Main menu

header

499 9 1de Carmen Ciripoiu

Frumoasele gutui, cu puf galben și amărui, nu sunt doar fructe delicioase, ci şi adevărate comori terapeutice.

Pulberea, indicată în traheită

Dacă despre frunzele gutuilor specialiștii spun că sunt recunoscute pentru proprietățile lor antidiareice, semințele au efect antihemoragic, sedativ, tonic și… răcoritor. Tocmai de aceea, o salată de gutui poate satisface și papilele gustative, dar este și binefăcătoare în caz de colopatii cronice nespecifice, diaree cronică, precum și în caz de hepatită cronică. Mod de preparare: se dau pe răzătoare gutui, mere și morcovi, apoi se adaugă miere. Preparatul se recomandă a fi consumat la micul dejun. Tot pentru diaree sunt indicate și semințele de gutui, măcinate foarte fin. Din această pulbere se consumă trei grame, care se țin sub limbă cinci minute, apoi se înghit cu puțină miere. Preparatul se ia din șase în șase ore. În caz de bronșită, tuse, traheită se țin sub limbă cinci grame din pulbere de gutui cinci minute, apoi se înghit cu miere. Preparatul se ia din șase în șase ore.

Asigură succesul în curele de slăbire

499 9 2Persoanele care vor să slăbească pot opta pentru consumul zilnic a două-trei gutui. Bogate în fibre alimentare, dar sărace în calorii, fructele împiedică asimilarea grăsimilor. Prin bogăţia de vitamine şi minerale, sucul de gutui este recomandat cardiacilor și anemicilor. Pentru aceasta se bea câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt stors înainte de masă. Încă din vechime, gutuia este cunoscută ca un bun prieten al intestinelor, favorizând digestia. În plus, grație taninurilor conținute, gutuia împiedică formarea gazelor în intestine. Așadar, stomacului leneș îi vin de hac doar câteva feliuțe consumate după fiecare masă copioasă. Persoanele care suferă de senzație de greață și de greutate în stomac trebuie să consume dimineața, pe stomacul gol, o jumătate de gutuie. Pentru hemoroizi, se recomandă consumul unei gutui amestecate cu miere, dimineața și seara.

Tinctură versus radiaţii

Pentru combaterea lipsei poftei de mâncare sau a slăbiciunii după o boală grea, specialiștii recomandă bolnavului să consume în fiecare zi câte o jumătate de gutuie proaspătă. În cazul anemiei, tinctura de gutui face adevărate minuni. Se iau zilnic 15 picături de trei ori pe zi. Tinctura se prepară astfel: 50 g gutuie proaspătă se pun în 50 ml alcool, se acoperă și se lasă la macerat o săptămână, apoi se depozitează în sticluțe închise la culoare. În cazul radiațiilor, pentru eliminarea cât mai rapidă a plutoniului din organism, se folosește următorul tratament: câteva gutui se dau pe răzătoare și se amestecă bine cu miere de albine în proporție de 1:2, apoi se pun la foc mic până se dizolvă. Se recomandă o lingură, de trei ori pe zi. Remediul se păstrează la rece. Persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului excretor și cardiovascular vor mânca gutui crude, iar cele care au probleme cu cistita vor apela la ajutorul sucului de gutuie, din care vor bea 50-100 ml pe zi.

Maceratul, excelent pentru amigdalită

Durerilor de gât le vine de hac maceratul de semințe de gutui, preparat astfel: o linguriță cu semințe de gutui se amestecă bine cu o cană cu apă fierbinte și se lasă la macerat trei ore. Compoziția obținută se folosește sub formă de compresă pentru iritațiile pielii, degerături, arsuri sau diverse iritații. Pentru amigdalită se face gargară cu suc de gutuie, apoi preparatul se înghite încet, în așa fel încât să stea cât mai mult în contact cu zona dureroasă. Cojile macerate în puțin rachiu tare (unde se lasă două săptămâni) sunt un remediu de excepție pentru pielea aspră și pentru îndepărtarea petelor de pe față. Se aplică de două ori pe săptămână, pe pielea bine curățată.

Vin de hac grețurilor din timpul sarcinii

În cazuri de conjunctivită sau blefarită se pregătește un decoct din semințe de gutuie (în proporție de 1:10), se lasă să se răcească, apoi se pun comprese pe ochi, timp de cinci minute. Pentru a trata greţurile matinale din timpul sarcinii, se rad gutuile cu tot cu coajă pe răzătoarea mică şi se amestecă bine cu puţin suc de lămâie şi miere. Coaja gutuilor este bogată în vitamine din complexul B, care ajută la dezvoltarea normală a fătului. Remediul previne şi răcelile sau alte boli infecţioase care ar putea afecta gravida sau fătul, datorită conţinutului de substanţe antivirale şi antibiotice. Gutuile sunt contraindicate celor cu tendinţă spre constipaţie.

În caz de depresie, după fiecare masă se consumă o lingură cu dulceață de gutui

Cojile de gutui sunt utile împotriva ridurilor de pe faţă şi de pe gât; coșurile dispar dacă se masează fața cu o jumătate de gutuie proaspătă, iar semințele tratează respirația urât mirositoare

Luptă cu ridurile

Dacă sucul de gutui este excelent pentru tenul gras, cojile câștigă întotdeauna lupta cu ridurile. Se folosește macerat din coji obținut prin amestecul acestora cu puțin alcool, lăsându-se 15 zile la loc întunecos. Cu loţiunea obținută se tamponează locurile afectate. Cel mai eficient remediu pentru îndepărtarea mătreții și a seboreei este gelul de gutui. O lingură cu semințe de gutui se fierbe cinci minute cu un sfert de litru de apă. Când compoziția capătă un aspect gelatinos, se filtrează, se lasă la răcit, apoi se aplică pe pielea capului. Prin utilizarea regulată a acestui preparat, părul nu se va mai îngrășa, iar mătreața va dispărea.