Main menu

header

500 9 01de Dana Purgaru

Strugurii nu sunt numai ingredientul principal pentru obținerea vinului, ci și un adevărat buchet de medicamente naturale. Consumați pe toată perioada lor de coacere, aceștia au capacitatea de a preveni bolile tumorale, contribuind la reglarea activității hormonale, la scăderea nivelului de colesterol din sânge, la menținerea supleții vaselor de sânge, precum și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Luptă cu hipoplazia mamară

Potrivit cercetărilor în domeniu, acidul elagic conţinut de struguri reduce cu până la 70% incidenţa cancerului, în special a celui pulmonar. De aceea, aceste fructe sunt indicate în special fumătorilor, activi sau pasivi, care este bine să consume cantități mai mari de struguri.

De asemenea, e bine de știut că și quercitina, o componentă întâlnită din abundenţă mai ales în strugurii roşii şi negri, inhibă dezvoltarea melanoamelor maligne, iar specialiștii o consideră o speranţă în tratarea tumorilor metastazice. Această substanță are și rol de protecție a inimii, ajută la menţinerea supleţei vaselor de sânge, întăreşte capilarele şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

O altă substanță pe care aceste fructe o au din belșug este resveratrolul, bun mai ales pentru femei, deoarece studiile clinice au demonstrat că ameliorează activitatea hormonală. Acesta reglează ciclul menstrual, combate hirsutismul, hipoplazia mamară, infertilitatea şi menopauza prematură. De asemenea, această substanţă ajută la prevenirea şi la combaterea cancerului la sân şi a tumorilor mamare în general.

Întăreşte sistemul cardiovascular

În cartea sa, „Reţete Naturiste”, Valeriu Ciuculin a menţionat trei tipuri de cură cu struguri ce pot fi ţinute pentru a ameliora şi preveni un număr important de afecţiuni. În cazul curei de intensitate mare, se începe cu o perioadă de acomodare de trei zile, în care se consumă progresiv: o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua zi, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. „După aceste zile în care ne obişnuim digestia şi metabolismul cu strugurii, urmează cinci zile (dacă vreţi să slăbiţi drastic pot fi şi zece zile) în care se consumă numai şi numai struguri, ca atare sau sub formă de suc (must). Se consumă în fiecare zi minimum 1,5 kilograme de struguri ori 1,2 litri de suc proaspăt, cantitatea maximă fiind de trei-patru kilograme de struguri ori 2,4 litri de suc pe zi. După ultima zi de cură ne reobişnuim gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi infuzii de plante îndulcite cu miere şi alimente uşoare (supe de legume calde, cartofi fierţi), ajungând în trei-patru zile să ne alimentăm normal”, scrie autorul.

Această cură de mare intensitate curăţă organismul de toxine, elimină prompt obezitatea, reglează metabolismul şi întăreşte sistemul cardiovascular. De asemenea, curăţă şi înfrumuseţează tenul şi pielea, combate acneea, erupţiile cutanate şi ajută la vindecarea dermatozelor.

Varianta medie: 1,5-3 kilograme pe zi

În cadrul curei de intensitate medie, timp de două zile pe săptămână nu se consumă nimic altceva decât struguri: 1,5-3 kilograme pe zi. „Este bine ca zilele de cură să nu fie la o distanţă prea mare una de cealaltă, repausul de o zi între ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri şi de duminică - atunci când programul este mai lejer)”, scrie Valeriu Ciuculin.

Cura de două zile pe săptămână trebuie ţinută o lună, timp în care organismul va cere instinctiv alimente mai uşoare şi mai bogate în vitamine şi minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce vă va ajuta să slăbiţi armonios. „În cazul în care apar probleme, cum ar fi uşoară diaree sau crampe, puteţi consuma în ziua de cură mici cantităţi de ceai de chimen ori mentă, neîndulcit. La ieşirea din cură introduceţi pâinea prăjită, orezul, aperitivele uscate”, precizează autorul.

Efectele acestei cure sunt asemănătoare cu cele de la cura precedentă, dar de o intensitate mai mică.

Tipul de regim „blând” este mai permisiv

Există şi o variantă blândă a acestui tip de medicament natural. În cadrul curei de intensitate redusă se pot consuma şi alte alimente în afară de struguri. Cantitatea de struguri creşte gradat, astfel: în prima zi se consumă o jumătate de kilogram de struguri, repartizaţi la cele trei mese principale. A doua zi se va consuma cu o jumătate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri, repartizaţi la mesele principale. Se creşte cu câte o jumătate de kilogram pe zi, aşa încât, în a şasea zi, se ajunge la trei kilograme de struguri, repartizaţi la cele trei mese principale. Se menţine această cantitate timp de încă trei zile, după care se revine la alimentaţia normală. „Strugurii se consumă întotdeauna înainte de masă, fiind repartizaţi echilibrat, aşa încât să nu ajungem să mâncăm la cină două kilograme de struguri, în timp ce în restul zilei ne-am delectat cu toate bunătăţile, în afară de struguri. Între mese nu se mănâncă nimic. Mesele se iau pe cât posibil la aceeaşi oră. Cura se poate repeta după trei zile de pauză”, spune autorul.

PONT. Strugurii, bine copţi, se consumă cu tot cu coajă - în ea se găsesc cele mai valoroase substanţe benefice organismului - și sâmburi, ce conțin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge.

ATENŢIE. Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave,  hipertensiunea gravă, retenţia de apă în ţesuturi, colita de fermentaţie și diareea cronică

Face minuni în numeroase afecţiuni

O cură cu struguri are efecte în caz de obezitate şi îngrăşare, deoarece contribuie la eliminarea masivă a toxinelor din corp, care va favoriza apoi menţinerea greutăţii în limitele pe care le dorim. De asemenea, în formele uşoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent şi foarte blând. În bolile de ficat (hepatită, sechele posthepatice), cura trebuie făcută cel puţin o dată pe an, cu menţinerea apoi a unui regim strict de viaţă. Pentru afecţiunile biliare, cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, al colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare în forme uşoare. În caz de constipaţie, strugurii stimulează digestia şi peristaltismul intestinal, deoarece ajută la împingerea din colon a materiilor reziduale. Pentru cei care suferă de gută, aceste fructe, consumate în cantitate mare, mobilizează şi elimină acidul uric. Persoanele cu anemie e bine să consume mai ales struguri roşii şi negri, ce conţin substanţe antianemice în cantităţi importante; în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului. În caz de hemoroizi, boabele mâncate cu tot cu coajă sunt un remediu extraordinar, deoarece au rol de tonic venos.