Main menu

header

499 6 1de Carmen Ciripoiu

Prin valoroasele depozite de substanțe nutritive conținute, delicioasele dulcețuri nu sunt doar provizii pentru iarnă, ci și incredibile remedii care ne ajută în lupta cu multe afecțiuni.

Păpădia, medicament și delicatesă

Proprietățile terapeutice miraculoase ale plantei se văd cel mai bine în lupta sa cu bolile ficatului, chiar și în cazuri de ciroză, deoarece mărește secreția biliară, determinând modificarea metabolismului. Dar micuța păpădie este și un leac imbatabil în vindecarea bolilor aparatului locomotor, a depunerilor de săruri, în reumatism și în gută, cu condiția să fie consumată sub formă de dulceață. Mod de preparare: un kilogram de flori de păpădie se fierb într-o jumătate de litru de apă, timp de două minute. După o răcire parțială, compoziția se amestecă cu un kilogram de zahăr și se mai fierbe încă cinci minute. Se încorporează apoi în acest sirop cinci lămâi tăiate mărunt, cu coajă cu tot, și se mai fierbe câteva minute, amestecând permanent. Se lasă la răcit o jumătate de oră, apoi se depozitează în borcane. Dulceața trebuie să aibă consistența mierii de albine. Se consumă o lingură, de trei ori pe zi.

Pătrunjelul, de folos infecţiilor

Pentru întărirea sistemului imunitar și cardiovascular, tulburări de nutriție, infecții, afecțiuni ginecologice, hepatice și renale, remediul cel mai bun poartă un singur nume: dulceața de pătrunjel. Mod de preparare: un kilogram de rădăcini de pătrunjel se taie în rondele mici și se pun la foc mic, împreună cu un kilogram de zahăr. După o jumătate de oră, se adaugă cinci lămâi, cu coajă cu tot, tăiate mărunt, și se mai lasă să fiarbă încă o jumătate de oră. Se recomandă consumul zilnic a trei lingurițe cu dulceață, diluate în ceai de gălbenele. Tratamentul durează o lună și se poate relua după o pauză de zece zile.

Imunitatea, stimulată cu dude

Pentru afecţiuni cardiace, dereglări ale tensiunii, stimularea imunității, probleme reumatice şi de piele, preparatele din dude sunt un leac dovedit. Mai mult, dacă se înlocuiește zahărul cu fructoza, dulceața poate fi folosită fără probleme și de bolnavii de diabet. Mod de preparare: un kilogram de dude se amestecă bine cu un kilogram de zahăr și se păstrează în frigider patru-cinci ore, până ce acestea își lasă sucul. Se pune apoi vasul pe foc și se lasă la fiert 15 minute. A doua zi, dulceața se pune din nou la fiert, se adună spuma și se adaugă zeama unei lămâi. Se lasă la răcit și se toarnă în borcane, care se acoperă cu un capac etanş. Se consumă două lingurițe pe zi.

Afinele au grijă de circulația sangvină

Preparate sub formă de dulceață, afinele își păstrează proprietățile terapeutice, fiind de mare ajutor persoanelor cu probleme ale circulației sangvine, oculare și intestinale. Dulceața de afine poate fi consumată și de persoanele cu diabet, în acest caz înlocuindu-se zahărul cu fructoza. În scop terapeutic, specialiștii recomandă o linguriță cu dulceață de afine dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Mod de preparare: se prepară un sirop dintr-un kilogram de zahăr și 750 ml apă, sucul unei lămâi și o linguriță cu scorțișoară. Când acesta fierbe se adaugă afinele și se lasă la fiert, adunând mereu spuma care se formează prin fierbere. Dulceața se toarnă în borcane sterilizate când este caldă.

Magiunul de măceșe previne anemia la copii

Bogate în vitamina C, măceșele protejează organismul de infecții, cresc energia, tratează indigestiile, împiedică formarea celulelor canceroase, previn bolile de inimă și stimulează vindecarea rănilor. Magiunul de măceșe este foarte eficient în colitele de fermentație și dischineziile biliare, dar și un remediu excelent pentru tratarea anemiei la copii și redarea poftei de mâncare. Mod de preparare: 150 g măceșe fără sâmburi se lasă la înmuiat opt ore în 250 ml suc de cătină, apoi amestecul se pune la fiert pe baie de aburi și se strecoară conținutul într-un recipient. Se adaugă un kilogram de zahăr și se lasă la fiert până ce magiunul se leagă, apoi se toarnă în borcane sterile. Pentru copii se recomandă o linguriță cu magiun înainte de micul dejun. Tratamentul durează trei săptămâni.

Pietrele la rinichi dispar cu ceapă

499 6 2Durerile provocate de pietrele la rinichi sunt atât de puternice, încât uneori nici medicamentele nu-și mai fac efectul. Cine le vine de hac? Dulceața de ceapă! Mod de preparare: se dă prin mașina de tocat un kilogram de ceapă, apoi se amestecă împreună cu 400 g zahăr și se pune pe foc. Se fierbe trei ore, timp în care se mestecă încontinuu, ca să nu se prindă, apoi se strecoară prin sită. Se consumă 100 g de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. În funcție de mărimea și de amplasarea pietrelor, cura poate dura și două luni.

Cea mai bună soluţie în tratarea răcelilor: coacăzele roșii

Uleiurile volatile conținute de coacăzele roșii vor ucide întotdeauna virusul gripal, iar vitamina C va ajuta organismul să-și recapete energia de care are nevoie. Se amestecă 700 ml apă cu un kilogram de zahăr și o lămâie tăiată rondele. Se lasă la fiert până se leagă siropul, apoi se adaugă un kilogram de coacăze bine coapte. Dulceața se lasă la foc până se leagă foarte bine, amestecând continuu. Se ţine puțin la răcit și se toarnă în borcane sterile. Se consumă una-două lingurițe pe zi. Dulceața de coacăze reglează totodată și tranzitul intestinal și reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Pentru ca dulceața preparată în scop terapeutic să aibă efect vindecător, fructele trebuie să fie proaspete, bine coapte și nepătate

Trandafirul, leac pentru afecţiunile pulmonare

499 6 3Cea mai căutată dintre toate dulcețurile, cea de trandafiri, nu ne satisface doar papilele gustative, ci ne tratează și afecțiunile pulmonare și ale cavității bucale. Mod de preparare: 300 g petale de trandafiri roz de dulceață se freacă bine cu sare de lămâie până încep să-și lase zeama. În același timp se fierb 150 ml apă împreună cu 300 g zahăr până se obține un sirop. Se adaugă apoi petalele și se lasă la fiert, adunând mereu spuma care se formează. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane sterile cu capace bine înfiletate, pentru a împiedica pătrunderea aerului. Se consumă o linguriță cu dulceață pe zi.