Main menu

header

499 10 2de Raluca Grințescu

Stafidele acumulează, într-un mod concentrat chiar, toate proprietățile nutriționale ale strugurilor. Dacă faceți multă mișcare, dacă vă simțiți lipsiți de vitalitate sau dacă vă aflați într-o perioadă de convalescență sau de refacere după o boală, nu ezitați să consumați, zilnic, câteva stafide.

Eficiente în ateroscleroză

Stafidele conţin şi importante surse de boron (un mineral important care ajută în afecţiuni osteoarticulare, în osteoporoză, în întărirea oaselor și în reducerea durerilor osoase la menopauză), cantităţi mari de fitonutrienți, o serie de antioxidanţi puternici, denumiţi polifenoli, care ajută celulele organismului, precum cele ce determină cancerele la sân şi la colon să-şi menţină funcţia normală, împiedicând apariția neoplasmelor. Totodată, contribuie la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate crescută (HDL), care au un efect protector, prevenind ateroscleroza.

Stafidele reprezintă un tonic şi un energizant natural al organismului, excelente pentru a combate oboseala şi a preveni depresia. De asemenea, au un conţinut bogat în fibre, înlesnind astfel procesul de digestie şi aducând colesterolul la un nivel rezonabil. Pentru că sunt bogate în antioxidanţi şi în vitamina C, stafidele sunt recomandate în timpul iernii, pentru a ne stimula sistemul imunitar.

Inimă de fier

Aveți probleme cu inima? Utilizați stafide pentru tratarea sau întărirea ei. Cântăriţi un kilogram de stafide uscate şi mâncaţi în fiecare zi, pe stomacul gol, exact 40 de boabe. După ce terminaţi toate boabele, mai luaţi încă un kilogram şi consumaţi-l după următoarea schemă: ziua 1 - 40 de boabe; ziua 2 - 39 de boabe; ziua 3 - 38 de boabe ș.a.m.d, până ajungeţi la ziua 31 - 10 boabe. Un astfel de tratament se face de două ori pe an.

De ajutor în impotenţa sexuală

Stafidele negre sunt benefice pentru redobândirea vigorii sexuale. După ce le spălaţi bine cu apă, fierbeţi-le cu puţin lapte. Astfel se vor umfla şi se vor îndulci. Mâncaţi stafide şi beţi lapte. Începeţi cu 30 g stafide şi 200 ml lapte de trei ori pe zi, apoi măriţi treptat cantitatea de stafide, până ajungeţi la 50 g pe zi.

Decoct pentru calmarea tusei

Decoctul din stafide este indicat în afecţiuni pulmonare (astm, bronşite), hepatice, renale, traheale, în acidităţi, ulcer, anemii, boli de nervi, scleroză multiplă, leuconevraxită, cancer, colită, diabet.

Ingrediente: 200 g stafide, 300 ml apă, 600 g zahăr, 100 ml must, 150 g miere de albine. Mod de preparare: se fierb stafidele cu apă timp de zece minute, apoi se strecoară. Zeama rezultată se ţine pe baie de apă şi se adaugă zahărul câte puţin. Se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn până la dizolvarea zahărului şi obţinerea unui sirop. În acesta se adaugă mustul şi mierea, amestecându-se bine, pentru omogenizare. Preparatul se pune la păstrare la rece. Mod de administrare: câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol, şi una seara, înainte de culcare. Dacă în timpul zilei se declanşează o criză de tuse, se administrează o linguriţă cu preparat.

PONT. Stafidele sunt bune și în bolile de piele. Pentru aceasta, se fierb în ulei şi în zeamă de ridiche neagră.

Alifie pentru pielea crăpată

Ingrediente: 100 g stafide (moi), 100 g migdale dulci, 50 g ceară albă de albine, 200 ml ulei de floarea-soarelui. Mod de preparare: stafidele se spală şi se zvântă într-un şervet curat, iar migdalele se pisează cu un obiect de lemn până se transformă în pulbere. Toate ingredientele se pun într-o crăticioară emailată. Aceasta se pune la foc domol şi se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn, până la obţinerea unei creme. Preparatul se ia de pe foc şi se ţine în repaus 12 ore, după care se reîncălzeşte şi se strecoară printr-o pânză de tifon. Lichidul scos rezultat se toarnă într-un borcan, se astupă şi se păstrează în frigider sau în alt loc răcoros. Mod de administrare: se ung buzele crăpate de mai multe ori pe zi sau preventiv, atunci când se merge prin frig.