Main menu

header

500 11 01de Daniela Anton

Guarana sau Paullinia cupana este o plantă tropicală cățărătoare, înrudită îndeaproape cu arțarul și care crește în pădurile tropicale ale Braziliei și Venezuelei. Este cunoscută și apreciată în special pentru fructele sale cu proprietăți deosebite. Este folosită ca mijloc eficace de luptă împotriva solicitării fizice și psihice, îmbunătățind capacitatea de concentrare și memoria, deoarece acționează rapid și de durată. De asemenea, suprimă senzația de foame. Guarana se găsește în farmacii și în magazinele de produse naturiste sub formă de pulbere, capsule, băuturi sau batoane energizante ori dietetice.

Poate înlocui cafeaua

Guarana conține o substanță chimică, având rol energizant, denumită guaranina, care acționează precum cafeaua, însă care nu are efectele dăunătoare ale acesteia și nu provoacă aciditate în stomac. În plus, efectul revigorant durează de două ori mai mult decât cel al cafelei. Mai conține teobromină și teofilină, substanțe care se regăsesc și în ciocolată și care au proprietăți termogenice și de îmbunătățire a stării psihice.

Înlătură oboseala

Guarana influențează metabolismul țesutului nervos, suprimă senzația de oboseală, de epuizare și de foame și ajută la înlăturarea acidului lactic din mușchi, sporind în felul acesta randamentul fizic și cel psihic.

Îmbunătățește memoria

Suplimentele alimentare pe bază de guarana sunt recomandate pe perioadele de activitate psihică intensă și de concentrare maximă și ajută și la eliminarea durerilor de cap, asigurând poftă de viață și energie pentru un timp îndelungat, dar este la fel de eficace și pentru persoanele care au nevoie de un tonifiant. De asemenea, detoxifică și purifică organismul, întărește imunitatea și sporește rezistența la alergii.

Scade pofta de mâncare

Vreți să scăpați de kilogramele nedorite fără prea mari eforturi? Consumați guarana, deoarece este un supliment nutritiv care scade pofta de mâncare și accelerează arderea grăsimilor. Pentru a avea efect, trebuie să fie luate înainte de mese, de trei ori pe zi. De asemenea, important de reținut este faptul că nu se consumă concomitent cu alte produse care conțin cafeină, cum ar fi: cola, ciocolata, ceaiul negru sau cafeaua.

Atenție! Guarana trebuie evitată de femeile însărcinate şi de cele care alăptează. De asemenea, este contraindicată celor care suferă de afecţiuni ale inimii şi de diabet.

Indienii spuneau că prelungeşte viaţa

Guarana este originară din jungla amazoniană, despre care indienii credeau că are efecte supranaturale. Ei foloseau zilnic semințele de guarana, crezând că-și vor prelungi viața. Le prăjeau și le amestecau cu făină de manioc, iar din pasta obținută făceau suluri pe care le lăsau să se întărească. Atunci când simțeau că au nevoie de o băutură întăritoare, rădeau puţin din pasta făcută sul și dizolvau pudra rezultată în apă.