Main menu

header

919 20 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Oricât de paradoxal ar părea, momentele personale de nostalgie vizavi de relația cu un „fost” sunt de bun augur pentru relația actuală, relevă datele unui studiu recent.

Pozitivitatea... nostalgiilor

De fiecare dată când o persoană se gândește la fostul iubit fiind într-o altă relație este, de fapt, un lucru bun, arată rezultatele une cercetări derulate de o echipă de psihologi de la Universitatea din Kansas, SUA. „Amintiri dragi despre relațiile din trecut le amintesc oamenilor de pozitivitatea romantismului și cresc calitatea percepută a parteneriatului actual. Aceste momente pot porni de la un detaliu, cum este un cântec sau mirosul familiar al unui parfum”, scriu cercetătorii americani.

Despărțirile dureroase nasc sentimente negative

Pe de altă parte, cercetări anterioare au relevat faptul că atunci când o despărțire este dureroasă, apelul la momente trecute cu respectivul partener nu sunt binevenite pentru relația actuală, întrucât accentuează sentimentele negative. De asemenea, „pândirea” pe rețelele de socializare a unui fost „afectează negativ bunăstarea emoțională și satisfacția față de viața actuală”, punctează cercetătorii care și-au publicat rezultatele în Jurnalul European de Psihologie Socială.

Sentimentul maturizării după o despărțire anterioară crește aprecierea față de partenerul actual atunci când intervine nostalgia (studiu al Universității Kansas)