Main menu

header

501 10 2de Raluca Grințescu

Cunoscută ca iedera terestră sau menta-câinelui, rotunjoara nu a fost apreciată doar pentru proprietățile sale tămăduitoare, ci a fost folosită de vechii saxoni la limpezirea berii înainte de introducerea hameiului.

Îndeamnă la mâncare

Cunoscută din vechime, rotunjoara era foarte prețuită de vindecătorii populari, dovadă cele peste 20 de nume sub care e cunoscută în toate zonele țării. Crește peste tot, prin păduri, tufărișuri, locuri umbrite și umede. Are florile albastre sau violete, o aromă care seamănă cu menta, dar un pic neplăcută. Deși toxică, are multe calități terapeutice apreciate în medicina naturistă. Este antimicrobiană, antiinflamatoare, analgezică, hemostatică, stimulează pofta de mâncare.

De folos bolnavilor de gută

În popor, rotunjoara era folosită pentru rezolvarea problemelor legate de digestie: diaree, procese inflamatorii la nivel de stomac, intestine, ficat sau rinichi, normalizarea tranzitului intestinal, eliminarea viermilor intestinali. Se folosește și pentru eliminarea pietrelor mici (de 1-2 mm) din vezica biliară și a nisipului din rinichi, dar și pentru gută. Pentru uz intern, râșniți planta uscată, puneți o linguriță cu pulbere în 200 ml apă fierbinte și țineți pe baie de abur sau în termos 30 de minute, apoi răciți 10 minute, la temperatura camerei. Se bea nestrecurat, câte două-trei linguri, de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. În inflamația articulațiilor, se face o infuzie pentru uz extern. Într-o cană cu apă fiartă, puneți o lingură cu rotunjoară și lăsați să se infuzeze timp de 10 minute. Se pun comprese pe locul afectat, împreună cu masa verde a plantei.

Inhalațiile alungă tusea și pneumonia

În unele zone ale țării, frunzele rotunjoarei se folosesc pentru vindecarea afecțiunilor legate de aparatul respirator: bronșită, laringită, pleurită, pneumonie. Faceți inhalații cu suc sau cu ceai din rotunjoară. Ceaiul din planta cu flori este un tonic puternic, care se recomandă după o boală grea, în special după pneumonii. Cei care nu au condiții sau timp pentru prepararea infuziilor pot să folosească pulberea fină obținută din planta uscată: se ia de trei-patru ori pe zi câte un vârf de cuțit, între mese.

Leac pentru gastrită

Afecțiunile vezicii urinare au consecințe deosebit de dezagreabile asupra calității vieții, însă vestea bună este că se pot trata natural cu rotunjoară. Astfel, două linguri cu iarbă tocată se infuzează 30 de minute în 250 ml apă fierbinte, apoi se strecoară și se stoarce. Lichidul obținut se împarte în trei părți egale și se bea între mese. Remedii naturiste cu rotunjoară se folosesc și pentru a ajuta persoanele cu gastrită și cu hepatită. În aceste cazuri, se ia o linguriță cu frunze și flori proaspete și se infuzează în 200 ml apă fierbinte (de preferat, în termos), timp de o oră. Se bea ceaiul de trei ori pe zi, călduț, cu 15 minute înainte de masă.

Rănile trec cu tinctură

Preparatele din această plantă sunt bune și pentru utilizarea lor externă. Se fac spălături locale, se pun cataplasme și comprese cu infuzie sau pastă. Sunt recomandate în cazuri de eczemă, stomatită, amigdalită, furuncule, leucoree. Preparați o infuzie din trei lingurițe cu plantă mărunțită peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se lasă să stea 30 de minute, se strecoară și se aplică local pansamente umezite în lichid. Pentru răni folosiţi tinctură. Se macerează 15 g plantă uscată în 100 ml țuică, timp de două săptămâni. Agitați periodic, apoi strecurați și beți 15 picături, cu 75 ml apă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Pentru guturai, utilizați sucul proaspăt stors, pe care îl picurați în nas, de patru-cinci ori pe zi, câte două-trei picături. Contra varicelor, se fac băi la picioare. În tradiția populară se alegeau tulpinile care aveau pe ele nervuri asemănătoare cu varicele.

Preparatele de rotunjoară se folosesc cu mare precauție. Rotunjoara conține terpenoide și pulegonă - responsabile pentru aroma specifică, dar și iritante pentru stomac, rinichi și intestine dacă este ingerată în cantități mari