Main menu

header

939 20 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cercetătorii de la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare din Moscova afirmă că epuizarea profesională - binecunoscutul burnout - are leac acasă: satisfacția în cuplu combate cu succes acest fenomen.

Sprijinul de acasă, critic pentru prevenirea burnout

Burnout îi poate face pe oameni să se simtă deconectați de propriile lor corpuri, minți și emoții și mai puțin împliniți în viață. Dar studiul oamenilor de știință ruși arată că o căsnicie fericită poate ajuta masiv la combaterea fenomenului. „În special pentru bărbați, succesul în carieră poate deveni adesea un aspect fundamental al identității și stimei de sine. Drept urmare, ei pot întâmpina o presiune mai mare la locul de muncă și pot experimenta niveluri ridicate de stres în timp ce se străduiesc să îndeplinească așteptările. În acest context, satisfacția conjugală și sentimentul de sprijin în viața privată pot deveni factori critici în prevenirea epuizării”, spune cercetătorul Ilya Bulgakov, autorul studiului, într-un comunicat de presă.

Bărbații de succes, mai fericiți în cuplu

Cercetătorii au chestionat un grup de peste 200 de angajați din diferite companii. În urma studiului a rezultat faptul că există o corelație puternică între satisfacția conjugală și riscul de epuizare, care scade cu cât fericirea în cuplu este mai pregnantă. În plus, bărbații care au avut mai mult succes profesional s-au dovedit și mai mulțumiți de relațiile lor personale, asociere care nu a apărut în rândul femeilor. Echipa de specialiști consideră că aceste constatări sunt rezultatul stereotipurilor și așteptărilor societale diferite impuse bărbaților și femeilor.

„Persoanele care suferă de sindromul epuizării la locul de muncă se luptă adesea să se deconecteze și, prin urmare, rămân într-o stare constantă de tensiune. Relațiile personale le servesc ca mijloc de a scăpa de presiunile din carieră, oferind o sursă de satisfacție și sprijin“ (Ilya Bulgakov, Universitatea Națională de Cercetare din Moscova)