Main menu

header

921 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Căsătoria a rămas în mare parte din civilizațiile lumii un element central al vieții sociale și fiecare persoană care intră în căsnicie crede, cel puțin în momentul respectiv, că va dura pentru totdeauna. Dar adevărul este că multe mariaje se termină cu divorțuri. Tot mai multe…

Emiratele arabe răstoarnă convențiile

Națiuni dintre cele mai diverse, unele mai tradiționale, altele cu o atitudine mai relaxată față de regulile sociale, înregistrează rate mari ale divorțurilor. De pildă, în topul mondial se situează Taiwanul, unde cuplurile care nu au reușit să atingă limita de cinci ani a ajuns recent la un maxim al ultimului deceniu: 2,3 divorțuri la 1.000 de persoane. În altă parte a lumii, o societate la rândul său păstrătoare a tradițiilor marchează tot mai multe divorțuri: Egipt. Aflat în trendul crescător al separărilor care se înregistrează în majoritatea țărilor arabe, acest stat atestă o adevărată explozie în materie, cu o creștere a numărului despărțirilor cu 83% între 1996 și 2017. Astăzi, una din patru căsătorii în această țară nord-africană se termină prin divorț, iar schimbarea rolului femeilor în societate și scăderea stigmatizării din jurul acestei separări sunt considerate elementele fundamentale ale acestor statistici. Nici Libia nu face excepție: deși premierul țării a căutat să promoveze căsătoria oferind un stimulent financiar cuplurilor tinere, rata divorțurilor în această țară a crescut în continuare, statisticile atestând un avans de 500% între 2010 și 2017, iar în prezent se situează la 2,5 la 1.000 de persoane.

Separarea legală - rapidă, ieftină și ușoară în statele nordice

Deși SUA au una dintre primele 20 de rate ale divorțurilor din lume, aceasta a scăzut substanțial în ultimii ani, până la 2,3 la 1.000 de cetățeni. Unul dintre factori este… pandemia, care a generat, printre altele, o încetinire a procedurilor judiciare, ca și o reconsiderare a multor relații odată cu blocajele care i-au adus pe parteneri mult mai aproape. Un alt stat foarte dezvoltat, Finlanda, înregistrează o scădere continuă a importanței căsătoriei în societate, de un secol. Rata divorțurilor se situează printre cele mai mari din lume, de 2,4 la 1.000 de locuitori. La rândul său, Suedia surprinde, ca țară a fericirii, din perspectiva divorțurilor: 2,5 la 1.000 de locuitori. Motivul este pus de specialiști pe seama condițiilor: divorțul în această țară scandinavă este ieftin și ușor - costă mai puțin decât reînnoirea pașaportului… Altă țară nordică, aceleași repere: în Danemarca, separarea legală a cuplurilor este rapidă, se acordă chiar pe loc dacă ambii soți doresc asta. Țara are o rată a divorțurilor de 2,7 la 1.000 de cetățeni.

Cuba, Ucraina și Republica Moldova figurează în topul mondial al ratei divorțurilor la fiecare 1.000 de locuitori

Ţările baltice - multe cununii, multe despărţiri

Chiar dacă Cipru este locul de naștere al Afroditei, zeița greacă a iubirii, are o rată anuală ridicată a divorțurilor, de 2,6 la 1.000 de cetățeni. Paradoxal, căsătoria este și un pas agreat de mare parte a societății, cu cel mai mare număr de cununii raportat la populație din Uniunea Europeană în 2019. Și statele baltice oferă statistici relevante: Lituania are una dintre cele mai mari rate anuale de divorțuri, la 2,7 la 1.000 de persoane, iar Letonia, chiar dacă se mândrește cu foarte multe căsătorii, are același număr mare de separări legale ca Lituania.