Main menu

header

501 11 1de Dana Purgaru

Vânzările de sfeclă roşie din Marea Britanie au crescut cu 20% în ultimii ani, după ce oamenii de știință au anunțat că au descoperit că aceasta poate fi considerată un superaliment, deoarece este bogată în compuși benefici și are efecte nebănuite.

Sursa ideală de fier şi de acid folic

Nutriționiștii ridică în slăvi sfecla, și pe bună dreptate. Fie că este consumată fiartă, crudă sau coaptă, aceasta crește nivelul de energie şi combate hipertensiunea. Ea reprezintă sursa ideală de fier şi de acid folic, conţine azotaţi - ce se transformă în oxid de azot în organism şi reduc tensiunea arterială -, dar şi betalaină, magneziu şi alţi antioxidanţi, care contribuie la prevenirea cancerului.

Creşte circulația sangvină în creier

Mai multe cercetări publicate anul trecut au descoperit că nivelurile ridicate de azotaţi din sucul de sfeclă au determinat „îmbunătăţiri moderate” ale performanţelor fizice, iar un studiu din 2010 a indicat faptul că sucul de sfeclă stimulează circulaţia sangvină în anumite regiuni ale creierului. Încă din Antichitate se cunoaşte că sfecla are proprietăţi energizante şi cicatrizante și contribuie la tratarea unor afecţiuni precum febră, constipaţie şi probleme ale pielii.

Cel mai important lucru de reținut despre sfecla roșie este că își păstrează din proprietăți și după ce a fost fiartă