Main menu

header

923 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

După ce blocajele din pandemie au adus în prim-plan munca de la distanță, trecerea crizei sanitare globale nu a schimbat major situația - aproape jumătate dintre lucrători folosesc acest sistem și în prezent. Situația a schimbat semnificativ viața de fiecare zi a cuplurilor.

Îndeplinesc mai multe sarcini „domestice”

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, au descoperit ce modificări au adus în viața partenerilor munca de la domiciliu. Potrivit rezultatelor unor evaluări conexe ale cuplurilor care lucrează în China și Coreea de Sud, oamenii de știință au pus în evidență, în ansamblu, faptul că munca la distanță a reorientat cuplurile spre casă și relație. Concret, studiile au constatat că atât soții, cât și soțiile au avut tendința de a îndeplini mai multe sarcini legate de familie în timp ce lucrează de acasă. „Managerii ar trebui să-și formeze așteptări realiste cu privire la cât de multă muncă pot gestiona în mod eficient angajații lor care lucrează la distanță și să arate mai multă înțelegere a situațiilor de lucru la domiciliu ale cuplurilor”, detaliază specialistul Jasmine Hu, într-un comunicat al Universității.

Ajutor reciproc în egală măsură

Pe de altă parte, detaliile au arătat că există diferențe între parteneri. „Am descoperit că bărbații și femeile nu au aceeași experiență de lucru de acasă. Există încă unele diferențe de gen în modul în care își gestionează locul de muncă și responsabilitățile familiale”, spune Hu. Atunci când soții au un program de lucru flexibil, soțiile lor îndeplinesc mult mai multe sarcini de lucru atunci când lucrează de acasă. Același lucru este valabil și pentru bărbați: când soțiile au aranjamente de lucru inflexibile, soții îndeplinesc semnificativ mai multe treburi casnice dacă muncesc de la domiciliu.  „Aceste constatări sugerează că soții își pot ajuta soțiile care au un program de lucru mai rigid”, adaugă Hu.

„Munca hibridă este cel mai bun viitor posibil pentru cuplurile care lucrează“ (Jasmine Hu, Universitatea Ohio)