Main menu

header

501 8 1de Gabriela Niculescu

Afonia (pierderea vocii) și răgușeala sunt cauzate de inflamarea laringelui, condiție medicală ce poartă denumirea de laringită. În funcție de motivul și de severitatea afoniei, aceasta se poate manifesta pe termen lung sau pe termen scurt. Cele mai frecvente cauze ale afoniei sunt: infecțiile tractului respirator superior, răcelile comune, stresul emoțional sau folosirea excesivă a vocii. Din fericire, există leacul ideal: semințele de schinduf.

Mixul de lapte și turmeric este benefic

Printre posibilele cauze ale pierderii vocii pot fi: tusea puternică, scurgerile postnazale, refluxul gastro-esofagian, respirația pe gură, înghițirea unor lichide caustice, astmul cronic, alergiile, amigdalita, uscarea gâtului ca urmare a administrării unor tratamente medicamentoase precum cele pentru tiroidă sau antihistaminele, fumatul, alcoolismul, cancerul laringian, polipii pe corzile vocale, paralizia corzilor vocale sau cancerul pulmonar. Destul de multe cauze, deci suficient de multe ocazii să vă pierdeți vocea, din păcate. Pentru oricare dintre aceste situații neplăcute vă putem oferi câteva remedii. Unul dintre ele este să beți ceai cu lămâie și miere de albine. Mai puteți adăuga scorțișoară și nucșoară. De asemenea, beţi ceai de ghimbir și de lămâie. Ca alternativă la acest remediu, puteți mesteca o bucată de ghimbir descojită dacă nu vi se pare prea iute și dacă-i suportați aroma puternică. Totodată, mai puteți bea un amestec de lapte cald și turmeric măcinat. Pentru îmbunătățirea gustului puteți adăuga și puțin zahăr.

Oțetul de mere, mierea și scorțișoara, triada ideală

Vă mai ajută și să fierbeți puțină apă în care să puneți câteva picături de ulei esențial de mușețel, apoi să inhalați aburii emanați. Urmați acest remediu de două ori pe zi. O altă soluție este să faceți gargară cu soluție salină de patru, cinci ori pe zi. Beți, de câteva ori pe zi, câte un pahar cu apă în care ați adăugat o linguriță cu oțet de mere. De asemenea, puteți administra o combinație din oțet de mere, miere și scorțișoară. Amestecul de suc extras din frunze de busuioc și o linguriță cu miere de albine este și el benefic în afonie.

Eucaliptul și schinduful temperează iritațiile gâtului

Pentru reducerea iritațiilor gâtului, faceți gargară cu suc extras din iarbă de grâu verde. Totodată, aceleași beneficii le obțineți și dacă fierbeți câteva frunze de eucalipt și semințe de schinduf și faceți gargară cu această fiertură de trei ori pe zi. Și un masaj în zona gâtului cu ulei de smirnă, levănțică, cimbru și cuișoare vă poate grăbi vindecarea.

În perioada urmării tratamentului pentru afonie este recomandat să nu vorbiți. Odihna vocii trebuie să fie totală, evitând chiar și vorbitul în șoaptă

Dieta recomandată în cazul afoniei

Dacă suferiți de afonie, evitați mâncărurile care conțin carbohidrați, precum și băuturile alcoolice sau cofeina. Beți cel puțin zece pahare cu apă în fiecare zi, sucuri de fructe amestecate cu miere de albine și evitați fumatul, activ sau pasiv. Consumați fructe și legume proaspete, precum ghimbir, usturoi, smochine și piper negru. De asemenea, puteți bea în perioada tratamentului o cană cu lapte în care ați adăugat puțin piper negru. Puteți folosi și un umidificator, pentru a menține gradul optim de umezeală din locuința dumneavoastră. Spațiile uscate au tendința de a cauza iritații ale gâtului.