Main menu

header

502 9 1de Carmen Ciripoiu

Hipocrate îl considera un remediu minunat pentru profilaxia epidemiilor de holeră și malarie, iar pentru Avicena era cel mai eficient leac pentru dureri de articulații, colecistită și încordare nervoasă. De atunci și până acum, dafinul a rămas același premiant atât în rândul condimentelor, cât și în cel al celor mai bune remedii naturiste.

Cataplasme pentru picioare

Dacă Tiberius, împăratul Romei, era ferm convins că frunzele de dafin protejează oamenii de fulgere, de aceea, ori de câte ori se abătea vreo furtună, își punea pe cap o cunună de lauri și se adăpostea cu noblețe sub pat, bătrânii noștri preparau din scoarță și din foi loțiuni de excepție pentru rănile, arsurile și tăieturile care nu se vindecau cu alte leacuri. Totodată, frunzele pisate și înmuiate în rachiu se luau contra frigurilor, iar amestecate cu balegă de oaie se foloseau drept cataplasme pentru durerile de picioare.

Infuzia reglează nivelul de zahăr în sânge

Specialiștii în medicină naturistă recomandă dafinul drept una dintre cele mai bune plante în tratarea diabetului zaharat, în special în fazele incipiente, pentru că reglează nivelul zahărului în sânge.

Se folosește infuzie, preparată din 10 frunze de dafin și 600 ml apă clocotită. Se consumă dimineața, pe stomacul gol, 150-200 ml din acest preparat, restul fiind împărțit în trei doze egale, pe parcursul aceleiași zile. Pentru un efect mai bun, se adaugă două lingurițe cu semințe de pătlagină. La fel de bun este și decoctul preparat din 15 frunze de dafin rupte mărunt, o linguriță cu rădăcină de brusture tocat și 300 ml apă. Plantele se fierb câteva minute, apoi se pun într-un termos și se lasă la infuzat patru ore. Lichidul se strecoară și se consumă călduț, cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile. Cura durează trei zile. Atenție! Dozele administrate se corectează în funcție de rezultatele analizelor.

Înlătură respirația urât mirositoare

Dafinul este și un foarte bun remediu împotriva psoriazisului. Se toacă mărunt 10 frunze mari, se amestecă bine cu trei linguri cu dentiță și cu o linguriță cu rostopască și se lasă la infuzat în 650 ml apă clocotită. Se consumă 75-100 ml din acest preparat, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Persoanele care suferă de respirație urât mirositoare vor scăpa de această suferință folosind infuzia de dafin. O lingură cu frunze de dafin și de mentă tocate mărunt se fierbe zece minute în 700 ml apă, apoi se strecoară. Cu acest preparat se clătește gura de trei-patru ori pe zi. În caz de stomatită sau de gingivită, o lingură cu foi de dafin tocate se amestecă împreună cu codițele de la patru-cinci dovlecei și se pun la fiert în 500 ml apă. Se lasă la fiert un sfert de oră, apoi se strecoară. Cu acest lichid se clătește gura de trei ori pe zi. În caz de dureri de dinți, se îmbibă un tifon cu infuzie și se ține pe dintele bolnav.

Maceratul scade febra

502 9 2Cum scăpați rapid de gripă? Lăsați la macerat într-un litru de apă patru frunze de dafin și coaja unei portocale. După patru ore filtrați și consumați întregul lichid pe parcursul unei zile. Febra dispare ca prin farmec, iar durerile de cap devin o amintire. De asemenea, planta este un tratament eficient în caz de răgușeală sau de pierdere temporară a vocii. Zece frunze de dafin se pun la infuzat timp de 25 de minute în 250 ml apă clocotită. Cu acest preparat se face gargară de trei ori pe zi. Efectul este garantat! Pentru a scăpa de laringită se înghite o linguriță cu ulei de dafin după fiecare masă. Uleiul de dafin se prepară astfel: 10 frunze de dafin proaspete se amestecă bine cu un pahar cu ulei de in sau de porumb și se lasă la macerat o săptămână într-un loc întunecat, apoi se strecoară. Uleiul de dafin diminuează rapid și durerile provocate de artrite, de reumatism sau de entorse. Se încălzește puțin locul afectat, se unge cu iod, apoi se masează cu ulei de dafin încălzit zece minute.

Antidot în caz de intoxicații sau de otrăviri

Pentru distrugerea germenilor patogeni și pentru calmarea durerilor provocate de infecțiile intestinale, se ia după fiecare masă o linguriță cu ulei de dafin. În caz de intoxicații se consumă o infuzie preparată din 20 de frunze de dafin la 250 ml apă clocotită. Pentru că are efect antivomitiv imediat, se recomandă consumul întregului preparat o dată. Același antidot este indicat și persoanelor otrăvite; în plus, acestea vor lua de trei ori pe zi și câte o linguriță cu ulei de dafin și suplimentar cărbune medicinal.

Ştiați că...

... utilizate în cantități mari, frunzele de dafin produc tulburări mentale și stare de vomă?

... în Evul Mediu, frunza de dafin era considerată un medicament contra ciumei?

... romanii foloseau planta la ritualuri religioase, iar indienii fumau coaja dafinului pentru a obține o stare de calm?

... bătrânii inhalau prafuri din frunze și fruct pentru a curăța plămânii și sinusurile?

Uleiul a câştigat lupta cu nevralgiile

Persoanele care suferă de transpirație excesivă la picioare au ca aliat de nădejde ceaiul de dafin. Un pumn cu frunze de dafin se pune la fiert într-un litru de apă, se lasă puțin la răcit și se înmoaie tălpile în acest preparat pentru câteva minute. Tratamentul se repetă în fiecare zi. O compresă îmbibată cu ulei cald de dafin, aplicată pe locul afectat, înlătură urgent durerile provocate de nevralgii. Pentru un efect rapid se pun și câteva cuișoare. În amestec cu mușețel și cu mentă, dafinul este util și persoanelor care suferă de varice. O mână cu plantele enumerate anterior se fierbe într-un litru de apă, se lasă la răcit, apoi se adaugă un vârf de lingură cu bicarbonat de sodiu. Cu acest preparat se spală zonele afectate.