Main menu

header

948 20 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Apariția Tinder, acum mai bine de un deceniu, a revoluționat întâlnirile online pe scară largă. În timp ce mulți nu mai concep această lume fără aplicațiile de dating, alții consideră că pot dăuna sănătății mintale.

„Răsfoirea” unei selecții de „potriviri”

Baluri pentru debutante, potriviri în familie, reclame în ziare, întâlniri pe nevăzute… oamenii au găsit întotdeauna diferite moduri de a oferi fericirii o mână de ajutor atunci când își caută un partener. În prezent, internetul și, în special, aplicațiile de pe smartphone au revoluționat modul în care oamenii își caută sufletul-pereche. „Un sondaj recent a arătat că 77% dintre tinerii cu vârsta între 16 și 29 de ani și 66% dintre cei cu vârsta între 30 și 49 de ani s-au întâlnit deja online”, spune Pia Kabitzsch, psiholog din Berlin. Nu întâmplător: pe furnizori ca Tinder, Bumble sau Grindr, utilizatorii creează un profil cu fotografii și informații despre ei înșiși și despre ceea ce caută, un algoritm le introduce apoi în potențiale potriviri pe baza diferitelor criterii, inclusiv unde locuiesc, preferințele și interesele lor și apoi doritorii „răsfoiesc” o selecție prestabilită. Mult mai simplu și mai rapid decât metodele generațiilor trecute…

Control asupra deciziei

Potrivit statisticilor, cei care caută parteneri romantici cu ajutorul aplicațiilor de dating decid în câteva secunde dacă îi consideră sau nu atractivi pe cei propuși după evaluarea stabilită de… algoritmi! De asemenea, se întâmplă adesea ca o potrivire să nu conducă la o relație (de multe ori nici măcar la o conversație…). Tocmai de aceea, există voci care afirmă că acest tip de dating prin aplicații este asemănător cu a face „cumpărături” într-un magazin. Alfonso Rosales Garcia, kinetoterapeut care folosește aplicația de întâlniri Hinge, consideră că „simți că trebuie să te… vinzi, ca imagine”. Dar Kabitzsch punctează că „utilizatorii au control asupra modului în care folosesc aplicațiile și asupra a ceea ce fac cu noile cunoștințe”. Pe de altă parte, însă, specialiștii afirmă că atunci când se depășește limita, se poate ajunge la genul de dependență care se manifestă și în cazul rețelelor sociale - cu posibilități aparent nesfârșite, unii utilizatori vor petrece ore întregi glisând pe aplicațiile de întâlniri și nu se vor mai putea opri…

„Un beneficiu al comunicării prin intermediul unei aplicații cu solicitări ușor formulate este că poate atenua intensitatea dezvăluirilor neașteptate“ (Lissy Abrahams, psihoterapeut de cuplu, autoarea cărții „Relationship Reset”)

În spatele fiecărui profil există o persoană reală

Elias Aboujaoude, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, a studiat nivelurile de satisfacție ale utilizatorilor Tinder. Rezultatele au arătat că întâlnirile online sunt un mecanism de adaptare pentru cei care se confruntă cu provocări de sănătate mintală. Dar utilizatorii pot lua propriile măsuri pentru a evita frustrarea și comportamentul nesănătos. Kabitzsch îi sfătuiește să fie conștienți de ceea ce își doresc și caută. De asemenea, ar trebui să-și ia timp să se uite la alte profiluri, în liniște și cu calm, și să nu uite că în spatele fiecărui profil există o persoană reală. De asemenea, expertul recomandă pauze regulate de la folosirea aplicațiilor de dating.