transpirația abundentă, vărsăturile și diareea, mai ales la copiii mici, diabetul sau postul prelungit sunt cauze frecvente de pierderi ale potasiului din organism. Este bine de știut că medicamentele laxative și cele purgative elimină odată cu materiile fecale și cantități mari de potasiu. De aceea, când se analizează potasiul, se va întrerupe tratamentul cu aceste medicamente cu 48 de ore înainte.

În ceea ce privește excesul de potasiu din organism, acesta se elimină automat prin rinichi în urină. Totuși, în bolile în care se împiedică eliminarea potasiului prin rinichi (insuficiența renală, coma diabetică, boala Addison), acesta se acumulează în organism, provocând tulburări ale inimii.

Vegetalele și carnea, surse principale

Cartofii cu coajă sunt o excelentă sursă de potasiu, extraordinar pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii au demonstrat faptul că o dietă bazată pe alimente cu un bogat conținut de potasiu și cu un conținut scăzut în sodiu poate fi de mare ajutor pentru cei care suferă de hipertensiune. Doar un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului.

Alte surse naturale de potasiu sunt: bananele (100 g banane conțin 42 mg magneziu și 348 mg potasiu), fasolea uscată, andivele, spanacul, sfecla, portocalele, morcovii, avocado, migdalele, caisele uscate, merele, pepenii, smochinele, roșiile, lintea, țelina, nucile, prunele, stafidele, kiwi, avocado, mango, ciupercile, bamele, perele, ficatul, somonul, tonul, codul, anghinarele.

Bananele sunt o sursă naturală de potasiu

Cură cu oţet de mere

Mărul este bogat în potasiu. În deficiența acestui mineral esențial, pentru funcționarea normală a organismului se poate face o cură cu oțet de mere. Dimineața, pe stomacul gol, se pun două lingurițe cu oțet de mere într-un pahar cu apă sau cu ceai, iar lichidul se bea încet, înghițitură cu înghițitură. Durata curei este de două luni, iar tratamentul poate fi reluat după o întrerupere de o lună.