Main menu

header

507 11 1de Raluca Grințescu

În vreme ce medicina naturistă din România este îngrădită și amenințată prin legi, împinsă sistematic în umbră, constrânsă să joace rolul Cenușăresei, medicina populară din Rusia este recunoscută oficial. Bolile sunt multe, dar și remediile. Haideți să vedem cum se tratează siberienii în caz de reumatism și de artrită.

Unguent cu muştar

Este un leac vechi din Urali. Unguentul a fost folosit timp de secole pentru a uşura durerile reumatice şi de artrită şi pentru a reduce umflăturile artritice. Este foarte uşor de preparat în casă, iar rezultatele sunt adesea remarcabile, în special în zonele localizate. Mod de preparare: amestecaţi 225 g muştar uscat, adăugaţi parafină pură sau gaz lampant până când unguentul are consistența unei creme. Se păstrează o noapte la loc cald, după care se poate folosi. Masaţi puternic zona afectată seara, până când alifia a pătruns complet în piele. Dimineaţa, se spală locul cu apă călduţă (în cazul umflăturilor mari, se folosesc, noaptea, bandaje calde). Repetând acest tratament, durerile vor dispărea şi umflăturile vor scădea. Acelaşi preparat se folosea în Rusia şi în Siberia ca emolient al pielii mâinilor.

Alifie cu muguri de mesteacăn

507 11 2Se spune că atât mugurii, cât şi frunzele de mesteacăn posedă o putere curativă pentru toate felurile de suferinţe reumatice şi artritice. Se preferă muguri şi frunze verzi, dar se pot folosi şi plante uscate, mai ales iarna. Prepararea alifiei: se amestecă două părţi unt proaspăt nesărat cu o parte muguri de mesteacăn. Totul se aşază în straturi alternative, într-un vas de pământ închis ermetic. Vasul se pune la cald pentru 24 de ore (48 de ore pentru muguri uscaţi). Compoziţia este trecută apoi prin sită, după care i se adaugă puţină pudră de camfor. Se amestecă şi se ţine la răcoare. Se unge zona afectată seara. Adesea se obţine o uşurare completă doar după câteva zile.

Alifie pentru umflături

Unguentul se prepară astfel: se amestecă 50 g camfor uscat cu 50 g muştar uscat şi 10 g alcool pur. Se amestecă până când se dizolvă camforul şi muştarul, apoi se adaugă șase albuşuri, continuând amestecatul. Această alifie se aplică pe zona afectată, lăsând un strat subţire de piele. După 15 minute, alifia se îndepărtează cu o cârpă înmuiată în apă caldă. Tratamentul este recomandat pentru umflăturile artritice. Se poate repeta în cursul nopţii, până la uşurarea completă. Alifia trebuie preparată pentru fiecare aplicare.

O frecţie deţinută în casă

507 11 3Această frecție era folosită în întreaga Rusie şi în Siberia. Ingrediente: 473 g terebentină pură, 473 g alcool pur, 473 g ulei de măsline, 1/3 linguriţă cu camfor. Mod de preparare: se dizolvă camforul în terebentină, se adaugă uleiul de măsline (în Rusia se folosea gaz) şi apoi alcoolul. Agitaţi înainte de folosire. Frecţionaţi părţile bolnave până când frecția intră complet în piele, apoi bandajaţi cu o bucată de lână, păstrând bandajul toată noaptea. Se spune că tratamentul opreşte rapid durerile reumatice şi artritice. Poate fi folosit şi pentru dureri musculare sau pentru crampe.

Preparat din hrean şi parafină

Erau folosite ca frecţii după băile cu frunze de mesteacăn sau cu fân, considerându-se că grăbeau vindecarea:

  1. Se amestecă hrean şi parafină pură în cantităţi egale. Mixtura se foloseşte după baie, înainte de a vă băga în pat;
  2. Se amestecă 473 g ulei de măsline pur cu 473 g parafină. Se adaugă la amestec 10-20 de ardei iuţi roşii, tăiaţi mărunt. Se lasă la cald 10 zile, agitând zilnic sticla. De obicei, zona unsă se acoperă cu un bandaj de lână, care se păstrează peste noapte.

