Main menu

header

500 10 01de Raluca Grințescu

Tinctura de tătăneasă este un bun adjuvant în ulcer varicos, în procese inflamatorii, contuzii, cancer de piele, dermatoze, iritaţii dermice. Ajută la refacerea rapidă a pielii după răni, arsuri, intervenţii chirurgicale şi favorizează consolidarea articulaţiilor după entorse şi luxaţii, iar în cazul fracturilor accelerează refacerea ţesutului osos şi consolidarea oaselor. Este utilizată şi în cicatrizarea estetică, fiind aplicată imediat după închiderea rănilor şi încetarea supurațiilor. Cum se prepară tinctura: se pun 100 g rădăcini uscate şi măcinate în 100 ml alcool şi se lasă la macerat șase ore. Se adaugă apoi un litru de ulei de floarea-soarelui şi se lasă 24 de ore, după care se fierbe o oră pe baia de apă, amestecând la intervale scurte. După 24 de ore de repaus, se strecoară şi se păstrează la rece în sticluţe închise la culoare.

Reţeta 1

Este nevoie de rădăcină proaspătă de tătăneasă, curăţată şi rasă, sau de rădăcini uscate, transformate în făină fină. Dacă se foloseşte pulbere de rădăcină uscată, aceasta trebuie umezită, cu câteva ore înainte, cu alcool cât să formeze un terci. Pentru 50 g tătăneasă se folosesc 200 g untură nesărată de porc sau de pasăre, iar pentru persoanele alergice la aceste grăsimi, se poate folosi unt sau margarină cu 80% grăsime. Planta este lăsată să clocotească 10-15 minute în grăsimea încinsă, iar după 24 de ore de repaus, grăsimea este încălzită, strecurată, amestecată pe foc mic cu o lingură cu miere, cu puţină tinctură de propolis şi cu 50 g ceară de albine rasă. Amestecul trebuie agitat mereu, până se răceşte şi se întăreşte ca o cremă. Alifia trebuie păstrată la rece.

Reţeta 2

Patru-șase rădăcini (în funcţie de mărime) de tătăneasă proaspete şi spălate sunt tăiate foarte fin şi prăjite iute în 250 g untură curată. Se lasă la odihnă peste noapte, se încălzeşte a doua zi şi se filtrează. Se toarnă în recipiente mici şi se păstrează la frigider.

Pentru uz extern

Se foloseşte la ungerea articulaţiilor dureroase seara, urmată de o compresă caldă, uscată, câteva zile la rând. Se poate dovedi utilă şi pentru urgentarea vindecării rănilor vechi, parezelor, luxațiilor (în amestec cu extracte de arnică) şi bătăturilor dureroase.

PONT. Tinctura de tătăneasă folosită pe timp de iarnă este foarte utilă în prevenirea reumatismului şi a problemelor pielii generate de frig