Main menu

header

499 8 2de Gabriela Niculescu

Sângerarea gingiilor este primul semn care vă poate duce cu gândul la o posibilă gingivită. Dacă observați în plus și o transformare a nuanței gingiilor, de la culoarea naturală spre roșu-violaceu, este foarte probabil ca problema să se agraveze. Cauza este placa bacteriană care se formează la nivelul gingiilor, producând inflamare. Iată câteva remedii naturiste pentru gingivită.

Infuzie de sunătoare sau de cerențel

Adăugați două linguri cu sunătoare uscată la 200 ml apă fierbinte, apoi acoperiți amestecul. După 15-20 de minute, strecurați soluția și clătiți gura de câteva ori pe zi cu infuzia obținută. Tamponați zonele afectate cu decoct călduț din rădăcină de cerențel. Îl obțineți prin adăugarea a două lingurițe cu plantă la 250 ml apă - decoctul are proprietăți astringente și este hemostatic.

Ceai cu flori de mușețel

La 250 ml apă clocotită se adaugă două linguri cu flori de mușețel uscate. Lăsați 20 de minute. Infuzia se ține în gură, când este călduță, timp de 15-30 de minute.

Fiertură de sulfină

Puneți patru lingurițe cu pulbere de sulfină uscată peste 200 ml apă fierbinte. Acoperiți cu un capac și lăsați să acționeze 20 de minute. Strecurați soluția și folosiți-o de câteva ori pe zi pentru clătirea gingiilor.

Tinctură din scoarță de stejar

Amestecați 10 g scoarță de stejar cu 100 ml alcool de 90 de grade. Puneți soluția într-o sticlă și lăsați la macerat zece zile. Agitați în fiecare zi amestecul, îl strecurați și apoi îl depozitați într-o sticlă închisă la culoare. Adăugați 10-15 picături la 50 ml apă rece și clătiți gura de câteva ori pe zi.

Suc de lămâi sau portocale

Tamponați gingiile cu o felie de lămâie sau badijonați cu sucul de la o lămâie sau portocală. Puteți, de asemenea, să amestecați sucul de la o lămâie cu puțină miere și apă. Țineți în gură cât puteți de mult soluția obținută.

Decocturi din fumăriță, salcie sau busuioc

Fierbeți timp de cinci minute 250 ml apă cu o lingură cu fumăriță uscată. Așteptați 20 de minute și apoi strecurați. Clătiți gura de câteva ori pe zi. Adăugați două linguri cu scoarță uscată de salcie și tăiată mărunt la o cană de 250 ml cu apă. Fierbeți zece minute la foc potrivit. Lăsați să se răcească și strecurați. Clătiți gura de două, trei ori pe zi cu soluția obținută. Adăugați o lingură cu frunze de busuioc uscat la o cană de 200 ml cu apă rece. Lăsați la macerat 30 de minute, apoi puneți amestecul la fiert. Strecurați soluția obținută și clătiți gura cu decoctul de busuioc.

Pastă de argilă

Spălați-vă pe dinți cu o pastă specială, obținută din înmuierea argilei cu apă. Clătiți apoi bine și repetați zilnic această operațiune, deoarece întârzie instalarea parodontozei.

Dacă nu o tratați la timp, gingivita poate evolua spre parodontoză, o boală care se finalizează cu pierderea dinților

Prevenţie prin igienă dentară

Puteți preveni și trata gingivita dacă aveți grijă la igiena dentară zilnică. Este esențial să îndepărtați placa bacteriană și tartrul prin periaj și prin curățare cu ața dentară. Când o problemă a dinților vă împiedică să aveți o igienă corectă, nu ezitați să mergeți la dentist pentru a înlătura cauza. O dată la șase luni sau la un an, în funcție de organismul fiecărei persoane, trebuie să vă faceți un detartraj în cabinetul stomatologic.