Ceaiuri din plante

Decoct din mătase de porumb: acest preparat este prescris pentru toate formele de reumatism şi de artrită şi poate fi folosit împreună cu alte metode. Mătasea de porumb (o linguriţă, cel puţin, cu mătase, praf sau tocată, la un pahar cu apă) se fierbe timp de 10 minute. Se poate îndulci, după voie, cu miere. Se consumă de două-trei ori pe zi, fiind complet inofensivă.

Decoct din ţelină: 230 g ţelină cu rădăcină se fierbe la foc mic cu 950 ml apă. Când jumătate din lichid s-a evaporat, amestecul se strecoară. Lichidul rezultat reprezintă doza zilnică, împărţită în trei porţii, care se consumă fierbinte. Trebuie preparat zilnic şi este inofensiv, dar trebuie respectat dozajul.

Remedii simpatetice

  1. Pentru durerile reumatice de la braţ sau de la picior se înfăşoară membrul dureros într-o fâşie de lână roşie, preferabil tricotată;
  2. Castanele sălbatice purtate în buzunar sau în căptuşeala hainei se presupune că-l apără pe cel care le poartă de reumatism şi de gută;
  3. Se spune că rădăcina crudă a unei plante pusă în ureche calmează durerile reumatice sau de dinţi.

Pietre la vezica urinară, la rinichi şi la ficat

Pentru dizolvarea pietrelor la rinichi, ficat, vezica urinară şi vezica biliară, siberienii au trei metode de încredere:

  1. Se spune că această metodă este infailibilă pentru eliminarea pietrelor. Timp de 24 de ore, se bea apă şi numai apă. Apoi se face o clismă (se pune puţin ulei vegetal în apă), care se repetă dacă efectul nu este destul de puternic. O oră după scaun, se bea un pahar cu ulei de măsline şi un pahar cu suc de lămâie sau grepfrut şi se stă întins. Pentru evitarea vomei, se mănâncă o felie de lămâie. Nu se bea apă, în caz de mare sete, ci una sau două înghiţituri de apă sărată, preferabil însă deloc. După 15 minute de la luarea uleiului, este necesară administrarea unui laxativ lichid (în Rusia, se dădea un pahar şi jumătate cu zeamă de varză). În lipsă de altceva, se poate bea apă simplă. După 24 de ore, se repetă procedeul. De data aceasta, pietrele dizolvate încep să apară în urină, sub formă de picături verzui-cafenii, care se depun pe fundul vasului. Procedeul va continua atât timp cât aceste pietre vor continua să apară. Uneori, sunt suficiente numai trei zile, alteori durează mai mult. La sfârşitul tratamentului, este bine să se facă o radiografie, pentru a vedea dacă toate pietrele s-au dizolvat;
  2. Adesea, o cură cu suc de sfeclă - trei ceşti pe zi, timp de mai multe luni - este considerată suficientă pentru dizolvarea pietrelor mici;
  3. Dacă nu puteți procura sfeclă proaspătă, fierbeți sfeclă curăţată, până când se transformă într-un sirop gros. Aceasta poate fi păstrată la rece toată iarna, doza fiind de câteva păhărele mici pe zi. Pentru o mai mare eficacitate, practicienii medicinei populare recomandau diluarea siropului cu o cantitate egală de infuzie de coada-calului (Equisetum arvense) - plantă folosită ca panaceu în mai toate formulele medicinale.

Pentru durerile lombare, reumatice, elongaţii, inflamarea ligamentelor se curăţă o căpăţână de usturoi, se toacă mărunt şi se fierbe în două pahare cu apă, până rămâne un singur pahar. Decoctul se filtrează, se adaugă o jumătate de pahar cu ulei fierbinte (de preferat nerafinat) şi ceară de albine topită, până ce unguentul devine smântânos. Apoi aplicaţi pe zona dureroasă