Main menu

header

500 8 01de Iulian D. Moleianu

Lemnul-Domnului constituie un remediu amar şi aromat, care are un efect stimulator şi decongestionant asupra ficatului, stimulează funcţionarea vezicii biliare, fiind foarte util în cazul aşa-zisei „bile leneşe”. Este un subarbust din familia pelinului, cu un miros aromat foarte special, care creşte în zonele secetoase şi calde, fiind adus la noi din sudul continentului european. În fitoterapie ocupă un loc cu totul aparte, datorită efectelor sale antitoxice şi depurative, deopotrivă puternice şi blânde.

Curăţă corpul de toxine

Văr cu pelinul, lemnul-Domnului este adesea utilizat în tratamentul cancerului şi al altor boli grave, deoarece înviorează, curăţă de toxine organismul, stimulează pofta de mâncare şi are efecte uşor antidepresive. S-a dovedit a fi foarte folositor în combinaţie cu plantele toxice (spânz, rostopască, laptele-câinelui, brânduşă de toamnă), reducându-le efectele adverse, fără a le diminua însă acţiunea terapeutică, ci din contră. Este un analgezic uşor (odinioară era folosit în timpul naşterilor, pentru a uşura durerile), antianemic bun (se pare că acţionează prin îmbunătăţirea capacităţii de asimilare), febrifug mediu, antiiluetic (antisifilitic - are, evident, rol adjuvant), antiinflamator bun (acţionează mai ales asupra tubului digestiv şi colecistului, în special), antiseptic urinar bun, antitoxic puternic, antivomitiv mediu, colagog mediu (favorizează secreţia de bilă), coleretic puternic (favorizează evacuarea bilei), depurativ bun, digestiv bun, emenagog mediu, expectorant mediu, tonic general bun.

Afrodiziac şi tonic hepatic

Lemnul-Domnului este totodată un stimulator al digestiei şi al apetitului. Contribuie eficient la vindecarea afecţiunilor respiratorii, chiar şi a unor afecţiuni pulmonare grave şi are un efect de reglare asupra sistemului nervos şi a celui genital. Planta se foloseşte şi pentru tratarea amenoreei (tulburări menstruale), însoţită de nevroză. Este tonic hepatic, digestiv, tonic sexual, mai ales la femei, deoarece conţine un hormon vegetal estrogenic. Totuşi, nu se recomandă persoanelor hipertensive.

Combinaţia cu mierea îi sporește efectul

Pentru a obţine efectele scontate, mai ales în privinţa bolilor de ficat sau a disfuncţiilor aparatului genital, se administrează o jumătate de gram de pudră fină de plantă, înmuiată cu puţină apă (una-două linguri cu apă), sublingual, de patru ori pe zi, preferabil cu jumătate de oră înainte de masă. Dacă nu există nicio contraindicaţie de folosire a mierii, este preferabil să îl administrați şi cu puţină miere, pentru a contrabalansa gustul său specific amar și chiar pentru a-i spori efectele. Pentru a obţine pulberea, măcinați planta fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se cerne prin sita pentru făină. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Se poate mânca după minimum 20 de minute. Pulberea nu se păstrează mai mult de zece zile, deoarece i se alterează proprietăţile. Maceratul la rece se obţine astfel: o linguriţă cu pulbere din lemnul-Domnului se pune într-o cană cu apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aproximativ șapte ore, după care se filtrează. Se consumă trei căni cu macerat pe zi. Pentru cataplasme, planta se macină fin cu râşniţa electrică, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă, până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat.

Planta este contrain­dicată persoanelor hipertensive!