Main menu

header

506 6 1de Cătălina Tăgârță

Persoanele care se cofruntă cu un dezechilibru hormonal ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos (bazat pe alimentație sănătoasă, pe mişcare, pe odihnă suficientă, pe tehnici de reducere a stresului) și să apeleze la remediile naturiste. Salvia, Black Cohosh, ghimbirul, lemnul-dulce, fructul castității sau ginsengul siberian sunt doar câteva dintre plantele ce vă pot fi de mare folos.

Ginsengul siberian ajută la eliminarea estrogenilor sintetici

Ginsengul siberian creşte nivelul de energie şi vitalitate, ajută organismul în lupta cu virusurile şi toxinele, susţine buna funcţionare a ficatului, favorizând eliminarea estrogenilor sintetici. În plus, măreşte longevitatea şi stimulează memoria, vă ajută să vă relaxaţi, reglează secreţia hormonală, acţionând pozitiv asupra hipotalamusului, glandei pituitare endocrine, precum şi a glandelor suprarenale. Apoi, normalizează ciclul menstrual şi promovează fertilitatea. Iată doar câteva motive pentru care îl puteți introduce în alimentația zilnică. Ginsengul siberian este disponibil sub formă de extracte lichide, de pulberi, de capsule, de comprimate sau de rădăcină ca atare, utilizată la prepararea ceaiurilor. La adulţi, rădăcina uscată este recomandată în cantitatea de 500 miligrame pe zi (ceai sau capsule).

Salvia diminuează lactația excesivă

506 6 2Salvia reglează tulburările ce însoţesc menopauza, în special schimbările de temperatură. Reface tonusul cerebral şi combate depresia, tratează modificările mucoaselor vulvare şi vaginale cauzate de deficitul estrogenic, stimulează apetitul sexual scăzut şi diminuează lactaţia excesivă. Mai mult, este eficientă în cazul menstruaţiei neregulate şi a vaginitelor. Salvia poate fi administrată sub mai multe forme. Mai întâi, se ia planta uscată și se macină fin cu o râşniţă electrică. Varianta 1: se ia o linguriţă rasă de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Varianta 2: macerat la rece - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml apă, se menţine timp de șase-opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează trei căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Varianta 3: infuzie - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează trei căni cu infuzie pe zi, la fel ca maceratul.

Damiana are proprietăți afrodiziace

Damiana (Black Cohosh) calmează durerile menstruale (dismenoreea) şi este benefică în cazul amenoreei (lipsa menstruaţiei). Planta reduce efectele menopauzei (bufeuri, palpitaţii cardiace, acufene, iritabilitate, depresii, insomnii, uscăciune vaginală, migrene, ameţeli), iar datorită fitoestrogenilor pe care îi conţine are efect similar estrogenului, fără a creşte însă nivelul acestui hormon în sânge. Planta se găsește în România sub formă de capsule. Se iau una sau două pe zi, în funcție de problemă și de recomandarea medicului, căci chiar și atunci când e vorba despre un tratament pe bază de plante ar fi bine să cereți părerea medicului.

Damiana este tonic feminin, calmează tensiunea nervoasă, având un plăcut efect relaxant; are proprietăţi afrodiziace, revitalizând libidoul scăzut și este eficientă în tratarea oboselii cronice şi psihice.

Lemnul-dulce uşurează simptomele sindromului premenstrual

Și lemnul-dulce poate fi de ajutor. Acesta stimulează glandele suprarenale şi contracarează efectele stresului, măreşte secreţia de hormoni estrogeni, ameliorează libidoul feminin, este tonic general şi calmant, are un rol important în tonifierea sistemului imunitar și uşurează simptomele sindromului premenstrual şi menopauzal. Atât damiana, cât și lemnul-dulce și valeriana pot fi administrate sub formă de ceai, câte o cană pe zi. Valeriana este cunoscută pentru obţinerea unui somn liniştit şi odihnitor. Totodată, reduce stresul şi starea anxioasă, ajutând la calmarea minţii şi revigorând organismul, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor emoţionale, precum şi a bolilor fizice asociate acestora. Calmează simptomele premenstruale şi tratează depresia.

Și ghimbirul este de mare ajutor. Este un puternic dinamizant al funcţiei sexuale, așa că ar fi bine să-l consumați cât se poate de des. Radeți-l ca atare peste mâncăruri sau adăugați-l în limonadă

Fructul castităţii reglează nivelul de progesteron

Fructul castității, cunoscut și ca Vitex agnus castus, echilibrează nivelurile hormonale prin stimularea secreţiei de progesteron. În plus, reduce infertilitatea feminină indusă de nivelul scăzut de progesteron, ameliorează sindromul premenstrual (inflamaţii şi dureri ale sânilor, iritabilitate, depresii, migrene), dismenoreea, amenoreea, endometrioza, hirsuitismul (pilozitate excesivă) şi manifestările legate de menopauză. Mai mult, atenuează acneea hormonală, reface organismul după utilizarea îndelungată a anticoncepţionalelor și susţine glandele suprarenale în situaţii de stres. Se iau câte două capsule pe zi.