Main menu

header

921 20 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O cercetare de anvergură derulată în cadrul Universității din Rochester, New York, a relevat faptul că adoptarea perspectivei partenerului este o foarte bună modalitate de scădere a dorinței de a fi infidel.

Ridică îngrijorări pentru viitorul relației

A vedea prin ochii partenerului crește angajamentul și dorința față de acesta, iar în paralel scade interesul romantic pentru „aventuri”. Studiul psihologilor americani au demonstrat faptul că acest tip de perspectivă descurajează implicarea în comportamente care pot deteriora relația. Efectele benefice acestui fel de a se pune în locul altcuiva sunt binecunoscute, mai ales dacă sunt avute în vedere motivele infidelității. „Oamenii înșală adesea nu pentru că au plănuit să facă acest lucru, ci mai degrabă pentru că s-a prezentat oportunitatea și au fost prea epuizați sau prea distrași pentru a lupta împotriva tentației”, punctează Gurit Birnbaum, de la Universitatea Reichman, din Israel.

Empatie față de perspectiva suferinței celuilalt

În timp ce bărbații sunt mai predispuși să trișeze în cuplu pentru că simt că nevoile lor sexuale nu sunt îndeplinite, femeile, pe de altă parte, recurg la acest gest pentru că simt că nevoile lor emoționale nu sunt satisfăcute. Adoptarea perspectivei celuilalt este o modalitate de a practica empatia, de a realiza că a înșela generează suferință. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că adoptarea perspectivei partenerului descurajează oamenii să se implice în comportamente care pot avea exact acest efect.

„Considerarea modului în care partenerii romantici pot fi afectați de aceste situații servește ca o strategie care încurajează oamenii să-și controleze răspunsurile la partenerii alternativi atractivi” (Gurit Birnbaum, Universitatea Reichman, Israel)