Main menu

header

501 11 2de Raluca Grințescu

Galangalul este o plantă care face parte din familia ghimbirului, fiind, de altfel, foarte asemănătoare cu acesta. Originar din sud-estul Asiei, galangalul este un condiment foarte folosit în bucătăriile din Thailanda, Indonezia şi Malaiezia. Este apreciat de sute de ani pentru calităţile sale culinare şi medicinale, fiind un tonic digestiv foarte căutat în China.

Vă scapă de flatulențe

Planta este folosită în medicina tradiţională a popoarelor asiatice pentru a calma disconfortul cauzat de inflamaţii ale abdomenului şi de ulcere. Dacă aveţi astfel de probleme e bine să folosiţi constant galangalul în mâncare, pe post de condiment, sau să luaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, 1-2 ml tinctură din galangal. Galangalul s-a dovedit benefic şi în combaterea diareii. Neplăcutele simptome vor dispărea dacă veţi mesteca o bucată de aproximativ 50 g rădăcină de galangal cel puţin cinci minute. La fel de bun este şi ceaiul, băut cu jumătate de oră înainte de masă sau imediat ce se observă prezenţa problemei digestive. Acelaşi tratament cu ceai este indicat şi în cazuri de dispepsie sau de flatulenţă.

Indicat contra grețurilor matinale

Cei care au stări de greaţă fie din cauza unor probleme digestive, fie ca urmare a răului de mişcare (în maşină, în avion sau pe vapor) sunt sfătuiţi să mestece câteva felii de rădăcină din galangal proaspăt. Planta este indicată şi contra grețurilor matinale ale femeilor însărcinate, deoarece nu are niciun fel de efecte adverse. Galangalul este cunoscut şi pentru faptul că stimulează circulaţia şi are, în acelaşi timp, efect afrodiziac. Pentru a beneficia de aceste calităţi ale plantei, beţi în fiecare seară şi în fiecare dimineaţă, înainte de masă, un ceai preparat din 0,5 g rădăcină de galangal mărunţită la o cană cu apă clocotită. Ceaiul se bea după ce s-a lăsat să se „odihnească” cinci-zece minute.

Protejează celulele sănătoase

Galangalul este benefic în tratamentul artritei şi al artritei reumatoide. Pentru tratament, mărunţiţi circa un gram rădăcină de galangal şi puneţi-o în jumătate de litru de apă clocotită. Acoperiţi timp de zece minute, apoi strecuraţi şi beţi câte o cană înainte de mesele principale.

Un studiu de laborator, efectuat de specialiştii indieni de la King’s College, a arătat că galangalul ar putea fi eficient în tratarea cancerului. Două varietăţi ale plantei au fost folosite de cercetători şi s-a dovedit că ingredientele pe care le conţine omoară celulele canceroase, protejând în acelaşi timp celelalte celule. Studiile s-au făcut deocamdată doar pe animale.

PONT. Amestecul de galangal şi suc de limetă este un tonic excelent pentru tuse şi răceală

Pudra de galangal e folosită pentru a îmbunătăţi respiraţia urât mirositoare

Folosit şi în aromoterapie

Galangalul este folosit în bucătăria thailandeză în numeroase preparate, de la cele pe bază de pește şi fructe de mare până la cele pe bază de carne. Felii subţiri de galangal pot fi adăugate şi în supe, alături de frunze de limetă şi de lemongrass, pentru o aromă incredibilă. Galangalul poate fi adăugat şi în numeroase paste şi sosuri, împreună cu usturoi şi cu chilli. De asemenea, galangalul poate fi adăugat şi în ceaiuri, dând un efect reconfortant şi energizant. În plus, acest condiment poate fi folosit şi în aromoterapie. În India este un ingredient de bază în numeroase parfumuri şi deodorante. Galangalul poate fi depozitat până la trei săptămâni într-un loc răcoros, uscat, departe de lumina soarelui. La cumpărare nu trebuie să fie ridat sau uscat, deoarece nu are niciun fel de aromă.